Jočić i Bulatović izvrću Zakon ruglu

Ovako je juče za „Blic“ reagovala Brankica Stanković, autorka emisije „Insajder“ sa TV B92, povodom naših saznanja da će joj MUP Srbije uskoro staviti samo na uvid izveštaj o čemu su ministar policije Dragan Jočić i direktor BIA Rade Bulatović razgovarali s Miloradom Ulemekom Legijom u noći kada se prvooptuženi za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića predao policiji.
Naime, MUP Srbije joj najverovatnije neće dati kopiju tog dokumenta, pošto Jočić i Bulatović, kako saznajemo, ne žele da taj izveštaj bude dostupan javnosti.
Poverenik za informacije Rodoljub Šabić izjavio je juče za „Blic“ da mu je poznato da su Jočić i Bulatović napravili izveštaj o čemu su te noći razgovarali s Legijom.
– Činjenice s tim u vezi poznate su mi iz postupka koji je pokrenut žalbom, koju mi je kao povereniku za informacije, posredstvom advokata, pre petnaestak dana uputila Stankovićeva – rekao je Šabić i dodao da je u tom postupku zahtevao od MUP-a izjašnjenje o relevantnim činjenicama.
– Tim povodom sam pre tri dana primio dopis u kome se izražava spremnost da se Stankovićeva pozove u prostorije MUP-a, gde će joj se dati na uvid službena beleška u vezi s onim što se dešavalo posle predaje i privođenja Legije. Ne znam da li je MUP u međuvremenu pozvao Stankovićevu, a njenog advokata sam o sadržini ovog dopisa lično obavestio – rekao je Šabić.
Stankovićeva je rekla da nema zvaničnu informaciju da će je MUP pozvati. Upitana da li će otići u policiju u slučaju poziva, ona je odgovorila da će otići samo ako bude dobila potvrdu da će joj dati kopiju tog izveštaja.
– Konsultovaću se sa advokatom, ali ću insistirati na kopiji – poručila je Stankovićeva i naglasila: – Neću ići u MUP samo da bih videla taj izveštaj.
Šabić je poručio da je po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, MUP dužan da obezbedi kopiju tog dokumenta.
– Zatražio sam od MUP-a da ostvari komunikaciju sa Stankovićevom i da joj pristup informacijama omoguće u skladu sa navedenim zakonskim odredbama, kao i da me o preuzetim radnjama obaveste pre nego što donesem rešenje po žalbi – rekao je Šabić i poručio da će rešenje po žalbi doneti u dogledno vreme, u okviru za to zakonom predviđenog roka.
Inače, MUP je tek dve godine nakon hapšenja Ulemeka, odnosno krajem februara, zvanično potvrdio da postoji beleška razgovora Jočića i Bulatovića s Legijom. MUP tada nije želeo da saopšti detalje tih razgovora.
N. Čaluković

Tagovi

Povezani tekstovi