Kantar i dalje u pritvoru, a prozori OK Radija još uvek zazidani

Izvor: OK Radio
Izvor: OK Radio

Slučaj maltretiranja zaposlenih u OK Radiju u Vranju izazvao je veliku pažnju javnosti. Iako su nadležne institucije s jedne strane bile ažurne i u najkraćem roku odredile pritvor Dejanu Nikoliću Kantaru zbog pretnji koje je uputio vlasnici radija, s druge strane, ne mogu da obezbede rušenje nelegalnog objekta kojim su zazidani prozori na prostorijama radija. Opstrukcije na svakom koraku su očigledne, a Kantar poriče pretnje i tvrdi da nije povezan sa firmom koja je izvođač nelegalnih radova.

Niko neće da poruši nelegalni objekat

 

Iako se Dejan Nikolić zvani Kantar još uvek nalazi u pritvoru u Centralnom zatvoru u Beogradu, nadležni u Vranju i dalje se muče da uklone nelegalni objekat sazidan uz zgradu OK Radija, a koji se dovodi u vezu sa Nikolićem.

 

Taj objekat je trebalo da bude srušen 29. juna, ali je firma „Polet“, koja je trebalo da izvrši rešenje građevinske inspekcije, neposredno pre zakazanog termina poslala obaveštenje da je „sprečena da pristupi rušenju“.

 

„Odbijanje rušenja u poslednjem trenutku znači da je izvršen pritisak i da će morati neka firma van Vranja da se angažuje. Opština mora dati pisano obrazloženje u kome će biti jasno navedeno zbog čega je firma otkazala rušenje ovog nelegalnog objekta“ rekla je vlasnica OK radija Olivera Vladković ovim povodom za UNS.

 

Nakon toga, usledio je poziv Opštine na novi tender, međutim nijedna, od devet firmi kojima je poziv upućen, nije se javila da ukloni nelegalni objekat. Da li zaista nijedna firma koja je registrovana za zadatu delatnost ne želi da zaradi novac i ostvari saradnju sa lokalnom samoupravom u Vranju ili je možda u pitanju strah od toga šta će se desiti ako prihvate posao? Bilo je predloga da rušenje izvrši firma iz Beograda, ali ona navodno nije ispunjavala uslove. Sada se očekuje raspisivanje novog tendera.

 

Izvor: OK Radio

 

Kako je pokazalo istraživanje Insajdera, Dejan Nikolić zvanično nije vlasnik spornog nelegalnog objekta, već je to firma Colosseum gest iz Vranja, čiji je zvanični vlasnik izvesni Stefan Ilić. Međutim, ono što spaja Nikolića i Colosseum gest jeste adresa Alberta Ajnštajna 18. Naime, na toj adresi je bila registrovana i firma Braća Nikolić d.o.o u kojoj je Kantar bio suvlasnik, a koja je u međuvremenu likvidirana. Prema saznanjima Insajdera, Nikolić je i zvanično prijavljen na istoj adresi.

 

Poruke iz pritvora putem medija

 

Dok nadležni pokušavaju da reše slučaj neleglne gradnje, Dejan Nikolić se u dva navrata oglasio putem medija. Prvi put je govorio za Danas dan nakon što je posetio valsnicu OK Radija. Tada je odbacio sve optužbe; rekao je da on nije vlasnik nelegalnog objekta i da nije pretio Oliveri Vladković već je otišao da je „obavesti“ da on ne želi nikoga da iseljava.

 

Drugi put je iz pritvora govorio za tabloid Srpski Telegraf. Tada je ponovio da „nikome nije pretio“, a putem tog medija obratio se predsedniku Asocijacije nezavisnih elektrnoskih medija (ANEM) Veranu Matiću i predložio mu da se „pogledaju u oči“, kako je Matić pisao za Javniservis.net.

 

„Tek sam bio u šoku kada se pojavio gospodin Veran Matić u Vranju uz obrazloženje da je došao da zaštiti prava i bezbednost novinara“, izjavio je Nikolić za Srpski Telegraf i pritom izrazio žaljenje što je “Matić mislio da treba da ih (novinare) brani od mene (Nikolića)“.

 

Ovo obraćaje Dejana Nikolića Veran Matić je video kao „neprikrivenu pretnju“.

