„Kineski zid“ Dejana Nikolića Kantara još čeka na rušenje

Izvor: OK Radio
Izvor: OK Radio

„Mladiću, da tebi deda Stojče kaže: kada sam ja imao godina kol’ko i ti, u vranjskoj miliciji smo imali dve-tri patrole sa po dva policajca i kada oni prošetaju glavnom ulicom, ’tica nije smela da proleti, a građani su bili apsolutno bezbedni. Onaj majčin sin koji bi napravio neki prekršaj, znao je da mu je on poslednji u životu“, priseća se osamdesetogodišnji vranjski policajac u penziji.

 

A na pitanje da uporedi stanje javnog reda i mira u njegovo i ovo vreme danas, slegao je ramenima i skoro tužnim glasom procedio: „Sine, to se ne može uporediti. Vidite, Vranje je danas, po svim parametrima, među prva tri grada u Srbiji po broju i karakteru kriminalnih dela, a posebno po broju njihovih  izvršilaca“, tvrdi Stojče.

 

Onda je počeo da nabraja: „Gogče – ubiše ga u Amsterdamu, Đura – prvi saradnik braće Šarić, pa Davor – sin Svete gvožđara za kojim i danas tragaju sve policije sveta i Miloš-prevoz koji je za kratko vreme napravio kriminalnu imperiju. Danas sve balkanske, a bogami i evropske policije imaju dosije za svakog od njih. DNK je poslednja zverka o kojoj će se tek čuti“.

 

„DNK? Kantar? Odakle vam to“?

 

„Skraćenica – Dejan Nikolić Kantar. Vi ste prvi novinar kome ustupam pravo na korišćenje ove skraćenice“.

 

Vranje – grad kriminala i straha

 

„Sada je Vranje grad kriminala i straha. Njime vladaju bande najgorih, i teško je razlučiti gde završava zona kriminalnih skupina, a gde počinju lokalna vlast i policija. Grad je blizu granica i administrativne linije, i u njemu je navodno, ako se znaju ljudi, moguće nabaviti „bele supstance“ po niskoj ceni. Tranzitno je to mesto, prepuno eksperata za ovaj biznis“, objavio je nedeljnik „Vreme“ u izveštaju sa tribine„Sloboda medija i mišljenja na udaru lokalnih moćnika i nasilnika“, koja je održana u Vranju 2022.

 

U takvoj lokalnoj klimi, Dejan Nikolić Kantar, kontroverzni biznismen sa debelim kriminalnim dosijeom, vlasnik lanca kockarnica u Srbiji, namerio se da od vlasnice OK radija, Olivere Vladković, za sitne pare, u strogom centru Vranja, kupi poslovni prostor u kome se nalaze redakcija i kafe klub „No comment“. Kafe je Oliverin pokojni suprug Goran Vladković osnovao kao biznis model za finansiranje Radija, kao što imaju Boom 93 u Požarevcu ili Radio 021 u Novom Sadu.

NAJSLUŠANIJI RADIO NA JUGU SRBIJE

 

OK radio je počeo da emituje program 21. septembra 1995. godine, kao muzički radio sa kratkim servisnim informacijama.

 

Promenom vlasnika 1999. godine, akcenat u programskoj šemi je stavljen na informativne sadržaje. Novi vlasnik Goran Vladković za nekoliko meseci je formirao jednu od najjačih redakcija na lokalnoj medijskoj sceni Srbije. Istovremeno, OK radio je postao inicijator i zagovornik modernog civilnog društva i savremenih ideja evropske orijentacije.

 

Do 2000. godine, učestvovao je u brojnim antirežimskim kampanjama, a od demokratskih promena nije se priklonio ni jednoj političkoj opciji – ostao je dosledan nezavisnom i profesionalnom informisanju.

 

Danas je OK pouzdana urbana radio stanica koja se programskim sadržajima bori protiv svih vrsta šunda i primitivizma. Informativnim programom pokriva sva relevantna dešavanja na području sedam opština Juga Srbije. Portal OK radija danas je jedan od najposećenijih i najuticajnijih južno od Niša, a sam radio je godinama najslušanija stanica na jugu Srbije u čijim programskim sadržajima su svoj komercijalni interes našle mnoge renomirane firme i kompanije.

 

Kantar je, valjda po svom modelu, na putu do tog cilja, prvo počeo pretnjom, potom uvredama, pa ucenama. Zvao je vlasnicu telefonom, pa njenu sestru, dolazio lično u kafe, primenjivao perfidnije oblike pritisaka i pretnji. Na njegovo iznenađenje, s druge strane su redovno stizali negativni odgovori.

 

Kako je počeo „Slučaj OK radija“

 

Septembra 2021. godine, Kantar kreće sa građevinskim radovima pod prozorima OK radija za koje nije imao dozvolu. Apsolutno se nije osvrtao na dva rešenja građevinske inspekcije o zaustavljanju radova.

