Javna rasprava o novinarskom kodeksu u Šapcu

U uvodnoj reči, Milan Milinković, poverenik NUNS-a za Mačvanski okrug i organizator skupa, posebno je podvukao da ne postoji pismenija u isti mah prema sebi i neodgovornija profesija od naše novinarske.


Dragan Janjić, glavni urednik BETE i predstavnik NUNS-a, istakao je da kodeks ne pretenduje da se meša u uređivačku politiku bilo kog medija, već da je osnovna intencija da se dosegnu nepohodni profesionalni standardi, jer velik broj medija krši elementarna pravila.


         Po usvajanju kodeksa, rekao je Janjić, ovaj dokument bi bio obavezujući za članstvo oba profesionalna udruženja, nakon čega bi usledilo formiranje medijskog saveta, koga bi činili predstavnici UNS-a i NUNS-a i u kome ne bi bilo mesta za predstavnike političkih partija, nevladinih organizacija i crkve. Jer, prema rečima Janjića, to je jedini način da se upristoji medijska scena u srbiji.


         Predsednik UNS-a, Nino Brajević, naglasio je da je tabloidizacija medija u Srbiji dovela do toga da mediji ne retko služe za obračunavanja i medijski linč, dok je obavljanje posla ozbiljnih i profesionalnih medija ugroženo.


Uzimajući učešće u raspravi, Slobodan Ćirić iz valjevskog lista Napred, pored toga što je postavio pitanje novinarske solidarnosti, tražio je i pojašnjenje na formulaciju iz prvog odeljka kodeksa, pod tačkom četiri, gde je posle kraće rasprave usvojeno da taj stav treba da glasi « Novinar je dužan da u svim situacijama kada je to moguće… a ne kada je to neophodno.


Jugoslav Trijić, iz ljubovijskog Medija centra, tražio je da se preciziraju mere koje će udruženja novinara preduzeti protiv novinara koji krše kodeks.


Posle skoro puna dva sata rasprave, učesnici skupa su istakli kako bi dobro bilo da se češće organizuju ovakvi okrugli stolovi posvećeni brojnim problemima koji prate novinarsku profesiju.


 


Milan Milinković, poverenik NUNS-a iz Mačvanskog okruga


 

Tagovi

Povezani tekstovi