Janković za N1: Kontrola VBA prekinuta zbog novih dokumenata

jankovic-sasa-mc-rs

[box align=’box-left’ id=’7433′]

Zaštitnik građana lično je otišao u VBA u nastavak kontrole rada ove institucije, a u kabinetu direktora ga je nenajavljeno dočekao i ministar odbrane. Iako je ministar osporavao zakonska ovlašćenja ombudsmana da pristupi dokumentaciji o postupanju VBA nakon incidenta kada je pretučen brat premijera Andrej Vučić, direktor Agencije dao mu je na uvid do sada nepoznate dokumente.

„Dokument sa izjavama građana, veoma detaljnim izjavama o početku i toku fizičkog sukoba. Taj dokument nije prezentovan po izjavi direktora VBA Tužilaštvu, niti je sadržina tog dokumenta u nekom drugom dokumenta učinjena dostupnim Tužilaštvu”, objašnjava ombudsman Saša Janković.

Cvetković je Zaštitniku građana rekao i da je naredbu o angažovanju VBA u tom slučaju dobio usmeno od ministra odbrane „nekoliko dana“ nakon događaja”. Nakon toga, Janković je saopštio da ima saznanja da postoji i pisana naredba.

„Kada je saradnik direktora Cvetkovića pukovnik Marinković pošao da nađe dokument, koji je tokom službene kontrolne posete mojim saradnicima pokazan, ali nisu videli sadržinu zbog stepena tajnosti, u tom momnentu je ministar Gašić počeo sa najprizemnijim insinuacijama”, navodi ombudsman.

Ministar odbrane juče je negirao da postoje nova dokumetna o incidentu na paradi ponosa i u otvorenom pismu Jankovića optužio da laže i da tom pričom pokušava da skrene pažnju sa priče o sopstvenom slučaju.

Iako je istraga iz 1993. pokazala da se prijatelj zaštinika građana Predrag Gojković ubio, a nova nije pokrenuta, ministar odbrane nije pominjao reč samoubistvo, već ubistvo.

Tagovi

Povezani tekstovi