Javna rasprava o obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog lica bez predstavnika nacionalnih televizija

izvor:canva
izvor:canva

Današnjoj javnoj raspravi u vezi sa nacrtom Pravilnika o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog lica nisu prisustvovali predstavnici medija, osim Cenzolovke, niti je bilo ko drugi bio za nju zainteresovan, osim organizatora – Regulatornog tela za elektronske medije (REM) – i predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

 

 

Na javnoj raspravi je predstavljen nacrt Pravilnika o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog lica koji nalaže da pružalac medijske usluge po prijemu informacije koju uputi MUP, bez odlaganja emituje obaveštenje o nestanku maloletnog lica u trajanju od 15 sekundi, u neizmenjenom obliku, odnosno identične sadržine kao ona koja mu je dostavljena od strane ministarstva.

 

Predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija predložili su da obaveštenje traje duže, odnosno 20 sekundi, zbog mogućnosti da postoje dodatne informacije o nestanku – kao što je, na primer, opis otmičara deteta.

 

MUP će unositi podatke u aplikaciju, nakon čega se oni prosleđuju Ministarstvu informisanja i telekomunikacijama, medijima, kao i mobilnim operaterima koji će obavestiti građane o nestanku maloletnog lica.

 

Mediji će biti obavezni da emituju obaveštenje u narednih 48 sati, i to u prvih osam sati od trenutka dostavljanja obaveštenja na 30 minuta, a posle toga na svakih 60 minuta. Posle 48 sati prestaje obaveza daljeg emitovanja obaveštenja.

 

Naravno, kada MUP obavesti medije da je nestalo maloletno lice pronađeno, bez odlaganja se prekida objavljivanje obaveštenja. Istovremeno, zbog zaštite podataka o ličnosti maloletnog lica, bez odlaganja se brišu svi podaci o njemu.

 

Za neobjavljivanje ovakvih obaveštenja neće biti sankcija od strane REM-a. Istovremeno, ističu da je u pitanju pravilnik pa je samim tim – obavezujući.

 

„Neko će biti ažurniji i obavestiće javnost u roku od pet minuta, neko ne“, ističe Katarina Tomašević iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

 

REM će nakon završetka javne rasprave analizirati sugestije, predloge i primedbe učesnika i napraviće izveštaj. Sudeći po ovoj raspravi, ne previše dugačak.

Tagovi

Povezani tekstovi