Kako disciplinovati medije u CG

U dokumentu koji je sa pečatom Ministarstva spoljnih poslova prosleđen na adrese premijera i šefa parlamenta, navode se preporuke kako nenapadno staviti medije pod kontrolu. Tako se predlaže osnivanje nove informativne agencije, jer je postojeća zavisna od donacija, većem broju medija se zamera što imaju distancu prema vlasti.

Izuzetno oštro se kritikuju sportski novinari zato što su prilikom prenosa naklonjeni reprezentaciji državne zajednice, za pojedine urednike javnog servisa se u dokumentu zalazi i u njihovu porodičnu genezu čime se objašnjava njihov kritički nastup prema vlastima.

Prema predlogu strategije disciplinovanja medija u dokumentu se navodi između ostalog da javni servis treba uceniti sredstvima iz budžeta, da bi na nekim medijima trebalo promeniti uređivački kadar, te da bi trebalo materijalno podržati deo medija.

Sve ovo ima za cilj pridobijanje medija za predstojeće izjašnjavanje o državnom statusu Crne Gore. Gotovo kompletna medijska zajednica i političke stranke ocenile su dokument skandaloznim.

Crnogorska agencija MINA je najavila da će, zbog kvalifikacija iznesenih u dokumentu satisfakciju zatražiti na sudu i najavila kao i još jedan broj medija prekid komunikacije sa ministrom Vlahovićem.

Evo kako je urednik Radija Crne Gore danas započeo centralnu informativnu emisiju: „Lagodno rasterećeni činjenicom da smo, citiram, prevaziđeni medij i kako navede između redova analitičar sredstava informisanja, saradnik MIP-a, da smo medij bez uticaja na javno mnjenje, najavljujemo novosti dana“.

Vladajuća koalicija je saopstila da ovim povodom neće traziti ostavku ili odgovornost ministra Vlahovića, jer, kako je rečeno, taj dokument nema nikakvu snagu i radi se o internom tekstu koji ne predstavlja mišljenje vlasti o medijima niti je dokument relevantan.

Portparol Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić kaže: „Ne mislim da iko ozbiljan može da razmišlja da je ovaj izvještaj bilo kakav pokušaj pritiska na medije. Lično mislim da je to loša usluga i onome ko je pravio i onome ko treba da ga dobije. Mislim da je loš, primitivan i dobra budalaština“.

Opozicione stranke zahtjevaju ostavku ne samo ministra Miodraga Vlahovića iz čijeg je kabineta tekst prosljedjen već i kompletne vlade. Opozicija je takodje najavila da će raspravu o ovome inicirati na narednoj sednici parlamenta.

Takodje oglasila se nevladina organizacija Grupa za promjene koja je ocenila da se dokument Ministarstva inostranih poslova o medijskoj sceni odlično uklapa u širu matricu koja se priprema u Crnoj Gori, u koncept mikro, privatne države.

Tagovi

Povezani tekstovi