Jočić: Novinar Pantić ubijen neplanirano

– Oni koji su sproveli zastrašivanje po nalogu, neplanirano su ga ubili. Oko Pantića postoji dosta činjenica, ali nas i sadašnji Zakon o krivičnom postupku sputava – rekao je Jočić u Vladi Srbije na zajedničkoj konferenciji sa ministrom pravde, na kojoj je prezentiran godišnji rad dva ministarstva.


Jočić je istakao da je rešavanje ubistva novinara Slavka Ćuruvije državni izazov, jer „takva tajna iz mračnog perioda“ ne sme ostati neotkrivena i naglasio da u slučaju Ćuruvija nije toliko bitno ko je „povukao okidač“, nego onaj ko je naredio i organizovao njegovo ubistvo. Po njegovim rečima, protok vremena, skromni materijalni dokazi, profesionalno organizovano praćenje i ubistvo i ratno vreme bile su prepreke da se odgovori sa sigurnošću ko je ubio Slavka Ćuruviju. Jočić objašnjava da ima dosta činjenica, da su dokazi rasuti, jer nije bilo sistematskog rada na rasvetljavanju ovog ubistva, kao i da su izvršene provere oko 40 osoba, ali da će slučaj ostati i dalje otvoren.


– Sada znamo više nego pre dve, tri, četiri godine ili posle ubistva – kaže Jočić i dodaje da ubistvo bivšeg ministra odbrane SRJ Pavla Bulatovića ne može biti rešeno bez tesne saradnje sa crnogorskom Službom državne bezbednosti i crnogorskom policijom.
Jočić naglašava da je rasvetljavanje ubistva Branka Bulatovića, bivšeg generalnog sekretara Fudbalskog saveza SCG, „najkomplikovaniji slučaj“ i da iza Bulatovićevog ubistva stoje „moćne strukture i određeni interesi“.


On je negirao da će u budućoj kriminalističko-obaveštajnoj službi policije raditi bivši pripadnici JSO, dodavši da su takve informacije posledica nepoznavanja rada policije. Prema njegovim rečima, ta služba će na jednom mestu prikupljati sve podatke o kriminalu i baviti se „operativnom analitikom“. Jočić je kazao da će u tom delu policije raditi samo visoko obrazovani stručnjaci i da se ta služba neće baviti „običnim građanima“, već samo kriminalcima.
Zoran Stojković, ministar pravde Srbije, izjavio je da je za godinu dana rada Skupština Srbije usvojila 14 zakona koje je predložilo njegovo Ministarstvo, dok je u skupštinskoj proceduri još osam predloga zakona.


Kao glavne uspehe Ministarstva pravde Stojković je naveo izradu Osnove strategije za reformu pravosuđa i Nacrta nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i istakao da je zakonodavni okvir reformi podrazumevao izmenu većeg broja zakona, navodeći da su među njima Krivični zakonik, zakoni o parničnom i izvršnom postupku i Zakon o prekršajima. On je negirao da je odgovoran za to što još nije izabran jedan broj sudija i tužilaca u pravosuđu Srbije i ukazao da je stanje koje je zatekao u toj oblasti bilo „tragično“.


Po njegovim rečima, predviđeno je formiranje prekršajnog i višeg prekršajnog suda, pojačan je rad Odseka za nadzor i pritužbe, a svi zatvori u Srbiji su prošle godine „prvi put dobili grejanje“. Stojković je odbacio optužbe da je vršio pritisak na sudove i tužilaštva kako da postupaju u pojedinim predmetima u kojima su okrivljeni pojedini funkcioneri bivše vlade Srbije, naglašavajući da u tim slučajevima ima pravo nadzora, pravo da traži da se po tim predmetima postupa, ali ne i da utiče na odluke pravosudnih organa.


– Reč je o već postojećem predmetu u sudu koji stoji od 2002. Tražili smo da se odgovori zašto se ne postupa po predmetu – rekao je Stojković i dodao mu nije bitno da li je reč o predmetima protiv čelnika prošle vlade ili iz vlasti u bilo kom ranijem periodu.


Dragan Jočić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, očekuje da će novi zakon o policiji biti usvojen u Skupštini u narednih „mesec-dva“. On je zadovoljan suzbijanjem krijumčarenja droge, jer je u 2004. ukupno oduzeto 2,5 tona droge u ukupno 4.238 zaplena, što je dvostruko više nego u 2003. Presečeno je 27 kanala za krijumčarenje droge, i više organizovanih kanala trgovine ljudima. Prošle godine su pronađena 2.182 ukradena vozila, kao i 6.679 falsifikovanih stranih i domaćih novčanica.

Tagovi

Povezani tekstovi