Kako do informacija

Prema tom spisku, osobe zadužene za pristup informacijama odredilo je tek pedesetak institucija, javnih preduzeća i organa. Po zakonu, ako nije određena osoba za postupanje, za to je nadležno odgovorno lice – direktor, predsednik opštine, ministar.


Kako je za Glas rekao Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, neke institucije će uskoro ovlastiti osobe za pristup informacijama, a u tim institucijama u toku je odobrenje akta o sistematizaciji radnog mesta predviđenog za to.


Od najviših državnih organa, prema podacima sa sajta Transparentnosti, osobu za postupanje po zahtevima odredio je samo generalni sekretarijat predsednika Srbije.


Ovlašćeno lice odredili su i Viši trgovinski sud u Beogradu, Republičko javno pravobranilaštvo, ministarstva poljoprivrede, za dijasporu, ministarstvo rada, prosvete, kulture i nauke.


Građani će znati kome da pišu i ako se obraćaju Hidrometeorološkom zavodu, Agenciji za strana ulaganja, Upravi za javne nabavke, Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo, Republičkom zavodu za informatiku, Centru a razminiranje i Agenciji za privatizaciju.


Od javnih preduzeća, na spisku su Nacionalni park Fruška gora, JP za skloništa Beograd, NIS, Nacionalni park Đerdap, PTT, Ada Ciganlija i beogradski Parking servis.


Osobe ovlašćene za postupanje po zahtevima za pristup informacijama imaju grad Beograd i Novi Sad, 17 opština u Srbiji i sedam beogradskih opština. Prema Nenadićevim rečima, spisak institucija koje su najavile otvaranje za javnost je veliki, a među njima je i nekoliko ministarstava.

Tagovi

Povezani tekstovi