Javni servisi rade bez upravnih odobra koji nisu kompletni

Foto: N1
Foto: N1

18. juna održana je još jedna redovna sednica Saveta REM, na kojoj se pričalo o radu Javnih servisa – RTS, RTV, tokom 2020. godine. Kako kažu iz REM za Nova.rs, najveći problem je taj što još uvek nema reči o izboru novih članova Upravnog odobra RTS.

„Ništa se spekatakularno nije desilo, javni servisi se pridržavaju zakona što se tiče programske šeme i oni ispunjavaju svoje obaveze. Za mene je najveći problem je to što se još uvek ne biraju članovi Upravnih odbora“, govori za Nova.rs Judita Popović, jedna od članica Saveta REM.

 

Iako je prošlo mnogo vremena i do sada su članovi Upravnog odbora trebali da budu odabrani, Popović za Nova.rs govori da još uvek nema naznaka kada će ta sednica biti održana.

 

„Javni servisi rade bez upravnih odobra koji nisu kompletni. Još uvek se ne zna kada će biti sednica sa tom temom na dnevnom redu, mislim da je to od velikog uticaja na funkcionisanje javnih servisa. Pokazuje da oni funkcinišu u VD stanju, bez Upravnih odobra, što znači da su oni prilično ranjivi i nema te transparentnosti u radu koja se obezbeđuje putem tih Upravnih odobra. Nadam se da će u skorije vreme da se zakaže redovna sednica, jako dugo traje ovaj period bez članova“, objašnjava Popović za Nova.rs.

 

Judita Popović navodi da ne vidi razlog zbog čega zakazivanje te sednice traje toliko dugo.

 

„Raspravljamo o programskim sadržajima, kako su Javni servisi radili tokom 2020. godine, ali ni su ove godine blokirani u svom radu. Ja ne vidim opravdanja za ovakvu vrstu odnosa“, zaključila je Popović u razgovoru za naš portal.

 

Kako je Nova.rs ranije pisala, narodna pevačica Merima Njegomir nalazi se na listi za člana Upravnog odbora RTS-a, preporučena je od strane Srpske napredne stranke, čiji je član od 2018. godine. 

 

Potvrda o ovoj informaciji za naš portal stigla je sa nekoliko strana – od izvora bliskog RTS-u, ali i iz Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koji bi trebalo da odluči o novim članovima Upravnog odbora. Merima Njegomir je takođe potvrdila ovu informaciju za Nova.rs.

Tagovi

Povezani tekstovi