Jovanović: Sloboda medija je Vučićeva laž

Sve dokaze o korupciji koje smo objavili dostavili smo i predsedniku Aleksandru Vučiću u više navrata i nikada odgovor nismo dobili.

Meni je spaljena kuća zbog toga, a niko iz opštinske, gradske i republičke vlasti mi se nije obratio. O kakvoj slobodi medija i brizi za novinare mi onda pričamo? To su njegove patološke laži, kaže novinar Milan Jovanović povodom govora predsednika države Aleksandra Vučića na panelu o slobodi medija u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Predsednik Srbije se, govoreći na ovu temu, zadržao i na slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke krajem prošle godine, što je okarakterisao kao „neverovatno“ ali se osvrnuo i na pisanje Jovanovića koje je mogući uzrok napada.

Nisam mogao da verujem da se to desilo u mojoj zemlji. I dalje mislim da je deo tih optužbi lažan. Uhapsili smo čoveka koji je to uradio, i ženu koja mu je pomagala, ali „mastermajnd“ nije bio uhapšen. Mislim da znam ko je bio iza toga i očekujem da finaliziramo slučaj za nedelju ili deset dana – rekao je Vučić.

Novinar Milan Jovanović kaže za Danas da Vučićev pokušaj diskreditacije onoga o čemu je pisao vidi kao pokušaj da se cela priča zaboravi, a da je predsednik ignorisao i sva ranija upozorenja da bi se ovako nešto moglo dogoditi.

– Nema lažnih optužbi, mi smo sve materijalne dokaze i dokumentaciju dostavili i njemu u više navrata, tražili smo odgovor u pisanoj formi ali nikada nije odgovorio. Vučića smo o krađi na teritoriji opštine Grocka obavestili još dok je bio premijer, a onda sam mu kasnije pisao da se „zahvalim“ što su mi isekli vodu i kanalizaciju nedugo posle toga. Obraćao sam mu se i kao predsedniku, sa svom dokumentacijom o tome koje su krađe u pitanju, ali on ništa ne preduzima. Očigledno je da Dragoljub Simonović (predsednik opštine Grocka, prim. aut.) nije mogao sam da ukrade 29.360.000 evra, on ima Vučićevu podršku, ističe Jovanović.

On dodaje i da na dve krivične prijave i navedenih 30 tačaka o krađi, nijedan od državnih organa kojima se obraćao nije razmotrio – ni Ministarstvo pravde, Ministarstvo lokalne samouprave, Odeljenje za organizovani kriminal, Agencija za borbu protiv korupcije, premijerka…

– Jedino patrijarhu nismo pisali. Odemo u policiju, oni kažu „ne možemo ništa dok ga stranka ne pusti niz vodu“. Znači dovoljno je da imate člansku kartu jedne partije i možete slobodno da pljačkate, a šta li tek oni viši funkcioneri rade, pita se Jovanović, bez mnogo optimizma da će se ova priča do kraja istražiti.

Tagovi

Povezani tekstovi