„Još jedan prilog beščašću“

Kurir objavljuje navodno svedočenje ustaškog zločinca Ivana Jovanovića Crnog iz 1957, u kome on priznaje da je godinama radio na imanju porodice Dulić, posle Drugog svetskog rata. Na ovakve tvrdnje Kurira reakcije su došle i iz Vlade Srbije, ali i iz brojnih novinarskih udruženja.

Vlada Srbije najoštrije je osudila „klevetnički i huškački“ napad lista Kurir na potpredsednicu Vlade Ivanu Dulić-Marković, izjavio je večeras direktor Vladine Kancelarije za saradnju s medijima Srđan Đurić. Đurić je rekao da se Kurir ogrešio o Ivanu Dulić-Marković i da pisanje lista predstavlja „grubo vređanje ličnosti iznošenjem nistina“. „Svojim pisanjem Kurir se nije samo teško ogrešio o Dulić-Marković, nego nanosi ozbiljnu štetu ugledu naše zemlje, zbog čega Vlada Srbije izražava najoštriju osudu“, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, vlada koja se dosledno zalaže za slobodu medija, „ima obavezu da se odlučno suprotstavi teškim prekoračenjima svih dopuštenih granica civilizovanog ophođenje u javnosti, do kojeg u poslednje vreme dolazi u pisanjima nekih tabloida“.

Ministarstvo kulture saopštilo je da objavljivanje takvih informacija, kao što je tekst Kurira, može imati ozbiljne posledice jer predstavlja podsticanje na diskriminaciju i zagovara nacionalnu mržnju. U saopštenju se navodi da bi okružni tužilac morao da reaguje, na osnovu Zakona o javnom informisanju, i da predloži nadležnom okružnom sudu zabranu distribucije takvih informacija.

Reakcija je bilo i u DSS-u: „Mi smo svedoci svakodnevnog pisanja u našim medijima, u kojima se piše sve i svašta, između ostalog i najstrašnije stvari. Međutim, po zakonu, osim privatne tužbe, nema nikakvih drugih mogućnosti. Mi smo protiv zabranjivanja novina jer je to prošlost, koja se, nadam se, više neće ponavljati“, kaže Andreja Mladenović, portparol DSS-a.

Oštre reakcije medijskih udruženja

Novinarska udruženja najoštrije su osudila napade na potpredsednicu Vlade. Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo govor mržnje i najnoviji napad na Ivanu Dulić.

„Najnoviji napad na potpredsednicu Vlade Srbije zaista je bez premca u skorijoj istoriji beščašća jednog dela štampe u ionako osiromašenoj napaćenoj Srbiji“, u svom saopštenju navodi NUNS, koji je i ranije tražio reakciju tužilaštva u takvim slučajevima.

„Očigledno je teško osloboditi se stečenog prava da se svi drugačiji i drugomisleći ljudi mogu povlačiti po blatu bez ikakvih skrupula i odgovornosti“, dodaje NUNS.

Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a, kaže da se to udruženje više puta obraćalo ministru kulture i informisanja Draganu Kojadinoviću, sa zahtevom da reaguje i preduzme korake za kažnjavanje medija i novinara koji seju rasnu i versku mržnju. Međutim, do sada nije bilo nikakve reakcije od Ministarstva.


 


ANEM: Krše sve profesionalne kodove


Asocijacija nezavisnih elektronskih medija u svom saopštenju protestuje povodom teksta i ocenjuje da on predstavlja nastavak nedopustive kampanje na nacionalnoj osnovi koja se vodi protiv Ivane Dulić-Marković.

ANEM insistira da nadležni, s punom svešću o neprihvatljivosti povratka na govor mržnje kao dozvoljenog modela komunikacije u zemlji, nađu način da se suprotstave neodgovornim istupima na javnoj sceni.

Od medijskih i novinarskih udruženja ANEM traži da se solidarišu sa žrtvama bezočnih napada i jasno ograde od onih između sebe koji, predstavljajući se kao novinari, krše sve profesionalne kodekse, te služeći se najnižim podmetanjma promovišu etničku netrpeljivost i mržnju.

Udruženje radio i televizijskih novinara Srbije i Asocijacija profesionalnih emitera Srbije u zajedničkom saopštenju upozorili su na „povampirenje govora mržnje u domaćoj štampi, pre svega u nekim tabloidima, koji se pretvara u hajku na sve neistomišljenike“. „Svakodnevne zloupotrebe medijskih sloboda i beskrupulozno čerečenje javnih ličnosti prevazilazi sve granice“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se, kao primer za to, navodi „kopanje po biografiji“ potpredsednice Vlade Srbije i njenih predaka u listu Kurir i ukazuje da „fabrikovanje netačnih, nepotpunih i iskrivljenih podataka stvara atmosferu linča i Srbiju vodi tamo gde je bila donedavno“.

I Udruženje novinara Srbije protestovalo je zbog teksta koji nosi naslov „Ustaški jatak“. UNS navodi da iznošenje podataka iz porodičnog života u tekstu u kojem se prvo stvara slika da je otac Ivane Dulić-Marković „skrivao“ ustaškog zločinca, a da bi se zatim to dovelo u pitanje navodom da se ipak ne zna „da li su Dulići znali ko je Jovanović“, predstavlja novinarsku zloupotrebu u kojoj se senzacionalizam stavlja iznad potreba za istinitim i objektivnim informisanjem.

G17 plus: Tužilaštvo da pokrene postupak protiv Kurira

G17 plus očekuje da tužilaštvo pokrene postupak protiv odgovornih lica u dnevnom listu Kurir zbog teksta „Ustaški jatak“, izjavila je portparolka te stranke Ivana Grbić.

„G17 plus najoštrije osuđuje laži kojima je ponovo Kurir napao potpredsednicu G17 plus (i potpredsednicu Vlade Srbije) Ivanu Dulić- Marković“, rekla je Ivana Grbić.

„S obzirom na to da je veliki broj novinarskih udruženja osudio takvo nečasno pisanje, G17 plus veruje da će se upravo sami novinari izboriti za profesionalnost i objektivnost, a da će nečasno novinarstvo zauvek ostati prošlost“, rekla je Ivana Grbić.


 


Radikalni tabloidi

Isti tabloid pre nedelju dana objavio je nepouzdane informacije o tome da su neke aktivistkinje nevladinih organizacija mete napada inostranih tajnih službi. Na delovanje političkih tabloida upozoravala su i novinarska udruženja.

S druge strane, napadi radikala na Ivanu Dulić počeli su pred njen izbor za potpredsednicu Vlade Srbije, a uprkos pozivima javnosti, državni tužilac nije reagovao, već je ona podnela privatnu tužbu protiv jednog od radikala koji su je bez ikakvih dokaza vređali. Radikali, inače, često koriste skupštinsku govornicu za prozivanje „nepatriotskih snaga“, poput nevladinih organizacija ili nekih medijskih kuća.


 

Tagovi

Povezani tekstovi