Kampanja protiv Bodrožića kao u najmračnija vremena

Bodrožić je – sada u to nema nikakve sumnje – pokusni kunić politike zaborava i restauracije, preko kog raznorazni lokalni, i ne samo lokalni, moćnici iskazuju svoju nepojamnu snagu da marginalizuju i unište svakoga ko govori i promoviše istinu, u ovom slučaju – profesionalno obavlja svoj posao. Dok novinaru Željku Bodrožiću, uredniku Kikindskih, lista koji je najčešće kažnjavan po famoznom miloševićevsko-šešeljevskom Zakonu o informisanju, sudski izvršitelji popisuju stvari, dotle mnogi srbijanski mediji, i to ne samo oni koje nazivamo tabloidima, nastavljaju da ispisuju sramnu istoriju laži, falsifikata, podvala i mržnje, započetu krajem osamdesetih, i nikome od njih ne samo da ništa ne fali nego bivaju društveno priznati, uživajući u plodovima svog antiprofesionalizma, ocenjuje se u saopštenju NDNV.
U saopštenju se podseća „da je Komitet za ljudska prava Ujedinjenih nacija pre skoro godinu dana naložio Srbiji da ukine presudu i obešteti novinara Željka Bodrožića, koji je osuđen zbog klevete nekadašnjeg funkcionera SPS Dmitra Šegrta“.
– Time je Komitet jasno ukazao da su ovom presudom povređena prava na izražavanje novinara, koji je na bazi činjenica komentarisao ponašanje jednog javnog službenika. Država još uvek nije reagovala na ovaj nalog, mada je odavno istekao rok u kojem se ovaj nalog morao implementirati, ali je zato počela da popisuje privatne Bodrožićeve stvari, u nameri da ih prisvoji ako on ostane bez stalnog zaposlenja. NDNV upozorava javnost da Srbija i u ovom slučaju ne poštuje prethodno prihvaćene međunarodne obaveze; ona sa jedne strane štiti i nagrađuje one koji su uništili mnoge godine naših života, a sa druge kažnjava one koji su na njih upozoravali i koji nas na njih i danas podsećaju, kaže se u saopštenju Nezavisnog društva novinara Vojvodine.


S. D.


 

Tagovi

Povezani tekstovi