Jun ’23 unatrag: Razdruživanje Zadruge

slika: pixabay
slika: pixabay

Prethodni protest „Srbija protiv nasilja“ okončao se pred zgradom televizijie Pink, čija je prednja fasada za tu priliku bila gotovo u potpunosti prekrivena velikom zastavom Srbije. Kako su opozicioni lideri saopštili, protest se održao ispred Pinka jer ta televizija „širi mržnju i nasilje“, a tome treba dodati i činjenicu da su dva od četiri glavna zahteva protesta usmerena upravo na rad Pinka. Traži se oduzimanje nacionalne frekvencije ovoj televiziji, kao i ukidanje rijalitija koji čine veliki deo programske šeme Pinka.

 

Ova televizija već godinama služi kao udarna propagandna pesnica režima, a manipulacije koje se na njoj šire variraju od komičnih pokušaja veličanja gledanosti Pinka krivotvorenim grafikonima, do vrlo ozbiljnih targetiranja svih neistomišljenika vlasti. Zbog toga, novi osvrt na prethodni mesec posvećujemo upravo Pinku i njegovim manipulacijama.

 

 

Manipulacije podacima o gledanosti

i programskom šemom

 

Iako se krajem maja činilo da će zahtev protesta koji se tiče rijaliti programa biti ispunjen, sve je ubrzo palo u vodu. Vlasnik televizije Pink Željko Mitrović objavio je na Instagramu 25. maja kako „na preporuku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića“ donosi odluku da „u najkraćem mogućem roku, ne dužem od desetak dana“ ukine rijaliti Zadruga. Međutim, na finalno veče Zadruge čekalo se duže od deset dana i ona se okončala u noći između 9. i 10. juna proglašenjem pobednice.

 

Samo par dana nakon finala Mitrović je za Danas rekao da „ako se ne uvede legalna cenzura, zakonskih prepreka za emitovanje nema“, da bi krajem meseca objavio kako su u toku „pripreme za novi after-real projekat, koji će naslediti Zadrugu“ pod imenom „Zadruga 7 Elita“. U Hit tvitu emitovanom na Pinku 3. jula Mitrović je slagao da nije najavio ukidanje, već prekidanje rijalitija. Međutim, kao što piše Istinomer, uvidom u Mitrovićeve tvitove sasvim se precizno može utvrditi da je najavio ukidanje.

 

A da li ste znali da Zadruga svake godine obara rekorde gledanosti? Ako gledate Pink mogli ste da dobijete takvu informaciju, ali ilustrovanu besmislenim podacima i grafikonima koji se kose sa svim principima statistike i vizualizacije podataka. Tragač je sredinom jula pisao o tome da, ukoliko pratimo promotivne video-snimke o gledanosti Zadruge, možemo zaključiti kako je „ukupan auditorijum“ na Pinku za tri godine porastao za dva miliona ljudi. Što se tiče grafikona kojima je Pink ilustrovao podatke o Zadruzi, oni su neadekvatno obeleženi, uz ignorisanje funkcija X i Y ose, hronološkog reda meseci i realne udaljenosti među koordinatnim tačkama. Inače, ovakvo ilustrovanje nadmoći nad konkurencijom duga je tradicija Pinka.

 

Jednim takvim grafikon Pink je otvorio i svoj programski elaborat koji je dostavio Regulatornom telu za elektronske medije (REM), a koji je po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja dobio Biro za društvena istraživanja (BIRODI). Na grafikonu je prikazano rangiranje TV kuća po udelu u gledanosti prema kom Pink ima 16,78%, RTS 16,46%, PRVA 11,52%, Happy 7,49%, B92 2,61% i RTS2 0,90%.

 

Kao po starom običaju, stubičasti grafikon kojim je Pink ilustrovao ove podatke nema veze sa samim podacima. Razlika među svim akterima prema grafikonu je ista, budući da vizual prikazuje gotovo ravnomernu sliaznu putanju od Pinka do drugog kanala RTS-a. Ako bismo uporedili razliku između Pinka (16,78%) i RTS-a 1 (16,46%) ona je grafički prikazana isto kao i razlika između prvog kanala javnog servisa i TV PRVA (11,52%). Problem je u tome što je prva razlika 0,32%, dok druga iznosi gotovo čitavih 5%.

 

Još jedna manipulacija iz Pinkovog elaborata odnosi se na okvirnu dnevnu i vikend programsku šemu. Pink u elaboratu tvrdi da će u svom programu imati čak 20% dečijeg, dokumentarnog, kulturno-umetničkog i naučno obrazovnog programa, isto koliko i rijaliti programa. Međutim, u realnosti, dečiji, dokumentarni, kulturno-umetnički i naučno obrazovni program ne emituju se na Pinku u skladu sa okvirnom dnevnom i vikend programskom šemom koja je dostavljena REM-u.

 

Pregledali smo program Pinka tokom prethodne sedmice, u terminima koji su određeni za dečije, dokumentarne, kulturno-umetničke i naučno-popularne programe. Videli smo da dečiji program predstavlja, recimo, listanje štampe sa ministrom Goranom Vesićem, ili da se u terminu u 4.45 ujutru, koji je rezervisan za dokumentarni program, uvek pušta emisija „Zadruga, Narod pita“. Ni u jednom od termina za dečije, dokumentarne, kulturno-umetničke i naučno-obrazovne programe nije se zapravo puštala takva vrsta programa.

