Junajted grupa: Vlast sve brutalnije napada SBB, Vesić iz šahta plasira neistine

I pored činjenice da su vlasnici SBB renomirane međunarodne investicione kompanije BC Partners i KKR koje su među najvećim investitorima u Srbiji, vlast ne bira sredstva u korišćenju svih državnih inistitucija, od najviših do lokalnih, protiv naše kompanije“, piše u saopštenju.

Navedeno je poslednji primer organizovanih napada na kompaniju SBB postupak zamenika gradonačelnika Gorana Vesića koji je „kao osvetu za izveštavanje televizije N1 na koje se javno žalio, izneo niz neistinitih i skandaloznih optužbi o radu kompanije“.

„Obilazeći beogradske šahtove Vesić je optužio je SBB da je ‘nelegalno’ razvlačila kablove, da ‘besplatno’ koristi gradsku infrastrukturu i da ‘krade’ struju“, navodi se u saopštenju.

Junajted grupa je istakla da bi „bilo dobro da sledeći put pre izvođenja sličnih performansa, ovaj gradski činovnik istraži dokumentaciju o regularnim ugovorima SBB-a i javnog komunalnog preduzeća Beogradske elektrane, jer je obmanjivanje javnosti krivično delo“.

„Bilo bi takođe poželjno i da u arhivi dokumentaciju pročita i direktor Beogradskih elektrana Rade Basta, jer smo ovom preduzeću skoro deceniju i po omogućavali da koristi naše resurse za kontrolu sistema grejanja“ – piše u saopštenju.

Junajted grupa je ukazala da su svi poslovi koje je kompanija SBB radila s preduzećem Beogradske elektrane regulisani pravosnažnim ugovorima.

„Ugovor sa ovim javnim preduzećem je prvo potpisala firma KDS Telefonija, koju smo 2003. godine kupili i nasledili sva prava i obaveze iz ugovora s beogradskim elektranama. Sličan ugovor o postavljanju infrastrukture potpisale su i firme Telefon kabl i PTT KDS, znači ukupno tri pravna lica, što dodatno potvrđuje da je u interesu preduzeća Beogradske elektrane bilo partnerstvo“, navela je Junajted grupa.

Kako je objašnjeno, da se nisu opredelili za partnersku saradnju s tom kompanijom, alternativa da Beogradske elektrane obezbede moderan sistem monitoringa grejanja bila je izgradnja vlastite optičke infrastrukture, što bi zahtevalo njihova višemilionska ulaganja.

„Realizacijom zajedničkog dogovora, više od 120 kilometara optičkih vlakana upravo je naša kompanija ustupila na korišćenje Beogradskim elektranama, kao i 200 kilometara koaksijalnih kablova sa kompletnom opremom za povezivanje podstanica, a takođe smo na svakoj od lokacija obezbedili besplatan internet i redovno održavanje svih ustupljenih resursa“, navedeno je u saopštenju Junajted grupe.

Dodaje se da, zahvaljujući upravo toj kompaniji, Beogradske elektrane 13 godina nadgledaju toplovodni sistem i daljinski očitavaju stanje na mreži i to ne samo preko 60 kilometara optičkih kablova kroz toplovod, već i kroz druge delove, što optičke, što koaksijalne mreže SBB-a, dužine više od 250 kilometara.

„Situacija s kojom se kompanija SBB suočava u Srbiji, u kojoj vlast na sve načine pokušava da nam nanese poslovnu štetu, biće predmet mnogobrojnih odštetnih zahteva. O pritiscima vlasti na našu kompaniju kroz zloupotrebu svih državnih institucija i uz negativnu medijsku propagandu obavestićemo i domaću i svetsku javnost, a zatražiti i međunarodnu arbitražu“, najavljeno je u saopštenju.

Istaknuto je da je jedinstven primer u Evropi da na kakav tretman nailazi jedan od najvećih investitora u Srbiji, „samo zato što poseduje televizije kojima omogućava slobodnu uređivačku politiku, jer i u ovom slučaju poštujemo Ustav Republike Srbije i Zakon o slobodi medija“.

Tagovi

Povezani tekstovi