Kamermani ometaju poslanike dok čitaju novine

Povod za izbacivanje izveštača iz sale bio je Perićev zahtev predsedavajućem (u tom trenutku Vojislavu Mihailoviću) da snimatelj TV Palma plus Slobodan Pavlović napusti salu, jer ga „ometa u radu“. Prema svedočenju nekoliko poslanika, među kojima i nezavisnog poslanika Branislava Stevanovića, koji je sedeo kraj Hranislava Perića, snimatelj Pavlović se u sali korektno ponašao i ni na koji način nije ometao rad parlamenta, ali je izgleda zasmetao Periću da na miru – čita novine.

Pavlović je, inače, na sednicu ušao samo da bi napravio nekoliko kadrova, a „optužba“ ga je zatekla dok je snimao Stevanovića. On kaže da ga je predsedavajući mimikom upitao šta se dogodilo, a da je on samo slegnuo ramenima i pokazao da ne zna o čemu je reč.


Ubrzo je sekretar Skupštine naložio obezbeđenju da ni jednog snimatelja i fotoreportera ne puštaju u salu, a predsednik Marković je nešto kasnije pred kamerama ispričao „šta se sme, a šta ne sme“.


– Ako neki poslanik traži održavanje reda na sednicama, predsedavajući i sekretar Skupštine su dužni da reaguju. Obavešten sam da je sekretar zaštitio Perića i da su snimatelji koji su pratili rad napustili sednicu – ispričao je on.


Marković je naveo da je zbog atraktivnosti novinarskog posla dozvoljeno snimanje poslanika dok ulaze u salu za zasedanja na početku sednice i dodao kako „prisustvo fotoreportera i kamermana na sednicama nije neophodno, jer su sednice javne“ – postoji direktan TV prenos.
Snimatelji i fotoreporteri su jedini novinari koji su do sada imali uvid u s


tvarna dešavanja u skupštinskoj sali, u kojoj poslanici satima čitaju novine, kažu, uglavnom tabloide, telefoniraju, dremaju, ponekad se prepiru i dobacuju, ponekad guraju i psuju, polivaju vodom…


M.D.


 

Tagovi

Povezani tekstovi