Jovanović: Plašim se da optužnica ne završi u fioci suda

Foto: N1

– Tužilaštvo je sve uradilo korektno, nemam nikakve zamerke na izgled optužnog akta i visinu zatražene kazne. Jedino na šta sada treba da obratimo pažnju je da sud njihov optužni akt ne stavi u fioku – kaže za Danas Jovanović, komentarišući optužni akt koji je tužilaštvo u toku jučerašnjeg dana poslalo sudu.

U saopštenju Drugog osnovnog tužilaštva, koje vodi predmet paljenja Jovanovićeve kuće, navodi se da je nakon okončanja istrage, podnet optužni akt kojim je traženo da se Dragoljub Simonović osudi na osam godina zatvora, Vladimir Mihajlović i Igor Novaković na pet godina, a Aleksandar Marinković na šest godina. Tužilaštvo takođe traži da se svima njima izrekne mera zabrane prilaska i komunikacije sa Milanom Jovanovićem i Jelom Deljanin.

„Ovakvu odluku tužilaštvo je donelo, jer je tokom istražnog postupka utvrdilo da je Simonović Dragoljub podstrekao Mihajlović Vladimira da izvrši krivično delo, konkretno da pronađe lice od poverenja koje bi u vidu opomene Jovanoviću, zapalilo automobil oštećenog, dajući precizne podatke o automobilu i gde se isti nalazi, nudeći za to novčanu nadoknadu.

Nakon toga je Mihajlović podstrekao Novković Igora, tako što je istom predočio da za njega ima posao, odnosno da je potrebno da se nađe čovek od poverenja, koji bi opomenuo oštećenog tako što bi zapalio njegov automobil, zbog čega je Novković Igor angažovao Marinković Aleksandra, koji je pristao da učini traženo, a kako bi mu Novković otpisao dug“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

U nastavku saopštenja tačno se opisuje kako je došlo do paljenja kuće novinara Milana Jovanovića.

„Marinković je dana 12.12.2018. godine, oko 03.20 časova, u ul. Grobljanska br. 21, došao do garaže oštećenog, gde se nalazilo putničko vozilo, gde je ciglom razbio prozor ulaznih vrata garaže, a nakon toga u unutrašnjost ubacio staklenu flašu u koju je prethodno sipao benzin, na čijem vrhu se nalazila krpa, koju je isti zapalio i ubacio u unutrašnji prednji deo garaže, u predelu zadnjeg dela vozila, pri čemu se po podu prolio benzin, a što je izazvalo požar u unutrašnjosti garaže i automobila, koji se potom proširio i na povezani stambeni objekat u nastavku, izazivajući opasnost po život i telo oštećenih, na koji način je pričinjena i šteta velikih razmera u iznosu od 5.648.299,63 dinara“, stoji u saopštenju tužilaštva, uz opasku da se svi okrivljeni terete za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Advokat optuženog Dragoljuba Simonovića Ivica Vuković od novinara Danasa saznao je da je tužilaštvo prosledilo sudu optužni akt.

– Moja pripravnica je jutros bila u tužilaštvu i nije bilo govora o optužnom aktu. Naprotiv, dogovoreno je da veštak izađe na lice mesta. Bez teksta sam, oni ili lažu vas ili mene, nema druge, kaže Vuković uz opasku da tužilaštvo ima zakonsku obavezu da branioca obavesti pre nego što podnese optužni akt.

Iz Drugog osnovnog tužilaštva su demantovali ove navode, tvrdeći da je sve obavljeno po zakonu i da nema propisa koji njima nalaže da obaveste advokata kada sudu pošalju optužni akt. U svakom slučaju, sledeći korak očekuje se od Drugog osnovnog suda. Ovaj sud može da usvoji optužni akt, u kom slučaju se podiže optužnica i kreće sa suđenjem, a može isti da vrati tužilaštvu na dopunu.

Da li će biti protesta?

Dragoljub Simonović je u prošli petak podneo ostavku na mesto predsednika opštine Grocka. Međutim, da bi ta ostavka bila i formalna nju mora da potvrdi lokalna skupština. Ta sednica bi trebalo da bude zakazana za sredu. Kako nezvanično saznajemo od ljudi iz Grocke, postojao je plan da se u vreme sednice održe protesti „Jedan od pet miliona“ kako bi se izvršio pritisak na parlament da ostavku i usvoji. Ipak, imajući u vidu radikalizaciju protesta u Beogradu, naši sagovornici su skeptični da će do planiranog protesta i doći.

Istraga u mestu

Dva meseca pre nego što je zapaljena kuća novinaru Žig info Milanu Jovanoviću, fizički je napadnut glavni urednik ovog portala Željko Matorčević. Kako nam je rekao, već dva i po meseca nema nikakve informacije o toku istrage. „Bio sam u policiji na prepoznavanju i nakon toga me niko iz policije nije obaveštavao. Čini mi se da sve stoji u mestu. Ostaje mi samo da verujem ministru policije koji je nedavno izjavio da je u ovom slučaju ostvaren pomak“, kazao je za Danas Matorčević.

Tagovi

Povezani tekstovi