Kako da novinari nađu kompas u ekstremnim uslovima?

novinari-bec-konferencija

[box align=’box-left’ id=’7896′]

Bezbednost novinara je kamen temeljac slobodnih medija, ne samo u vreme konflikata, i na njoj mora još više da se radi, smatraju učesnici dvodnevne konferencije u Beču. 

Učesnici su takođe ukazali na važnost propagande, ističući da su slobodni i nezavisni mediji jedan od instrumenata u tome.  

Kako se navodi u saopštenju iz OEBS-a, na konferenciji se razgovarali  i o bezbednosti, etici u novinarstvu, izveštavanju u konfliktnim situacijama, o tome kako se nositi s propagandom, regulisanju medija…

Novinar Roj Gatman, dobitnik Pulicerove nagrade za izveštavanje o ratu u BiH, a koji je praktično bio glavni govornik tokom današnje sesije, uveren je da novinarstvo igra ključnu ulogu u otkrivanju uzroka konflikata, ali je ukazao da postoji potreba da novinari bolje budu upoznati s ljudskim pravima. 

„Pisanje o konfliktima za novinara je uvek izazov, ali najteže je da se odredi ko govori istinu a ko laže. Morate biti svesni da je potrebno vreme da kao novinar nađete svoj kompas u tim ekstremnim uslovima i možda je najbolje da se to radi tako što ćete imati dosta znanja o ljudskim pravima“, rekao je Gatman.

Predsedavajući OEBS-u i šef srpske diplomatije Ivica Dačić ukazao je na važnost sprečavanja napada na predstavnike medija, konstatujući da nasilje nad novinarima u bilo kojoj formi predstavlja grubu povredu sloboda izražavanja, što je osnova svakog demokratskog društva. 

„Duboko smo uvereni da je sloboda izražavanja pretpostavka slobodnog i demokratskog društva“, rekao je Dačić i dodao da je zato veoma važno „oštro osuditi svaku pojavu nasilja protiv medijskih predstavnika i ugrožavanje slobode medija“, rekao je Dačić.  

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović uverena je da  medijskim poslenicima bezbednost mora iti obezbeđena u svakom trenutku – pre, za vreme i nakon konflikta, ukazujući istovremeno na mere ili sredstva kojima bismo mogli da se suprotstavimo lošem uticaju propagande, koja je obaveszni deo konflikta.

Dvodnevna konferencija pod nazivom „Bezbednost novinara, sloboda medija, i pluralizam u vreme konflikata“, u organizaciji OEBS-a, okupila je oko 400 novinara, stručnjaka za medije i predstavnika državnog i civilnog sektora.

Tagovi

Povezani tekstovi