Kancelarija za KiM: Obnovite istragu, pronađite i procesuirajte počinioce

kanczakim

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponovo je pozvala Euleks i sve nadležne međunarodne i lokalne institucije da „obnove istragu i pronađu i procesuiraju počinioce zločina nad novinarima na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju za javnost koje je dostavljeno medijima iz Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije

U saopštenju se podseća da se „navršava 24 godine od otmice članova novinarske ekipe Radija Priština Đure Slavuja i Ranka Perenića“, te sa „žaljenjem i ogorčenjem konstatuje da njihovi otmičari još nisu pronađeni“.

 

„Takođe, podsećamo da je spomen-obeležje novinarima, na putu Velika Hoča–Zočište, gde su nestali Đuro Slavuj i Ranko Perenić, do sada rušeno osam puta, a počinioci ovog valdanskog čina, isto tako su još uvek nepoznati. Zahvaljujući upornosti kolega novinara, u maju ove godine je na mestu njihovog nestanka, deveti put postavljena spomen-ploča, kao odgovor i upozorenje svima onima koji veruju da je zataškavanje zločina čin patriotizma i da je rešenost onih koji traže pravdu kratkog veka“, dodaje se.

 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponovo je pozvala Euleks i sve nadležne međunarodne i lokalne institucije da obnove istragu i pronađu i procesuiraju počinioce ovog, ali i ostalih zločina nad novinarima na Kosovu i Metohiji.

„Ni ćutanje, ni skrnavljenje spomen-ploče neće nas pokolebati u traganju za pravdom, a društvo međunacionalne tolerancije i uvažavanja neće biti moguće ostvariti na Kosovu i Metohiji sve dok porodice nestalih, koje god nacionalnosti one bile, ne dobiju zadovoljenje u istini i pravdi. Konačno rasvetljavanje ovih i svih drugih zločina i pronalaženje i kažnjavanje učinilaca preduslov je za izgradnju poverenja srpskog naroda u međunarodne i pokrajinske insitucije na Kosovu i Metohiju, kao i za normalizaciju suživota“, zaključuje se u saopštenju.

 

Tagovi

Povezani tekstovi