Javnost ima pravo da zna šta radi punoletni sin predsednika države

Foto: N1
Foto: N1

List Danas je izveštavao o razlozima zabrane ulaska u Crnu Goru sinu predsednika Srbije Danilu Vučiću, a premijerka Ana Brnabić je, gostujući sinoć u Hit tvitu na televiziji Pink, pokazala naslovnu stranu našeg lista ocenivši da je u pitanju “najprljavija kampanja” i “napad na dete”.

– Ovo što se radi predsedniku Vučiću napadima na porodicu nema nikakve veze sa Danilom, ovo je direktan napad na predsednika Vučica, rekla je, između ostalog, Brnabić.

 

Danilu Vučiću je bio zabranjen ulazak u Crnu Goru od marta 2020. do prethodne nedelje, „zbog veze sa navijačkim grupama i ekstremno radikalnim nacionalističkim grupama i pojedincima kao i veze sa bezbednosno interesantnim licima i kriminalnim strukturama”, kako je Danasu rečeno iz više izvora iz Crne Gore.

 

To je vest koju je premijerka uspela da izokrene kao “napad na dete”, iako je reč o podacima koje su prvobitno saopštili zvaničnici Crne Gore. Takođe, Brnabić je u nekoliko navrata pomenula mantu o “Đilasovim i Šolakovim” medijima koji vrše “najprljaviju kampanju” napadajući decu.

 

Igor Božić, direktor programa N1, ocenjuje za Danas da bi se premijerkina reakcija mogla protumačiti kao “kako sprečiti štetu od neke informacije”.

 

– Za razliku od Danasa koji je tragom informacije da je sinu predsednika ukinuta zabrana ulaska u Crnu Goru pokušao da sazna razloge za takvu odluku, Ana Brnabić potpuno lažno iznosi kao fakat da je Đilas vlasnik Danasa, insinuirajući da je valjda on naručio tu vest. Apsurdna je ocena da je u pitanju najprljavija kampanja koju smo ikada videli, jer ako neko sprovodi prljavu kampanju to su oni koji već deceniju zagađuju srpsku javnost iz tabloida koje premijerka ne vidi – ističe Božić.

 

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić podseća da novinari moraju biti jako obazrivi kada pišu o deci javnih ličnosti, jer su ona pod velikim pritiskom i većina teško nosi teret slave i moći svojih roditelja i većina želi da ostane u svom privatnom svetu. Ipak, dodaje, svedoci smo da tabloidni mediji ne prezaju da i decu poznatih političara, biznismena, glumaca i pevača razapinju na bazi trača, a i iz svojih osvetničkih i zlobnih poriva, “a to je osetio i mladi Vučić, pošto njegov otac ne kotroliše baš sve te takozvane medije koji lažu, izmišljaju, vređaju i blate”.

 

– I zaista Danilo Vučić nosi veliki teret samom činjenicim da mu je otac dosegao moć kakvog kneza ili bega, ali i on sam je, kao čovek koji je ušao u 24. godinu, odlučio da se javno angažuje u fudbalu i viđan je na mestima predviđenim za funkcionere, pa se može zaključiti kako se nešto pita u Radu i Crvenoj zvezdi. A kad ste u fudbalu, naročito našem, to podrazumeva druženje sa mnoštvom kontroverznih likova, a problem je i što je predsednikov sin štićena ličnost, pa se na javnim skupovima visokog rizika, kakve su fudbalske utakmice, mora uz njega pojaviti i buljuk obezbeđenja, što naravno izaziva pažnju javnosti i pravo je i obaveza novinara da o tome izveštavaju – naglašava Bodrožić.

 

Prema njegovim rečima, moguće rešenje je u tome da se Danilo Vučić povuče iz fudbalskog biznisa dok mu je otac na funkciji i ograniči na rad u vinariji, jer ga tamo mogu diskretno obezbeđivati samo dvojica policijaca ili vojnih lica u civilu.

