Kako „odljutiti“ Smiljka Kostića?

Međutim, odbornici Skupštine grada, i iz vlasti i iz opozicije, ovoga puta su jednodušno zaključili da na taj način Kostić krši zakon i zapretili da će ga „tužiti“ republičkoj vladi.
Na poslednjoj sednici Skupštine grada, održanoj sredinom ovog meseca, usvojen je zaključak kojim se gradonačelniku nalaže da „prestane da krši zakone o budžetskom sistemu i lokalnoj samoupravi, Odluku o budžetu grada Niša za 2006. i Ugovor o finansiranju koji je u ime osnivača potpisao sa Narodnim novinama“. Ukoliko Kostić do 24. jula ne isplati dugovanja prema Narodnim, Skupština grada će obavestiti republičku Vladu da niški gradonačelnik krši ove zakone, a nadležni organi će „reagovati“, tako da je moguće podizanje krivičnih prijava protiv Kostića i nadležnih u gradskoj Upravi za finansije.


Do zaključenja ovog izdanja nije bilo moguće pronaći gradonačelnika Kostića, koji, po rečima nadležnih u kabinetu, juče „nije dolazio“, ali ni njegovog zamenika Dejana Rajčića, niti pomoćnika za informisanje Ristu Bukvića. Glavna i odgovorna urednica Narodnih Olivera Panajotivić je, međutim, kazala da „sredstva još nisu uplaćena“, te da će ukoliko se to ne desi u toku (jučerašnjeg) dana, ovaj dnevnik „okrenuti drugi list“.
– Narodnim novinama, koje se delimično finansiraju iz gradskog budžeta, dosad nisu uplaćene dve tranše iz gradskog budžeta, što sa dugom od početka godine iznosi skoro 4,5 miliona dinara. Obustavom finansiranja jedinog dnevnog lista u Nišu i južno od Beograda, ugroženo je njegovo izlaženje, kao i egzistencija zaposlenih. Mi smo iz sopstvenih sredstava nedavno uplatili jedan deo duga štampariji (kako ne bi prestala da nas štampa), kao i razliku u plati za januar, ali novinarima nisu isplaćene cela junska i akontacija julske plate, a ostao je i dobar deo duga za štampanje lista. Ukoliko u toku dana dugovana sredstva ne budu uplaćena, Narodne su prinuđene da praćenje rada gradonačelnika, Skupštine grada i svih gradskih organa svedu na manju meru, koliko to budu dozvoljavale komercijalne i profitabilne teme, kojima ćemo se okrenuti po zahtevu tržišta – rekla je juče za naš list glodurka Narodnih Panajotović.
Panajotović je dodala da se ovaj dnevnik obratio pismima ministarstvima za državnu upravu i lokalnu samopravu, privredu i privatizaciju i kulturu i informisanje, ali da ga je odgovorom udostojilo samo Kojadinovićevo Ministarstvo. – U odgovoru je navedeno, otprilike, da Ministarstvo žali slučaj, i da su za ovakve situacije nadležni sudovi – kaže Panajotović. Ona je dodala da je od esnafskih udruženja reagovao samo UNS, i to jednim saopštenjem izdatim „na početku sukoba“, kao i da se NUNS nije oglašavao. – Većina novinara u našoj redakciji su članovi UNS, ali smatramo da u ovakvim slučajevima to ne bi trebalo da bude kriterijum za reagovanje – kaže glavna urednica Narodnih novina.
Na poslednjoj sednici Skupštine grada koja se bavila „slučajem Narodnih“ većina odbornika je istakla da je ponašanje gradonačelnika „samovolja koja se ne sme dozvoliti“ jer predstavlja, kako je rečeno, gušenje slobode medija koje je uvek početak ukidanja demokratije. – Takvo ponašanje ne priliči demokratskim, već totalitarnim društvima ili carevinama. U carevinama se išlo na poklonjenje i po pare kod jednog čoveka, cara. Ali, ovo nije carevina“, bio je slikovit načelnik Nišavskog okruga i odbornik (vladajuće DSS) Milan Lapčević.
