Još između dva tužilaštva – slučaj napada na niškog novinara N1 Milana Stojanovića

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Protiv radnika niškog Vodovoda, koji su u februaru prošle godine reportera televizije N1 Milana Stojanovića pokušali da spreče da izveštava, još nije podignut optužni predlog. Iz Višeg tužilaštva navode da su usvojili Stojanovićev prigovor i ponovo naložili Osnovnom tužilaštvu da dopuni dokazni postupak, a on smatra da to što skoro godinu dana nema sudskog postupka ohrabruje napade na novinare.

 

Kada je pokušao da snimi raskopavanje ulice u kojoj je tri dana curila voda jer je pukla cev, reportera Milana Stojanovića grupa radnika JKP Naissus sprečavala je da izveštava.

 

Reagovala je i policija, a kako se videlo na snimku, radnici su tražili od novinara da ugasi kameru i da se skloni, kao i da pokaže legitimaciju.

 

Godinu dana kasnije, nema sudskog postupka, iako Stojanović kaže da je Više javno tužilaštvo u Nišu do sada izdalo Osnovnom tri naloga za podizanje optužnog predloga.

 

Nakon njegovog prigovora, izdat je i četvrti nalog, potvrđuju iz Višeg tužilaštva, pa je na potezu opet OJT.

 

Našim rešenjem od 13. januara 2023. usvojen je prigovor oštećenog i OJT-u u Nišu je izdato obavezno uputstvo u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku, kojim se njima nalaže dopuna dokaznog postupka – navode iz VJT-a.

 

Šetanje predmeta na relaciji VJT – OJT i to što optužni predlog nije podignut skoro godinu dana, Milan Stojanović vidi kao ohrabrenje za ometanje i napade na novinare.

 

Tužilaštvo ohrabruje napade na novinare s obzirom na to da odbacuje nešto što je očigledno, jer je na snimku očigledno da je to napad i ometanje. Moj utisak sa saslušanja jeste da je tužilac sve vreme tražio nešto čime bi opravdao njihov postupak – kaže reporter N1.

 

Podsetimo, incident se desio 21. februara 2022. godine oko 9 sati.

Tagovi

Povezani tekstovi