Kalendara maja

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Svakog meseca novinar NUNS-a pravi kalendar sa najvažnijim događajima u prethodnom periodu.

  1. maj

 

Beta obeležila 27 godina postojanja. Nezavisna agencija koju je osnovala grupa beogradskih novinara, servis je počela da emituje 4. maja 1994. godine. Osnivači Bete su Ljubica Marković, Julija Bogoeva, Radomir Diklić i Dušan Reljić. Osnivači su bili i Aleksandar Nenadović, Stevan Nikšić, Đorđe Zorkić, Dušan Simić i Dragan Janjić koji su u međuvremenu preminuli.

 

  1. maj

Pre tačno 15 godina, ugašen je Treći kanal Radio televizije Srbije koji je ostao upamćen po kultnim emisijama i TV licima koji i dan-danas asociraju ljude na taj program. Treći kanal nastao je 1. jula 1989. godine kao OK kanal ili Omladinski kanal namenjen mladima. Na njemu se u početku emitovao filmski i serijski – komercijalni program, u nedostatku sopstvenog materijala i produkcije. 3K je kasnije emitovao sadržaj od muzičkih spotova domaće i strane produkcije preuzetih saMTV-a, do emisija koje su se snimale i bile namenjene baš Trećem kanalu.

 

 

Dan nakon što je obeležen Dan slobode medija, na ogradi oko TV N1, koja gleda na Bulevar heroja sa Košara, ponovo je u utorak u popodnevnim satima okačen transparent na kojem piše “Republika Srbija, doviđenja, N1, dobrodošli u Luksemburg”. Ovo nije prvi put da se zaposleni na TV N1 susreću sa ovakvim i sličnim transparentima, koji su prijavljivani policiji, ali do sada nijedan slučaj nije dobio epilog. U septembru 2019. godine postavljen je transparent sa istim sadržajem, a u istom periodu pojavili su se i plakati na kojima su pisale identične poruke. Mesec dana kasnije u dvorište TV N1 ubačeni su i leci na kojima su bile fotografije albanskog premijera Edija Rame i programskog direktora TV N1 Jugoslava Ćosića, autora emisije Pressing, ispod kojih piše „ima neka tajna veza“.

 

  1. maj

Platforma Sloboda medija brz odgovor (MFRR) sprovela je onlajn međunarodnu misiju od 28. januara do 2. februara 2021. godine za procenu stanja slobode medija i bezbednosti novinara u Srbiji, te je predstavila izveštaj u kojem, između ostalog, navodi da ugrožena bezbednost novinara u Srbiji izaziva sve veću zabrinutost.

 

  1. maj

Nezavisno udruženje novinara Srbije dodelilo je nagradu za istraživačko novinarstvo “Dejan Anastasijević” nominovinanim novinarkama. Novinarka Jelena Zorić jedna je od dobitnica nagrade. Ona je nagrađena za emisiju “Optužnica – Jovanjica”, koja je emitovana na N1. Nagradu u kategoriji onlajn medija dobila je novinarka BIRN-a Natalija Jovanović za tekst “Korona: Broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog”. Nagradu u kategoriji štampanih medija dobila je Sandra Petrušić za tekst “Na potezu je republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac: Falsifikovanje podataka bitnih po javno zdravlje”, objavljen u nedeljniku NIN.

 

  1. maj

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari traži Regularnog tela za elektronske medije (REM) Srbije zabranu objavljivanja emisije Ćirilica na Hepi televizji. Naime, u emisiji se, smatraju u Memorijalnom centru, negira genocid u Srebrenici, žrtve rata u BiH i koristi se govor mržnje protiv Bošnjaka.

 

Direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić tužio je KRIK jer je objavio detalje prisluškivanih razgovora sa suđenja kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki u kojima se on spominje. Direktor BIA tvrdi da je zbog KRIK-ovog teksta doživeo psihičke i fizičke bolove, koje može namiriti sa pola miliona dinara odštete, ali i da bi sud trebalo da medijima „stavi do znanja da granice postoje i moraju da se poštuju“.

 

  1. maj

Regionalna informativna agencija JUGpress je obeležila petnaest godina postojanja. JUGpress je prva agencija u Srbiji osnovana van Beograda, sa sedištem u Leskovcu i prati dešavanja na jugu Srbije sa posebnim akcentom na Bujanovac, Preševo i Medveđu, na Kosovu i Metohiji, u severozapadnoj Makedoniji, ali i u širem regonu.

 

  1. maj

Šest novinarskih i medijskih udruženja i organizacija potpisalo je danas u Kragujevcu memorandum o saradnji i formiralo Koaliciju za slobodu medija. To je, kako su rekli, prvi korak u pokušaju da se popravi stanje na medijskoj sceni u Srbiji. Osnivači Koalicije su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres i Slavko Ćuruvija fondacija. Okupljena udruženja će se boriti da se u celoj Srbiji sprovode i poštuju profesionalni standardi u zaštiti slobode izražavanja i informisanja, kao i prava novinara u skladu sa evropskim konvencijama. Cilj je slobodno javno informisanje koje će omogućiti da građani dobiju pravovremene i slobodne informacije, rečeno je na konferenciji.

 

  1. maj

U istom danu su Jugoslav Ćosić, direktor N1 televizije, i Jelena Zorić, novinarka te kuće, napustili su  N1. Igor Božić postavljen jena poziciju news direktora.

 

  1. maj

Dragan Bursać i Una Hajdari proglašeni za najbolje novinare Jugoistočne Evrope. Na svečanosti u Bundestagu 21. juna biće im uručena nagrada, koju im je dodelila Nemačka asocijacija za Jugoistočnu Evropu.

 

  1. maj

SKUPŠTINA Udruženja novinara Srbije (UNS)izabrala je za novog predsednika udruženja Živojina Rakočevića, novinara iz Gračanice i direktora Doma kulture. Na Skupštini je, osim predsednika, biran i Upravni, Nadzorni odbor i Sud časti UNS. Ove godine prijavljen je znatno veći broj kandidata za sve organe Uprave, i u napetoj atmosferi na ivici incidenta, delegati, kojih je bilo registrovano blizu 600, birali su predsednika između dva kandidata – Rakočevića i dosadašnjeg predsednika Vladimira Radomirovića. Pobednik je imao 22 glasa više, a izbor Uprave obavljen je dan kasnije, jer je u prvom glasanju pronađen višak listića u glasačkoj kutiji, i većina članova je izabrana iz tabora okupljenog oko Rakočevića.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta “ Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji“ koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.

Tagovi

Povezani tekstovi