Pojedini odbornici su pozvali gradskog pravobranioca da hitno reaguje, dok su neki ukazali da po Zakonu o lokalnoj samoupravi „gradonačelnik ima faraonska ovlašćenja“, tako da Skupština ne može ništa da mu naredi, već samo da izvrši politički pritisak. – Jedan od razloga zbog kojeg je gradonačelnik ukinuo finansiranje Narodnih je što je, kako je rekao- ljut na njih. I mi sada treba da ga molimo da se razljuti. Ukoliko ne bude promenio svoju odluku, ja ću lično da presavijem tabak i da ga tužim, pa će morati da plati kaznu od 50 hiljada dinara jer ne sprovodi odluku o budžetu – rekao je odbornik (vladajuće G17 Plus) Slobodan Jovanović i zaključio: „A kada takvu kaznu bude platio nekoliko puta, naučiće se pameti“.
– Nećemo vraćati grb onda kada gradonačelnik Smiljko Kostić to poželi. Gradonačelniče, obustavom finansiranja Narodnih novina kršite zakon, a mi od vas tražimo da ga poštujete. Mi nismo sud, ali je naša skupštinska poruka vrlo jasna: gradonačelniče, ne radite kako treba. Ukoliko ne budete poštovali zakon, uskratićemo vam politićku podršku. Za početak, to može da znači nesprovođenje nekih vaših odluka, a ukoliko dovedete u pitanje funkcionisanje grada, značiće i povlačenje radikalnijih mera – „obratio“ se predsednik Skupštine grada Goran Ilić (iz vladajuće DSS) gradonačelniku Niša, koji, inače, nije prisustvovao sednici.
Gradonačelnik Niša Kostić uputio je sredinom juna pismo glodurki Narodnih novina u kojem najavljuje pokretanje inicijative za obustavu finansiranja dnevnika, koji grad finansira sa 35 odsto koje list koristi za kupovinu papira i štampanje. Formalni razlog za ovakvu najavu je uklanjanje gradskog grba kao obeležja Niša sa naslovne strane lista koji je u to vreme grafički redizajniran.
„Ovim činom, glavni i odgovorni urednik iskazao je prezir i nepoštovanje ne samo prema svom osnivaču – gradu Nišu već i prema svim građanima našeg grada koji su verni čitaoci ovog lista već više od 60 godina. Pošto je to učinjeno samovoljno i bez saglasnosti osnivača – grada Niša, smatram da su Narodne novine na taj način privatizovane od strane glavnog i odgovornog urednika“, navodi se u Kostićevom pismu..
Niški gradonačelnik je potom najavio da će zahtevati i smenu glodurke Panajotivić i direktora Narodnih Bobana Stojanovića. U izjavama medijima precizirao je da njegovo nezadovoljstvo nije u vezi samo sa gradskim obeležjem, već seže i do uređivačke politike. On je kazao da je nezadovoljan svojim tretmanom u Narodnim, koje, po njegovom sudu, ne prate adekvatno rad gradonačelnika.
Glavni i odgovorni urednik Narodnih Panajotović je, međutim, ocenila da inicijativa gradonačelnika Niša Smiljka Kostića za obustavu finansiranja jedinog niškog dnevnika predstavlja njegov „lični obračun“ zbog neslaganja sa profesionalnom uređivačkom politikom lista.“ Gradonačelnik se već duže vreme ne slaže sa uređivačkom politikom i smeta mu što ne ćutimo o svemu što radi ili propušta da čini. Dokazao je to i dosadašnjim čestim pozivima i pretnjama sankcijama kad god se nije slagao sa kritičkim tekstovima o sebi“, rekla je Panajotović za Danas.
Ona je dodala da obeležje grada nije „samovoljno ukinuto“ pošto list i nema nikakve obaveze prema gradu u pogledu grafičkog dizajna. – Narodne sa gradom imaju samo Ugovor o finansiranju, a nemaju bilo kakav ugovor o grafičkom izgledu lista. Obavezu da u impresumu navedemo osnivača – Skupštinu grada, uredno poštujemo – rekla je, dodajući da je novi dizajn „prilagođen tržištu“ i već naišao na „odobravanje čitalaca“.
I odbornici Skupštine grada i čelnici Narodnih se slažu da je odluka gradonačelnika o obustavi finansiranja u ovom trenutku „posebno štetna“. Niški dnevnik je, naime, u završnoj fazi aukcijske privatizacije. Nedavno je predao potrebnu dokumentaciju republičkoj Agenciji za privatizaciju, a njegova vrednost zvanično je procenjena na skoro milion evra. Aukcijsku prodaju bi, po nekim najavama, trebalo očekivati već u septembru. Prema nezvaničnim informacijama, za kupovinu Narodnih zainteresovano je više kuća, među kojima je i nemački VAC.


Zorica Miladinović

Tagovi

Povezani tekstovi