Kina proteruje američke novinare

U saopštenju se navodi da su Sjedinjene Države označile pet kineskih medija kao „strane misije“ i da Kina traži da, u duhu reciprociteta, ogranci redakcija Glasa Amerike, Njujork tajma, Volstrit džurnala, Vašington posta i Tajma u pisanoj formi dostave informacije o svom osoblju, finansijama, operacijama i nekretninama u Kini.

Kao odgovor na američko smanjene broja kineskih medijskih kuća u SAD, Kina traži da novinari sa američkim državljanstvom ovih medijskih kuća, čije novinarske akreditaciej ističu krajem 2020. godine obaveste Odeljenje za informacije Ministarstva spoljnih poslova u roku od četiri kalendarska dana, a da ih vrate u roku od 10 dana počev od danas.

Njima neće biti dozvoljeno da nastave rad kao novinari u Kini, uključujući teritorije Hongkonga i specijalnog administrativnog regiona Makao.

Ministarstvo navodi da će, kao dgovor na diskriminatorna ograničenja SAD prema kineksim novinarima, kada je reč o vizama, Kina preduzeti recipročne mere prema američkim novinarima.

U saopštenju se podseća da su vlasti SAD u decembru 2018. godine naredile određenim kineskim medijima u Americi da se registruju kao „strani agenti“, dok je u februaru ove godine pet kineskih medija označeno kao „strane misije“ i postavljen je uslov broja zaposlenih, čime je određen broj kineskih novinara proterano iz SAD.

Tagovi

Povezani tekstovi