Kazna za Apple jer nije primenjivao sopstvene standarde o praćenju u svojim aplikacijama

Apple logo slika canva

Glavni savetnik francuske agencije za zaštitu podataka CNIL preporučio je da Apple bude kažnjen sa 6 miliona evra jer nije na adekvatan način obavestio korisnike o aplikacijama koje ih prate.

 

Preporuku je u ponedeljak dao Fransoa Pelegrini, izvestilac CNIL-a (Commission nationale de l’informatique et des libertés), nakon žalbe protiv Applea koju je podnela industrijska lobistička grupa France Digitale.

 

Apple zabranjuje oglašivačima pristup identifikatoru za oglašivače (IDFA) – jedinstvenom identifikatoru uređaja koji se može koristiti za ciljano oglašavanje na svakom uređaju, bez izričitog pristanka korisnika. Međutim, prema France Digitale i Pelegriniju, Apple nije primenio iste standarde prethodnog pristanka korisnika na sopstvene aplikacije i usluge.

 

Funkcija transparentnosti praćenja aplikacija (ATT) kompanije predstavljena je kao deo iOS 14.5 prošle godine. Kada korisnici iPhonea otvaraju po prvi put aplikacije koje su instalirali, postavlja im se pitanje da li bi želeli da dozvole aplikaciji da prati njihovu aktivnost u drugim aplikacijama i na veb sajtovima.

 

Najveći kritičar ove funkcije u vreme kada je objavljena bio je osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg koji je rekao da Appleova posvećenost privatnosti prikriva poslovne odluke koje „jasno prate njihove konkurentske interese“.

 

Pelegrini kaže da je Apple istovremeno propustio da traži saglasnost korisnika za sopstvene aplikacije i usluge, što je, kako je rekao, kršenje direktive Evropske unije o e-privatnosti. To je rezultiralo ciljanim oglasima u App Storeu.

 

Pelegrini je rekao da je iOS 15 popravio ovaj propust a iako njegova preporuka nije odlučujuća, CNIL se obično slaže sa nalazima svog izvestioca.

 

Appleov direktor za privatnost, Geri Dejvis, osporio je Pelegrinijev argument i naglasio da je kompanija posvećena privatnosti svojih korisnika. On je zatražio da se kazna smanji jer nije bilo ozbiljnog kršenja, a takođe je zatražio da se konačni iznos kazne ne objavljuje.

 

U saopštenju kompanije navodi se da žalba France Digitale nema pravnu osnovu i da je „pogrešna u svojoj nameri“.

Tagovi

Povezani tekstovi