Kesić: Još malo u vojsku, u stranku, pa da se zaposlite!

18-rodjendan-danasa-radmila-markovic

[box align=’box-left’ id=’7807′]

Na svečanosti su dodeljene i tradicionalna godišnja priznanja nagrada „Stanislav Staša Marinković“ je uručena autoru i voditelju emisije „24 minuta“ Zoranu Kesiću, dok je redakcijska nagrada „Nikola Burzan“ pripala novinarki Političke rubrike Snežani Čongradin.

Radomir Ličina, urednik i jedan od osnivača Danasa, poželeo je dobrodošlicu gostima na, kako je napomenuo, skromnu, ali za nas veoma važnu godišnjicu.

„Danas slavimo osamnaest godina postojanja. Nisu bile baš osamnaest žutih ruža. Bilo je to i tragično i herojsko vreme. Koliko nas je još ovde koji se sećaju one neopisive noći između 8. i 9. juna 1997. godine u Jagićevoj 3, kada iskreno nismo znali da li ćemo se pojaviti na kioscima? Ali i drugih bezbrojnih dana i noći u Beogradu, Podgorici i Novom Sadu kada je između biti i ne biti postojala samo nevidljiva linija naše upornosti i hrabrosti“, rekao je Ličina.

On je napomenuo da je proces odrastanja ne samo jedna vrsta umetnosti koju treba naučiti, već i i napor da se to stanje održi.

„Odrasti znači biti sam. A konačan ispiti zrelosti jeste živeti sa strahom, a ne plašiti se. Ponekad je čak i živeti čin hrabrosti, a pogotovo u vremenima kada je život izgledao strašnije od smrti“, rekao je Ličina.

Prema njegovim rečima, Danas ponosno za sebe može da kaže da nije list koji revnosno razdvaja žito od kukolja, a potom štampa ono drugo.

„U svemu tome ne bismo uspeli da nije bilo bezbroj mladih koleginica i kolega koji su osnovne vrednosti našeg posla savladali u Danasu. Hvala svima, i onima kojima koji više nisu sa nama. I naravno, hvala svim našim čitaocima koji su sve vreme verovali u nas. Nadamo se da ih ni ubuduće nećemo izneveriti“, kazao je Ličina.

Glavni i odgovorni urednik Danasa Zoran Panović uručio je nagrade ovogodišnjim dobitnicima.

On se zahvalio osnivačima Danasa „koji su nama ostalima omogućili da pišemo slobodno“.

Govoreći o ovogodišnjoj dobitnici nagrade „Nikola Burzan“ Snežani Čongradin, Panović je istakao da je ona jedan od naših najboljih novinara i da je vrlo brzo stekla veliku reputaciju.

Novinarka Političke rubrike Snežana Čongradin je naglasila da ovu nagradu zaslužuju mnoge njene kolege i izrazila nadu da će svi oni stići na red da je dobiju.

Uručujući nagradu Zoranu Kesiću, Panović je naveo da je on svojim radom kompenzovao određene hendikepe srpskog novinarstva i istakao da je apsolutno zaslužio ovu nagradu.

Zoran Kesić je najpre čestitao Danasu punoletstvo.

„Da ste živi i zdravi! Još malo u vojsku, u stranku, pa da se zaposlite“, kazao je Kesić.

On se zahvalio žiriju na nagradi napominjući da mu je to prva nagrada za novinarstvo iako se ovim poslom bavi već dvadeset godina.

„Želeo bih da ovu nagradu posvetim mom prvom uredniku, legendarnom Đoki Vještici, koji mi je pre tačno dvadeset godina dao šansu da imam poprilično odrešene ruke i budem popularni mali Đokin reporter. I hvala mu na toj šansi. On mi je jedan od najvažnijih saveta i u novinarstvu i u životu: ‘Sine, nikada nemoj da mešaš pića'“, naveo je Kesić i dodao da su za ovu nagradu u velikoj meri zaslužni njegovi saradnici iz emisije „24 minuta“, koji mu „drže leđa“, pa ih je pozvao da mu se pridruže.

Uz konstataciju „kakav je to rođendan bez poklona“ Kesić je novinaru Danasa Draži Petroviću poklonio šolju „24 minuta“ sa njegovim likom.

Puna kuća prijatelja

Proslavi osamnaestog rođendana Danasa je prisustvovao veliki broj zvanica. Između ostalih: predsednik NUNSa Vukašin Obradović, dramaturškinja Borka Pavićević, advokati Vladimir Gajić i Sead Spahović, urednica Novog magazina Jelka Jovanović, pisac Svetislav Basara, osnivači i brojni bivši i sadašnji saradnici.

Tagovi

Povezani tekstovi