 

– Tako će uštedeti državi ogroman novac, neće imati stalne kontakte sa sumnjivim licima i neće biti predmet interesovanja ozbiljnih novinara. Ovako, kad već hoće da bude na javnoj sceni sve sa ogromnim državnim obezbeđenjem, i kad se, namerno ili nenamerno, svejedno je, okružuje ljudima iz kriminalnog miljea, onda mora da shvati i prihvati da javnost ima pravo da zna šta radi, s kim se druži i posluje punoletni sin predsednika države. To bi trebalo da shvati i Ana Brnabić, a ne da lažno optužuje i bezobzirno targetira nezavisne medije poput Danasa, uz to brutalno zloupotrebljavajući premijersku funkciju i nacionalnu televizijsku frekvenciju – zaključuje Bodrožić.

 

Gostovanje u Hit tvitu i mahanje naslovnicom Danasa, advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, ocenjuje kao još jedan u nizu istupa premijerke koji je potpuno neprimeren njenoj ustavnoj poziciji i koji  predstavlja atak na slobodu medija. Prema njegovim rečima, takvim postupcima ona samo potvrđuje sve lošije ocene koje Srbija u vezi s pritiskom vlasti na medije dobija od strane raznih relevantnih međunarodnih faktora.

 

– Apsurdno je kvalifikovati objavljivanje tačnih informacija o sinu šefa države kao nekakvu “prljavu kampanju”. Informacije o zabrani ulaska u susednu zemlju, članu porodice šefa države i ukidanju zabrane, poput ovih koje ste objavili, svuda, bez izuzetka, bi bile legitiman predmet interesovanja javnosti. Isto važi i za informacije o kontaktima s ljudima iz kriminalnog miljea i ne znam gde u svetu ih mediji ne bi objavili. Na takve informacije vlast je dužna da reaguje nekakvim objašnjenjem ako ga ima a svakako ne besmislenim optužbama i imputacijama – ocenjuje Šabić.

 

On dodaje da je posebno neozbiljno da premijerka kontinuirano insistira na  “napadu na dete”.

 

– Svi smo mi nečija deca, ali priča o “napadu na dete” i zaštiti dece može imati nekakvog smisla samo u kontekstu relevantnih pravnih odredbi. A najrelevantniji pravni dokument – Konvencija UN o pravima deteta, izričito predviđa da je dete “lice do 18 godina života ako zakonom nije predviđeno da se punoletstvo stiče ranije”. Neko na poziciji premijera prosto bi morao to da zna. I sva je prilika da to i Brnabić zna ali da uprkos tome ide od jednog do drugog provladinog medija, ponavlja kao mantru tu priču o “napadu na dete” i uz to iznosi brojne neistine na račun medija i ljudi koji govoreći istinu kvare sliku o Srbiji “kao raju na zemlji” koju ona projektuje – zaključuje Šabić, dodajući da termin “prljava kampanja” koji koristi zapravo je najbolje primenjljiv upravo na to što ona radi.

 

Stojković: “Mali” Danilo se svojim ponašanjem sam nameće novinarima

 

– Mali Danilo se svojim ponašanjem sam nameće novinarima koji prate dešavanja u kriminalu i huliganskim krugovima. Ne bi, inače, bilo razloga da se piše o mladiću bez nekih velikih kvaliteta, dostignuća i obrazovanja – kaže za Danas Biljana Stojković, profesorka beogradskog Univerziteta i članica Skupštine slobodne Srbije, komentarišući novi napad na naš list od strane premijerke Ane Brnabić.

 

Ona dodaje da moramo postaviti pitanje sa koliko godina sin predsednika prestaje da bude dete i postaje punoletno, zakonski odgovorno biće.

 

– Zaista je prevršila meru ta „infantilizacija sa predumišljajem“ iza koje leži namera da se sakriju državni kriminal i umešanost predsedničke porodice u kriminalne poslove. I dosadan je narativ funkcionera da punoletni članovi njihovih porodica moraju biti nedodirljivi. Igra se na banalne emocije porodičnih vrednosti kao alibi za neviđenu krađu narodnih para. Naravno da je glavna meta predsednik, jer je upravo on kreator ovog sumanutog pljačkaškog projekta. Ostali koji staju u odbranu predsedničkog sina zapravo brane svoje porodice uključene u nezapamćenu korupciju – zaključuje Stojković.

Tagovi

Povezani tekstovi