Jubilej 60 godina Mađar soa proslavljen bez redakcije

Do odvajanja novinara od rukovodstva preduzeća i lista došlo je posle kulminacije nezadovoljstva novinara zbog teške situacije u kojoj se list i preduzeće nalaze. Po rečima urednika Zoltana Nemeta, deo redakcije nije otišao na zvaničnu proslavu zbog dnevnih obaveza, a deo iz protesta i nezadovoljstva, pre svega niskim platama koje stižu neredovno, ali i zbog problema u prodaji novina.
– Plate su niske i kasne. Novinar sa oko 15 godina staža prima oko 12 hiljada dinara. Prodaja lista je jako pogoršana zbog svađe sa „Štampakomercom“ koji od 350 kioska sada Mađar so prodaje na samo 66 mesta, jer je sačinjen takav ugovor. Ima i drugih problema koji su kulminirali ovih dana. Smatrali smo da, ako ne stojimo dobro i ne dobijamo redovno plate, zašto da slavimo i da još trošimo pare na to – kaže Nemet.
Dok su zvanice u pozorištu slavile uz koktel, redakcija je redak jubilej lista obeležila najskromnije – sa hlebom, mašću i gorčinom.
Direktor Mađar soa Rudolf Mihok kaže za Danas da je iz novina saznao za ovaj protest novinara i njihovu odvojenu proslavu. Kada je reč o prodaji lista, on tvrdi da je reč o izuzetno komplikovanoj priči i da su problemi sa „Štampakomercom“ prikazani neistinito i zlonamerno.
– „Štampakomerc“ je 10. novembra jednostrano raskinuo ugovor o prodaji Mađar soa uz otkazni rok od 30 dana i ne čekajući da taj rok istekne smanjio porudžbinu. Iz toga su proistekle sve turbulencije oko distribucije lista – ističe Mihok. Nije tajna da rukovodstvo Mađar soa ne uživa simpatije novinara niti radnika u štampariji. Prethodne godine oko 140 ljudi dobilo je otkaz, a još kolaju priče da je uprava preduzeća, postavljena od SVM, nerazumno potrošila oko 100 miliona dinara koji su dobijeni posle dugogodišnjeg spora sa Continental bankom, kao i naknade štete posle požara u pogonu štamparije na periferiji Novog Sada. R. Balać

Tagovi

Povezani tekstovi