„Jao Bože“: Zbog čega je mlada novinarka dobila otkaz na javnom servisu

Iliustracija: Canva
Iliustracija: Canva

Novinarka Zorana Nikoletić je u Dnevniku koji se emitovao 17. juna započela prognozu vremena u Srbiji za naredni dan, ali je u pola rečenice zastala i izgovorila: „Jao Bože“! Prilog je nakon toga završen, a voditeljka Dnevnika RTV je odjavila ovu informativnu emisiju

 

Nakon što su sindikati zaposlenih na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) zatražili su od menadžmenta pokrajinskog javnog medijskog servisa da se mladoj novinarki te televizije preinači kazna raskida ugovora o privremenim i povremenim poslovima‚zbog greške koju je napravila u rubrici vremenska prognoza – usledila je reakcija direktora ove medijske kuća.

 

Goran Karadžić, generalni direktor RTV Vojvodina, izjavio je za „Danas“ da je greška mlade novinarke dovoljna za otkaz.

 

„Apsolutno. To nije greška, to je nemar“, poručio je Karadžić.

 

Sindikati se ne slažu sa ovakvim stavom direktora, i javno su pitali menadžment RTV da li bi kazna za mladu novinarku bila „tako oštra“ da je imala potpisan ugovor o radu na neodređeno vreme.

 

„Ovako još jednom svedočimo tome koliko su obespravljeni zaposleni iz kategorije rada van radnog odnosa, a koji su na RTV-u uglavnom angažovani na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima i ugovora o delu. Poslodavac može lako raskinuti te vrste ugovora, a problem je u zloupotrebi zakona“, naveli su sindikati.

 

Šta se zapravo desilo?

 

 

A šta je zapravo bila greška mlada novinarke zbog čega joj je menadžment ove kuće uručio otkaz?

 

U Dnevniku koji se emitovao 17. juna u 17 časova na RTV, u delu sa vremenskom prognozom, emitovan je očito pogrešan prilog koji nikako ne bi smeo da završi u programu.

 

Novinarka Zorana Nikoletić je počela prognozu vremena u Srbiji za naredni dan, ali je u pola rečenice zastala i izgovorila: „Jao Bože“! Prilog je nakon toga završen, a voditeljka Dnevnika RTV je odjavila ovu informativnu emisiju.

 

Greške kakve se dešavaju na televizijama. Isprave se i snimi se ponovo. Ali, ovde je očigledno pogrešan prilog otišao u emisiju, za šta je okrivljena samo mlada novinarka koja je na ovoj televiziji svega dve godine.

 

Međutim, sindikati se protive ovakvoj odluci, pre svega zbog činjenice da se na samom RTV-u i RTS-u, kao javnim servisima, dešavaju mnogo veće greške.

 

„Greške se dešavaju, nije ni prva ni poslednja, niti svojstvena samo našoj kući. Problem je u zloupotrebi ugovora o privremenim i povremenim poslovima i činjenici da mlada koleginica sigurno ne bi bila tako drakonski kažnjena da je imala ugovor na određeno ili neodređeno vreme, kakav zaslužuju svi zaposleni u pokrajinskom javnom servisu“, naveli su sindikati u saopštenju.

 

Kako su objasnili, „greška je otišla u etar“ jer pre emitovanja prethodno snimljenog materijala za rubriku vremenske prognoze ni montažer, ni novinarka, ni urednik emisije, ni druge osobe uključene u realizaciju nisu proverili snimak.

 

Izvor: Vreme

Tagovi

Povezani tekstovi