Janković: Ovakve pojave su šira tema od moje bezbednosti

sasa-jankovic-beta-milos-miskovic

[box align=’box-center’ id=’7835′]

Ni sam zaštitnik, kako nam je potvrdio, neće da reaguje, uprkos tome što mu je ovim javnim pozivom ugrožena bezbednost.

Takve pojave su mnogo šira tema od moje lične bezbednosti i mira, pa prepuštam drugima da na njih reaguju, ako smatraju da treba, kaže Janković za Danas. 

Među onima koji smatraju da u ovom slučaju ima posla za tužilaštvo, jeste direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević. 

Hajka koju smo videli na naslovnoj strani može biti osnov za krivično delo rasne i druge diskriminacije. Konkretno, u stavu koji se odnosi na proganjanje organizacije i pojedinaca koji se zalažu za ravnopravnost ljudi. Tužilaštvo mora da iznese svoj stav o tome i da ispita ima li osnova za pokretanje nekog postupka, ukazuje Antonijević.

On dodaje da se u Srbiji mnoge stvari dešavaju kada postoji politička volja, „što ovde nije slučaj“, te da zbog toga državni organi ne reaguju. 

Prema njegovom mišljenju, višenedeljna hajka na ombudsmana u ovom tabloidu je „dignuta na viši nivo“ i sada mu je, javnim pozivom, ugrožena i bezbednost. 

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kaže za Danas da u ovom slučaju ima posla za tužilaštvo, i da NUNS nije reagovao saopštenjem „jer nema svrhe“. 

Nikada nisam video nešto slično, ni u našim ni u stranim medijima. Ovaj potez je neshvatljiv i prevazilazi sve ono što je svrha medija. To je sve manje dnevni list, a sve više preki sud za neistomišljenike smatra Obradović, ocenjujući postupak uredništva tabloida kao potpuno neprihvatljiv i sa etičkog i sa profesionalnog aspekta. 

Prema njegovim rečima, niko ne treba da bude zaštićen od strane novinara, ali treba razlikovati istraživački rad od „pisanja poternice“. Tužilaštvo treba dobro da razmotri pomenutu naslovnu stranu, jer tu se prejudicira da postoje nekakvi dokazi, da ih neko poseduje i da može da ih dostavi redakciji. Prejudicira se nečija krivica. To bi moglo da se tretira kao krivična odgovornost, ali ovde nije stvar u tužilaštvu već u atmosferi koja je kreirana a na koju niko ne reaguje kaže Obradović, dodajući da NUNS nije reagovao, jer se postavlja pitanje svrsishodnosti „s obzirom na to da je reč o mediju koji svakodnevno krši etički kodeks“.

Sa druge strane, Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, kaže za Danas da je „istorija novinarstva puna sličnih primera, s tim što za informacije više ne plaćaju samo tabloidi“.

Najsvežiji je slučaj Vikiliksa, koji je upravo ponudio 100.000 dolara nagrade onome ko pribavi tekst TransPacific Partnership trgovinskog ugovora. Iako mislim da Vikiliks ne bi isplatio ovu sumu za prednacrt ili prvu verziju ugovora, kakve kod nas objavljuju ugledni mediji, već samo za finalni tekst, ističe Smajlovićeva.

Pređena granica slobode govora

Profesor prava Bogoljub Milosavljević ocenjuje za Danas da je proganjanje Jankovića na ovaj način nedopustivo. „Napisana reč nosi sa sobom odgovornost. Ovim pozivom je i te kako pređena granica slobode govora. Tužilaštvo bi trebalo da reaguje, jer ovde ima ne samo dela uznemiravanja javnosti, već i ugrožavanja nečije bezbednosti i sigurnosti, naglašava Milosavljević.

Tagovi

Povezani tekstovi