 

Ovako je to bilo

 

Podsetimo, Veran Matić je, posle serije napada na imovinu OK Radija i pretnji upućenih zaposlenima i vlasnici radija i kafića, zajedno sa članovima Stalne radne grupe za bezbednost novinara posetio redakciju u Vranju. Pored novinarskih i medijskih organizacija Stalnu radnu grupu čine i članovi tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

Posle Stalne radne grupe OK Radio je posetio i Dejan Nikolić lično kako bi „razgovarao“ sa Oliverom Vladković, vlasnicom OK Radija. Iako on tvrdi da nikome nije pretio tada, Vladković kaže da joj se obratio sledećim rečima: „Nemoj da me uzimate u usta i moje ime provlačite kroz novine”.

 

Nakon ove posete sudija za prethodni postupak odredio je Nikoliću pritvor od 30 dana na osnovu predloga tužlaštva u Vranju, a zbog posebnih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticajem na saučesnike, kao i da će ponoviti krivično delo pretnji zaposlenima  u OK Radiju.

 

U međuvremenu, optužni predlog podignut je protiv još dva lica, T. B. i K. S. zbog nasilničkog ponašanja jer su 1. juna 2022. upali u kafe No Comment kada je T. B. belom bojom isprskao ceo inventar kafića, a zatim je K.S. ušao držeći mobilni telefon u ruci sa uključenim spikerfonom putem koga se zaposlenima u kafeu obratio Dejan Nikolić.

 

 

Snimak ekrana: OK radio

 

Nedugo zatim u Vranju su osvanuli plakati, tzv. poternice na kojima se nalazila slika Verana Matića sa opisom „Veran Matić, samozvani građevinski inspektor koji ruši po Vranju. Političarima naređuje, inspekcijskim službama naređuje, hapsi, organizuje rad tužilaštva i sudija, vrši pritisak na medije. Zašto? Sve zbog kafića “No comment” koji se nalazi u lokalu otetom od firme ČIK Kumanovo“.

 

Zbog lepljenja tih plakata uhapšene su četiri osobe, a Osnovno javno tužilaštvo u Vranju  tražilo je izricanje kazni zatvora okrivljenima u trajanju od najmanje jedne godine, međutim nalogodavac je i dalje nepoznat.

 

Foto: Jugpress

 

Opstrukcije i pozivanje na solidarnost sa zaposlenima

 

Ovaj slučaj iz Vranja ogolio je kako zbog slabe ili nikakve reakcije nadležnih institucija pojedinci uspevaju da godinama izigravaju sistem i odolevaju pravdi, navode u Insajderu.

 

Iako je Dejan Nikolić bio na izdržavanju kazne zatvora u kućnim uslovima bez elektronskog nadzora, on se slobodno kretao gradom sve do pritvora koji mu je određen zbog pretnji novinarima OK Radija. Kako saznaje Insajder, to je uspeo zloupotrebljavajući olakšice koje osuđenima predviđa zakon, konkretno na osnovu potvrde o zaposlenju koju mu je izdala firma Profi dinamic, registrovana na istoj adresi na kojoj je prijavljeno da Kantar živi.

 

Protiv Nikolića se vodi više krivičnih postupaka, ali retko koji ima sudski epilog.

 

Koliko je uticajan Dejan Nikolić Kantar u Vranju, pokazuje činjenica da posle ovih incidenata sve manje građana Vranja želi da poseti kafe No Comment, jer niko ne želi da se zamera lokalnom moćniku čak i kada se nalazi u pritvoru u Beogradu.

 

Zbog toga je Veran Matić pozvao građane Vranja i one koji dolaze u ovaj grad, da masovno posećuju kafe No Comment u okviru kojeg posluje OK Radio.

 

“Vaša solidarnost je neophodna. Kafa ili neko drugo piće koje popijete, više će vam prijati kada znate da ste pomogli otpor nasilju, i opstanak medija… Sada je to i test za celo naše društvo, a ne samo lokalno pitanje”, poručio je Matić.

 

Maltretiranje traje predugo

 

Maltretiranje vlasnice OK Radija i No Comment kafea Olivere Vladković i njenih zaposlenih počelo je nakon što je ona odbila da da saglasnost Nikoliću za zidanje nelegalnog objekta uz zgradu u kojoj se nalaze prostorije radija i kafića.

 

Građevinska inspekcija je u više navrata bezuspešno pokušavala da zaustavi gradnju, tako da su na kraju zazidani prozori OK Radija.

 

Nakon toga doneto je rešenje o rušenju objekta, ali ono do danas nije sprovedeno.

 

U narednom periodu ostaje da se vidi da li će nadležni organi u Vranju uspeti da sprovedu rešenje građevinske inspekcije i poruše nelegalni objekat koji ugrožava poslovanje OK Radija i No Comment kafea ili će ta odluka ostati mrtvo slovo na papiru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi