Kakvo društvo takvi i mediji

Svi štampani mediji ušli su u proces svojinske transformacije i nijedno glasilo neće biti ugašeno 23. aprila, kao što je to bilo prdviđeno za one koji u taj proces ne uđu, čulo se na upravo završenom 5 sajmu medija u Novom Sadu.


Član Saveta Republičke radiodifuzne agencije dr Vladimir Cvetković kaže da su se na konkurs za dodelu nacionalne frekvencije za njih pet, do sada prijavilo desetak medija. Polovinu čine strani mediji, među kojima su RTL i NJUZ korporejšn. Konkurs je otvoren do 26. marta, a visokim depozitom od 15 miliona dinara želi se eliminisanje neozbiljnih kandidata. Sedam dana po završetku konkursa biće poznati rezultati, a dva meseca po dobijanju dozvola za emitovanje programa sve stanice koje dobiju nacionalne frekvencije trebalo bi da budu osposobljene za emitovanje programa.
Cvetković je kazao da je u planu formiranje inspekcije koja bi vodila računa o ukidanju programa „divljih“ televizija, čime bi emitovanje legalnih bilo kvalitetnije. Ta inspekcija će se baviti i nepoštovanjem Zakona o javnom oglašavanju, čega trenutno ima i u najvećim medijima.
Novo je i da će mediji biti obavezni da izdvajaju procenat ukupnih prihoda za emitovanje muzike na ime autorskih i srodnih prava. Tu obavezu imaće i svi oni koji muziku koriste u komercijalne delatnosti. Direkcija za informisanje SCG održala je tribinu na kojoj je bilo reči o ulozi medija u procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji. Kako je naglašeno ostvareni su značajni koraci u saradnji sa medijima na obaveštavanju javnosti o predstojecim aktivnostima i dosadašnjim rezultatima u pristupanju državne zajednice EU. – Kakvo je društvo, takvi su i mediji – izjavio je profesor sociologije masovnih komunikacija dr Dragan Koković i naglstsio da opasnost za medije predstavlja mešanje politike, države i novca u njihov rad. Nezavisni su oni mediji koji imaju sopstvenu finansijsku sigurnost i nemaju eksternih pritisaka. To nije slučaj kod nas – zaključio je dr Koković.


 

Tagovi

Povezani tekstovi