Javnost ima pravo da zna

-B92 nije prekršio zakon. Ta stanica je prenošenjem snimljenog intervjua s Popovićem informisala javnost o činjenicama za koje postoji  opravdano interesovanje javnosti da zna. Kada se uporede privatni interesi lica koji su eventualno povređeni Bebinim izjavama sa opštim interesom da se nešto sazna-preteže opšti ineres. Zato B92 nije ništa pogrešio, naprotiv mislim da su radili kako treba-kategoričan je Srđan Radovanović, advokat koji se u praksi bavi slučajevima medijskog prava.


-Mislim da nije prekršen  kodeks pre svega zato što su objavili intervju sa osobom koja je bila u samom vrhu vlasti. Dakle, nije u pitanju anonimna osoba za koju bi s razlogom mogli reći da nije bila dobro upućena u sve što se dešavalo. Da li je Beba Popović oklevetao ili ne-to je posao za istražne organe, ukoliko neko smatra da treba da ga tuži zbog izjava. Predpostavljam da će, s obziromj na ozbiljnost njegovih izjava, biti i takvih-kaže Nebojša Bugarinović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.


On podseća da je Popović bio uvučen u naosetljivija državna pitanja, a obaveštavajući javnost o njegovim viđenjima događanja ne znači da „Devedesetdvojka“ i stoji iza njegovih tvrdnji.NUNS je u principu protiv tužbi medija, a ovo novinarsko udružeenje se zalagalo za stav da je „tužba poslednje rešenje“.


-Postoji niz druhih načina da dobijete zadovoljenje kao što je ispravka,odgovor, polemika i slično, ali to kao da se izgubilo u našem novinarstvu. Svi bi odmah da tuže i da se parniče. Tužiti B92 zbog onoga što je rekao Popovič, pa gde bi nas to dovelo. Onda ne bi smeli da objavljujemo u medijima-kaže Bugarinović.


Inače, on je uveren da postoje dobri izgledi, ali i konkretni signali iz Ministarstva pravde i Ministarstva kulture da će budućim zakonom biti isključena mogućnost da se zbog klevete i uvrede u medijima počinilac nađe u zatvoru. Tačnije, ostala bi novčana kazna za takva dela.


M.Petrić

Tagovi

Povezani tekstovi