„Jao bože“ izgovori svaki novinar u Srbiji kada dođe na posao: Reakcije na otpuštanje voditeljke vremenske prognoze RTV-a

rtv-logotip-281x281_281x281

Novinarka Radio televizije Vojvodine Zorana Nikoletić u Dnevniku koji se emitovao 17. juna od 17 časova pogrešila je u prilogu vremenske prognoze završivši izlaganje uzrečicom „jao bože“, zbog čega je na kraju dobila otkaz.

 

Menadžement javnog servisa raskinuo je ugovor sa novinarkom, koji je bio na određeno, a sindikati zaposlenih na RTV-u zatražili su da se mladoj koleginici preinači kazna i da se vrati na posao.

 

„Greške se dešavaju, nije ni prva ni poslednja, niti svojstvena samo našoj kući. Problem je u zloupotrebi ugovora o privremenim i povremenim poslovima i činjenici da mlada koleginica sigurno ne bi bila tako drakonski kažnjena da je imala ugovor na određeno ili neodređeno vreme, kakav zaslužuju svi zaposleni u pokrajinskom javnom servisu“, naveli su sindikati u saopštenju.

 

Greška se dešava na kraju priloga, koji nije išao uživo nego je sniman. Voditeljka, inače studentkinja žurnalistike u Novom Sadu, u jednom momentu se zbuni i samo kaže „jao bože“. Tu se prilog vremenske prognoze prekida i voditeljka Dnevnika odjavljuje čitavu emisiju.

 

Sa druge strane, generalni direktor RTV-a Goran Karadžić kazao je za Danas da je ovo odluka menadžmenta i da ova greška jeste dovoljna za prekid saradnje. „To nije greška, to je nemar“, rekao je Karadžić.

 

Ana Lalić Hegediš, direktorka Nezavisnog društva novinara Vojvodine smatra da otkaz mladoj koleginici zbog uzvika „jao bože“ tokom snimanja vremenske prognoze otkriva lanac nemara i grešaka, ali ne njenih.

 

– Lapsus u televizijskom novinarstvu je sasvim normalna pojava, koja se dešava i najiskusnijima, a kamoli mladim novinarima. Ono što je najbitnije je što su ovakve „greške“ popravljive, ali ukoliko urednici i montažeri rade svoj posao, koji podrazumeva upravo podršku mladim kolegama. A sam uzvik „jao bože“ zapravo najbolje oslikava ne samo trenutne vremenske prilike u državi već i upravo odnos prema novinarima u Srbiji – rekla je Lalić Hegediš.

 

Veljko Milić advokat iz Novog Sada ističe da bi javni medijski servis morao da služi kao primer, ne samo kada je izveštavanje u pitanju, nego i kada su u pitanju uslovi u kojima rade zaposleni.

 

– Veliki je problem kada javni medijski servis zloupotrebljava Zakon o radu i novinare angažuje po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, a za to ne snosi nikakvu posledicu. Sa druge strane, poslodavac koji krši zakon, koristi tu činjenicu kako bi kaznio zaposlenog čak i za banalnu grešku. Na ovom primeru se vrlo dobro vidi u kakvim uslovima rade novinari u Srbiji – dodao je on.

 

Zoran Strika, odgovorni urednik novosadskog portala 021.rs kaže da „jao bože“ nikako ne bi trebalo da bude razlog da neko dobije otkaz.

 

Kontradiktorno je ističe, da na RTV-u gde sve „pršti“ od profesionalizma, neko dobija otkaz zbog ovakve greške.

 

– Ne znamo kontekst, možda ovo nije prva greška, ali i u tom slučaju postoje drugačija rešenja. Više puta sam isticao zahvalnost što mi je redakcija u kojoj radim omogućavala i da grešim, iz toga sam zaista učio, ali sam i imao osećaj da je neko tu za mene. Ne znam koju je lekciju novinarka mogla da izvuče iz ovoga, šta će joj reći oni koji su odgovorni za program, zašto se samo na njoj prelomilo – pita Strika.

 

Kako nastavlja, ne bi ga čudilo da na kraju godine „jao bože“ uđe u onaj pregled „kako su vas naše greške nasmejale“, jer to je upravo to i neko bi od čitave ove priče napravio foru.

 

„Jao bože“ je kaže, uostalom i ono što pomisli svako od novinara barem nekoliko puta u danu kada vidi šta se oko njega dešava.

 

„A znate i sami da na RTV-u nije baš ustaljeno reći ono što mislite“, zaključuje Strika.

 

Izvor: Danas

Tagovi

Povezani tekstovi