Kako je dogovoreno UBISTVO ĆURUVIJE

BEOGRAD – Odluka o ubistvu Slavka Ćuruvije doneta je početkom aprila 1999. godine u kabinetu Slobodana Miloševića, na tajnom sastanku kome su prisustvovali tadašnji šef tajne policije Radomir Marković, ministar policije Vlajko Stojiljković i još jedan visoki funkcioner ondašnje Vlade! Tokom ovog sastanka Milošević je od svojih saradnika tražio da predlože „rešenje za Ćuruviju“, a posle tridesetak minuta razgovora doneta je konačna odluka o likvidaciji vlasnika „Dnevnog telegrafa“!!!
Do ovog skandaloznog saznanja istraga je, kako tvrde odlično obavešteni izvori Pressa, došla neposredno posle Petog oktobra, ali je dalje istraživanje ovog „traga“ iz nekog nepoznatog razloga zaustavljeno.
Vlajka grizla savest
– Vlajko Stojiljković je neposredno posle ubistva Slavka Ćuruvije jednom svom dobrom prijatelju ispričao sve o tome kako je dogovoreno ubistvo Ćuruvije. Taj čovek je odmah posle Petog oktobra policiji ispričao celu tu priču, ali se iz nekog nepoznatog razloga na tome stalo. Koliko ja znam, jedino su Radeta Markovića u pritvoru ispitivali o ovim navodima, ali on je sve odlučno demantovao… – kaže naš sagovornik, inače visoki pravosudni funkcioner. On juče nije hteo da nam otkrije ko je četvrti učesnik „sastanka smrti“ koji je u to vreme bio visoki funkcioner Vlade.
– Bolje da ne znate! Ta informacija bi u ovom trenutku mogla biti opasna po život. Znate kako, taj čovek je i danas politički vrlo moćan u Srbiji. Doći će vreme da se i to objavi… – kaže izvor Pressa.
Sasvim je, inače, zanimljivo da na ovom sastanku Slobodan Milošević nijednom nije spomenuo ubistvo Ćuruvije.
– Milošević je došao i rekao da je Slavko Ćuruvija izdajnik i da je veliki problem za državu koja grca pod NATO bombama. Naglasio je da bi taj problem na neki način trebalo rešiti i tražio mišljenje svojih saradnika. Rade Marković je predložio da Ćuruvija bude uhapšen ili stavljen u kućnu izolaciju. Miloševiću se to nije svidelo, rekao je da bi to negativno odjeknulo u javnosti i da bi Zapad Ćuruvijino hapšenje iskoristio u propagandne svrhe. Vlajko Stojiljković je takođe bio za hapšenje, s tim što je on predlagao da Ćuruviji sudi preki sud i da se sve uradi po zakonu kako ne bi moglo da se prigovara… Konačno, reč je uzeo taj visoki funkcioner Vlad,e čije ime još ne mogu da vam kažem. On je rekao da bi Ćuruviju trebalo počistiti, da ga treba likvidirati i u javnost pustiti priču kako su ga ubili zbog dugova ili švaleracije. Milošević je na to ćutao i samo gledao u svoje sagovornike. Neprijatna tišina trajala je nekoliko minuta… Onda su i ova dvojica, Marković i Stojiljković, rekli da bi likvidacija mogla da se razmotri… Milošević je, na kraju, samo klimnuo glavom i pokretom ruke pokazao da se to tako uradi… – priča naš izvor.

Lagali ga da je bezbedan

Kako saznajemo, nedugo posle ovog sastanka dogovoreno je da se preko „obaveštajnih veza“ Ćuruviji pošalje poruka da je bezbedan i da ga država neće dirati, što je i učinjeno. Vlasniku „Dnevnog telegrafa“ je preko jednog ministra u Vladi i jedne novinarke doturena informacija da ga država neće dirati. Istovremeno, režimskim medijima je naloženo da obustave kampanju protiv Ćuruvije.
Samo nekoliko dana kasnije, na pravoslavni Vaskrs 11. aprila 1999., Slavko Ćuruvija je ubijen na ulazu u zgradu u Svetogorskoj 35. Utvrđeno je da su agenti SDB-a sve do pred samo ubistvo pratili Slavka Ćuruviju u okviru operativne akcije „Ćuran“.
EKIPA PRESSA

Tužilaštvo: Uskoro objavljujemo sve što znamo!

Portparol Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala Tomo Zorić potvrdio je u petak da će specijalni tužilac tokom jeseni dati konačan odgovor o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije.
– Ili ćemo saopštiti imena učesnika tog ubistva i povesti krivični postupak, ili će specijalni tužilac Slobodan Radovanović javno saopštiti šta je do sada urađeno i zbog čega ovo ubistvo ne može da se procesuira – kazao je Zorić.
Zorić smatra da je „slučaj Ćuruvija“ test za srpsko pravosuđe, pa i za specijalno tužilaštvo, ističući da je istina prioritet.

Tagovi

Povezani tekstovi