 

 

Najčitaniji tekst

 

Tokom prethodnog meseca čitaoci FN Tragača najviše pažnje su posvetili tekstu o manipulativnom video-snimku koji je na društvene mreže plasirao Milan Jovanović poznatiji kao Strongmen. Strongmen u svom videu objašnjava kako je pomfrit iz Mekdonaldsa vrlo štetan jer se pravi od posebne vrste krompira – raset burbank – koja se prska izuzetno snažnim pesticidima. Međutim, osim toga što je svoj video zasnovao na 10 godina starim i više puta osporenim tvrdnjama, Strongmen je promašio i vrstu krompira od koje se pravi pomfrit u Mekdonaldsovim restoranima u Srbiji. Pomfrit u srpskoj podružnici ovog globalno rasprostranjenog restorana brze hrane pravi se od sorte inovator, rečeno nam je u Mekdonaldsu.

 

 

Tviter blok

 

Na kraju ovomesečnog predgleda donosimo vam i pregled manipulativnih i lažnih tvitova s našeg govornog područja.

 

Navodna fotografija Brendona Torlita

Na Tviteru je objavljena slika na kojoj je navodno prikazan „milijarder njujorčanin Brandon Torlit [kako] urinira po prosjaku na ulici”. Međutim, Snoups je istražio ove navode i dokazao da fotografija nije legitimna, jer prikazani milijarder (Brandon Torent) ne postoji, dok je sama fotografija inscenirana 1983. godine za poster pisca i crtača Dejvida Gesnera. On je bazirao navedenu scenu na satiričnom stripu koji je nacrtao na koledžu.

 

Sled pogrešnih interpretacija

Na Tviteru je podeljen stari i izbrisani tvit Grete Tunberg, zbog kog je ona ismevana jer je – navodno –predvidela da će čovečanstvo nestati do 2023. godine. Međutim, mediji za proveru informacija (AP, Fekt ček, Fulfekt, Snoups) ustanovili su da je u pitanju pogrešna interpretacija: „Njen tvit iz 2018. nije najavio da će čovečanstvo biti izbrisano za pet godina, već da bi nastavak korišćenja fosilnih goriva u narednih pet godina u nekom trenutku doveo do izumiranja ljudi.” Slučaj dodatno komplikuje to što ni ta interpretacija nije valjano potkrepljena: citat koji je Tunberg izdvojila poticao je iz članka u kojem su nekorektno sumirani zaključci naučnika Džejmsa Andersona. On je citirana tumačenja za AP ocenio kao „potpunu izmišljotinu”.

 

Mikročipovi iz tenkova

Na Tviteru se pojavila tvrdnja da će mikročipovi iz uništenih nemačkih tenkova biti korišćeni u mašinama za pranje veša i frižiderima u Rusiji. Pretragom informacija na internetu nismo pronašli potvrdu za ovu tvrdnju. Sa druge strane, jesmo pronašli informaciju da su mediji još pre godinu dana izvestili upravo suprotno (Biznis insajder, Vašington post, Telegraf) – da sankcije primoravaju Rusiju da koristi delove kućnih uređaja u vojnoj opremi, odnosno da Rusija popravlja oružje delovima frižidera i mašina za pranje sudova, prema rečima SAD zvaničnika.

 

Ponovo o grafen oksidu

Tviter nalog „Vojvotkinja” objavio je dokument američke Uprave za hranu i lekove (poznatije kao FDA). Njime se „dokazuje“ da je ova institucija priznala da Fajzerove vakcine protiv kovida sadrže grafen oksid. Međutim, mediji za proveru informacija AP, Afrika ček, Tek arp i Fulfekt već su ove navode označili kao netačne. Upravo je Fulfekt preneo objašnjenje FDA: „Grafen oksid je uključen u rečenicu na stranici 7 da bi se delimično opisao laboratorijski postupak koji se odnosi na proučavanje strukturne karakterizacije šiljastog proteina SARS-CoV-2 pomoću specifičnog tipa mikroskopa. Grafen oksid je materijal koji pomaže u slikanju proteina. Grafen oksid nije sastojak vakcine.”

 

Olena Zelenska i izraelski pasoš

Na Tviteru je objavljen sledeći navod: „Žena Zelenskog je hitno dobila izraelsko državljanstvo. Supruga predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog – Elena iznenada je postala državljanka Izraela.” Međutim, kako je državna informativna i novinska agencija Ukrajine Ukrinform prenela, u pitanju je lažna vest. „Na slici koju distribuira ruska propaganda datum izdavanja je 19. jun 2023. godine, dok je rok važenja 18. jun 2023. Odnosno, ispada da je ’pasoš’ izdat kao već nevažeći.” Takođe, dokazali su da je lako moguće pronaći originalni pasoš izraelske državljanke koji je korišćen kao podloga za ovu montažu.

 

Ovim izdanjem rubrike „Unatrag“ završavamo serijal zadataka koje smo postavljali svakog meseca. Poslednji zadatak podrazumevao je potragu za odgovorom na pitanje „Gde se nalazi najsevernija ambasada Republike Srbije?“, a rešenje je – Helsinki (Finska). Svoje veštine provere podataka možete vežbati koristeći naš edukativni odeljak, a uskoro vas na Tragaču čekaju i novi, multimedijalni tutorijali.

 

Ivan Subotić i Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Tagovi

Povezani tekstovi