Kako se informišu mladi u Srbiji

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Krovna organizacija mladih Srbija (KOMS) objavila je istraživanje o načinu informisanja mladih čiji će rezultati biti objavljeni u okviru „Alternativnog izvešaja o položaju i potrebama mladih za 2021. godinu“ na Međunarodni dan mladih – 12. avgusta.

Za mlade često važi da su nezainteresovani i nedovoljno informisani, posebno kada se radi o politici. Kako bi se sagledala realna situacija, KOMS je sprovela istraživanje o načinima na koji se mladi informišu, kao i koja sredstva, novine i televizije koriste za informisanje.

 

Prema ovom istraživanju najveći broj mladih koristi mobilni telefon kao uređaj za informisanje – čak 98 odsto njih, a oko 58 odsto se informiše koristeći laptop. Manji broj se informiše preko malih ekrana odn. televizije (43 odsto) i desktop računara (30 odsto).

 

Mladi najmanje koriste tablet kao uređaj za informisanje (sedam odsto), a oko 10 odsto njih se informiše čitajući štampane medije. Radio sluša 22 odsto mladih.

 

Što se tiče televizija koje mladi najčešće gledaju to su: N1 (36,3 odsto) i RTS (36,1 odsto), a Novu S gleda oko 28 odsto mladih.

 

Novine koje najčešće čitaju su Blic (15 odsto), Danas (11 odsto) i Politika (10 odosto), navodi se u istraživanju objavljenom na Instagram profilu @komsmladi.

 

Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji za 2021. godinu, nastao je u okviru projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, koji Krovna organizacija mladih Srbije realizuje u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom, i uz podršku Švedske.

Tagovi

Povezani tekstovi