Kikindski dnevnik uvreda

Urednik Kikindskih kažnjen je sa 90 hiljada dinara za uvredu po tužbi Željka Ugrena, člana takozvane „Žapčeve grupe“. Bodrožić je u tekstu objavio deo Bele knjige MUP Srbije o organizovanom kriminalu u kojem se pominje Ugren, a Opštinski sud u Kikindi je presudio da je reč o uvredi. Sa 40 hiljada dinara Bodrožić je kažnjen zbog objavljivanja satiričnog teksta o Slavku Kolarskom, advokatu Dmitra Šegrta, doskorašnjeg direktora preduzeća Toza Marković. Ostatak duga čine sudski troškovi.
Nema odgovora na pitanje o tačnom broju tužbi prema kojima odgovaraju Kikindske i urednik; Bodrožić to ne zna, „jer stalno dolaze nove tužbe i presude po starim“.


Ako se nastavi ovakva „revnost“ pravosuđa uskoro bih mogao da „popijem“ još oko 200 hiljada dinara kazne zbog raznih „uvreda“. Očekujem presude po tužbi istoričara Jovana Pejina, a za uvredu me tužio i Rajko Raja Popović, čovek koji je devet puta (uspešno) tužio Kikindske po crveno-crnom Zakonu o informisanju – kaže za naš list Željko Bodrožić.
On ističe da je reč o svojevrsnom nonsensu, budući da je u njegovu korist marta ove godine presudio Komitet Ujedinjenih nacija za ljudska prava, obavezavši državu da mu vrati novac uplaćen na ime jedne od kazni presuđenih za uvredu.
– Očekujem da vrh države, Ministarstvo pravde, ima toliko sluha i da ja zbog ovih kazni ne uđem u dužničko ropstvo. Za sve kazne tvrdim da su nepravedne. Verujem da ću jednog dana pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu dobiti sporove po kojima mi sada uzimaju novac i da ću biti obeštećen. Ali, ovo je za mene snažan udarac, kao što bi bio za svakog građanina koji se dovija kako da preživi od svoje plate. Rečju, obeshrabrujuće za svakoga ko živi od svog rada – kaže Bodrožić.
On naglašava da u Srbiji postoje mediji koji se objavljivanjem izmišljotina „igraju tuđim životima“.
– Kada bi sudovi imali pristup kao prema Kikindskim svi bi bili kažnjeni, a ne vidim da se neki od njih ustručavaju. S druge strane, na lokalu su novinari prepušteni sebi i volji moćnicima u opštinskim i okružnim sudovima. Ne mislim da bi se nešto promenilo promenom lokalne vlasti, jer presuđuju kadrovi iz Miloševićevog vremena – kaže Bodrožić.


B. Tončić

Tagovi

Povezani tekstovi