Kako je Sebastijan Kurc zaslužan za Orbabnizaciju Austrije i gušenje medija

Foto: Wikimedia Commons/Пресс-служба Президента России
Foto: Wikimedia Commons/Пресс-служба Президента России

Austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu dodeljena je Medijska nagrada slobode, koju dodeljuje jedna nemačka izdavačka grupa. Predstavnici opozicionih austrijskih socijaldemokrata, ali i austrijskog ogranka Reportera bez granica ocenili su da je to „čisti apsurd“ i kancelara optužili za „Orbanizaciju Austrije“.

Nagrada je Sebastijanu Kurcu dodeljena na Samitu Ludvig Erhard, koji u Minhenu svake godine okuplja konzervativne lidere iz oblasti ekonomije, politike i medija. Taj forum, nazvan po bivšem nemačkom kancelaru, lideru Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i jednom od tvoraca nemačkog ekonomskog čuda, od 2015 godine organizuje izdavačka grupa Vajmer.

 

Neimenovani žiri je nagradu austrijskom kancelaru dodelio za njegov angažman na „izgradnji mostova u Evropi“ i kao ambasadoru slobode. Suvlasnica holdinga Vajmer, Kristijane Gec Vajmer, rekla je da Kurc „miri različite interese i političke svetonazore“.

 

Aleksandar Vučić i Sebastijan Kurc u prijateljskim odnosima; Foto: Youtube Printscreen

Govor u čast laureata održao je 11. maja preko video linka konzervativni grčki premijer Kirijakos Micotakis, koji je pohvalio „pragmatizam“ austrijskog kancelara i poručio mu da je nagrada „izraz priznanja njegovom karakteru i njegovom liderstvu kod kuće“.

 

Visoki funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije (SPOe) Kristijan Dojč rekao je, međutim, da je dodela nagrade „čisti apsurd“ i kancelaru prebacio „Orbanizaciju Austrije“.

 

„Kurc neprekidno potkopava noseće stubove naše demokratije i udara na vladavinu prava i slobodu medija“, rekao je Dojč, koji je u prvom redu optužio kancelara da napada nezavisnost pravosuđa i da pokušava da stavi pod kontrolu medije.

 

Još oštrija bila je predsednica austrijskog ogranka Reportera bez granica Rubina Mering, koja je u kratkom komentaru kancelara optužila za ksenofobiju i ocenila da su „jedini mostovi koje je Kurc u proteklim godinama gradio, bili prema ljudima kao što su Viktor Orban ili Donald Tramp“.

 

Mering je napisala da dobro poznate odlične veze Sebastijana Kurca sa mađarskim premijerom Orbanom i sa premijerom Slovenije Janezom Janšom, „koje obojicu odlikuje autoritarni stil vladanja“.

Ali, mostove je Kurc, sa druge strane, urušio na tradicionalnoj Balkanskoj ruti. U vreme Hitlerovog režima to je bio put spasa za bezbroj ljudi kojima je pretilo samovoljno, rasno motivisano ubistvo i koji su se nadali da će na drugim kontinentima spasiti život. Danas je taj put, uz saučesništvo Sebastijana Kurca u velikoj meri zatvoren. Pa i za izbeglice iz onih krajeva u koje su nekada mogli da beže žene, muškarci i porodice iz Austrije“, navela je Mering, naglašavajući da je to deo istorije balkanske rute koji kancelar ne spominje.

 

Mering je navela da se Kurcu mora priznati da je perfektan učenik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, „koji je medije satanizovao kao neprijatelje društva, izmislio razliku između ‘fejk njuza’ i predsedničkih ‘alternativnih vesti’ i perfektuirao svoj info-sistem, nazvan kontrola poruke“, i da sada kancelar, „lično interveniše kod predstavnika medija u smislu dopuštenog izveštavanja, bez zadrške vređa novinare i upravlja izveštavanjem po svom nahođenju“.

 

Jedini mostovi koje je Kurc u proteklim godinama gradio, bili prema ljudima kao što su Viktor Orban ili Donald Tramp; Foto: Flickr/Raul Mee

Na kraju komentara, Mering je ukazala da nagrada koja je dodeljena kancelaru Kurcu, nije nikakva sve-nemačka, niti regionalna bavarska nagrada, već privatna nagrada koju dodeljuje bračni par Vajmer, blizak bavarskoj konzervativnoj Hrišćansko-socijalnoj uniji (CSU).

 

Medijsku grupu Vajmer sa sedištem u Minhenu, osnovali 2012. supružnici Kristijane i Volfram Vajmer, i ona obuhvata više od deset medijskih publikacija, koje se pretežno bave ekonomskim temama, i grupa organizuje i takozvane ivente, kao što je Samit Ludvig Erhard.

 

 

Nagrada koju ta medijska kuća dodeljuje od 2016. godine, 2020. godine je dodeljena princu Albertu drugom od Monaka za nejgov angažman u borbi protiv klimatskih promena i za ekologiju, a godinu dana ranije bivšem šefu Evropske komisije Žan-Klod Junkeru za zalaganje na ujedinjenju Evrope.

Tagovi

Povezani tekstovi