Janković: Neću da se povučem

jankovic-b-nenad-petrovic

[box align=’box-left’ id=’7335′]

On kaže da  je navikao na pritiske i pomirio se sa tim „da sve to ovako mora“.

Saša Janković napominje da je policija objavila kopije dozvola za oba pištolja, i njegovog CZ M-57 i CZ-99, koji je pripadao njegovom ocu, prenosi Fonet.

Objavljen je sudski ugovor o razmeni, ali ne i moja dozvola za CZ-99, dodao je Janković i podsetio da je nju izvadio tri dana pre samoubistva prijatelja.

Međutim, policija nije objavila taj dokument, a jeste neke koje niko nije tražio, ukazao je Janković i precizirao da su „objavili delove iz istrage o samoubistvu, pod izgovorom da ih je tražio Poverenik za informacije od javnog značaja„.

„On je tražio samo dokumentaciju o pištolju, što je tražio i ministar Stefanović. Tema je bila da li je Saša Janković imao nelegalno oružje. To jeste pitanje od javnog interesa. Međutim, nisu bili zadovoljni odgovorom – da je pištolj bio legalan, pa su otišli korak dalje i objavili dokumentaciju iz istrage koja zadire u moju najdublju intimu“, napomenuo je Janković.

Ako su već i to uradili, zašto nisu objavili svih 100 strana, već samo delove, upitao je Janković i primetio da nema parafinskih rukavica, rezultata poligrafskog testiranja, izjava sva tri veštaka.

Na sajtu MUP-a nema ni dokumenta o završetku istrage, gde piše da je slučaj okončan, da je u pitanju samoubistvo i da nema elemenata krivičnog dela, naglasio je Janković i predočio da „ovako predstavljene, delimične i nepotpune informacije, mogu da izazovu sumnju kod dela javnosti“.

a sam, sa druge strane, doveden u poziciju da svakom svojom izjavom moram da se branim, a nisam ni za šta kriv. Treba da se pravdam zašto su na mojim rukama pronađene čestice nitrata“, rekao je Janković.

Nisam bio u stanu kada je moj prijatelj počinio samoubistvo, ušao sam 15 minuta kasnije. Držao sam mu glavu i zato su čestice na mojim rukama, objasnio je Janković, ukazujući da je istraga gotova, slučaj zatvoren, a on 20 godina kasnije mora da ponavlja istu, bolnu priču.

Najavio je da će poverenik za informacije od javnog značaja postaviti pitanja MUP-u: Zašto nisu objavili kompletnu dokumentaciju o pištolju i zašto su objavili delove iz istrage, koje im niko nije tražio.

„Pitaće i zašto nisu u potpunosti objavili dokumentaciju iz istrage, kad su već to učinili selektivno. Ja neću reagovati“, rekao je Janković.

Upitan da li je cilj novinskih napisa i aktera cele afere da se povuče sa mesta ombudsmana, Janković je odgovorio „apsolutno“ i konstatovao da, kada već ne mogu da ga smene, jer nemaju zbog čega, pribegavaju drugim metodama.

Žele da podlegnem pritisku, da kažem „šta mi sve ovo treba…“ i povučem se. Ali neću. Izguraću ovo do kraja. Navikao sam na pritiske. Pomirio sam se s tim da sve to ovako mora, zaključio je Janković.

Tagovi

Povezani tekstovi