 

No, ubrzo će se ispostaviti da te građevinske radove ne finansira firma čiji je vlasnik Kantar, već novoregistrovana – „Colosseum gest“, čiji je vlasnik izvesni Stefan Ilić. Ove dve firme, sa dosta sličnim imenima, povezuje i to što su registrovane na istoj adresi – Alberta Ajnštajna 18 u Vranju.

 

Aprila sledeće godine firma „Colosseum game“, čiji je vlasnik Dejan Nikolić Kantar, od države dobija dozvolu o postavljanju 660 automata za kocku na 46 lokacija.

 

Biće da je ovo rešenje u glavi kriminalca pokrenulo mehanizam pakla. U noći 11. aprila 2022. godine, četvorica mladića su kamenicama i palicama polupali ulična stakla na kafeu „No comment“. Tim činom ovaj slučaj prelazi u ruke policije i pravosuđa.

 

No, već 1. juna, u sred bela dana, u kafe ulazi lice bez maske, sa kantom za prskanje voća i prskalicom u rukama. Za dva minuta kompletan kožni nameštaj, stolovi, zidovi, šank, inventar … sve je isprskano belom bojom. Iza njega ulazi drugo lice sa telefonom u ruci, iz koga se čuo glas Dejana Nikolića Kantara:

 

„Slušajte, govori Dejan, ovo vam je odgovor na vašu tužbu, ovo je tek početak. Kafić nikad neće da radi, imaćete problema. Ovo je odgovor na tužbu i za Beograd”.

 

Kafe je sutradan prestao da radi, a vrhunac pakla protiv vlasnice i novinara OK radija, usledio je u utorak, 6. juna. Kada su novinari došli na posao, imali su šta da vide: svi prozori redakcije bili zazidani sa spoljne strane.

 

Istoga dana ovaj događaj bez presedana snažno je odjeknuo u svim domaćim medijima, a objavile su ga i mnoge svetske agencije, medijske kuće i novinarska udruženja. Svi su oni stali u odbranu novinara i radio stanice, koja je pre više od 20 godina, postala brend na medijskom nebu Srbije.

 

Država je izazvana na duel – sud misli drugačije

 

Nova stranica ovoga slučaja počinje 15. juna, kada je u Vranje i OK radio stiglo nekoliko članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koje je predvodio Veran Matić, predsednik ANEM, mreže elektronskih medija čiji je OK radio član. Od toga dana ovaj slučaj „prelazi u nadležnost“ Matića i Stalne radne grupe.

 

„U Vranju, koje nije tako mali grad, država je izazvana na duel. Apsolutno je bitno da država pokaže odlučnost u ovom predmetu, i da, bez ikakve zadrške, reši ovu situaciju. Jer, ukoliko je ne rešimo, ovaj slučaj će početi da se širi pa će kriminalci raznih rangova pomisliti da je država slaba“, izjavio je tada Branko Stamenković, zamenik Republičkog javnog tužioca i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

 

Za nekoliko dana pokrenuta je javnost, pa su stvari počele da teku kao na filmskoj traci. U Vranju takav zaokret i takav razvoj situacije niko nije očekivao. Kantar i njegovi ponajmanje.

 

No, deset dana po Matićevom odlasku, Vranje je osvanulo izlepljeno plakatima sa njegovom fotografijom i tekstom preteće sadržine: „Veran Matić samozvani građevinski inspektor koji ruši po Vranju. Političarima naređuje, inspekcijskim službama naređuje, hapsi, organizuje rad tužilaštva i sudija, vrši pritisak na medije…“

 

Policija je brzom akcijom uhapsila četvoricu Albanaca iz Preševa koji su lepili plakate. Oni su prilikom hapšenja s policijom normalno komunicirali na srpskom jeziku, ali su, dolaskom u sudnicu, „zaboravili“ srpski. Uz pomoć prevodioca, jedan od njih je objasnio da ne zna ko ih je angažovao i platio, a da su svi mladići mislili da lepe plakate nekog pevača. Na kraju su priznali delo za koje su okrivljeni, ali ih je sud oslobodio(!) odgovornosti.

 

„Sloboda za Kantara – Vučiću pomozi“

 

Posle napada na OK radio, usledile su nove pretnje od strane lokalnog kabadahije. Uporedo je krenuo i sudski proces. Pred prvo suđenje ispred Opštinskog suda u Vranju, na nenajavljenom skupu, po proceni policije bilo je oko 250 građana, uglavnom Roma. Pouzdano se zna da su plaćeni i dovedeni iz okolnih mesta, a najviše iz Surdulice. Mnogi od njih su bili obučeni u crne majice na kojima je opisalo „Sloboda za Kantara, Vučiću pomozi“.

 

Nikolić je prvostepeno osuđen na 14, a pomagači koji su belom bojom isprskali kafić, na po osam meseci zatvora.

 

Inače, Kantar se u sudnici ponašao u svom fazonu. Došao je u kratkim pantalonama, vikao je, vređao, pretio, omalovažavao prisutne i sud. Nekoliko njegovih rečenica ući će u hronike sudskog besčašća:

 

„Ne napadam, i ne razgovaram sa ženama, ja sam vitez“.

 

„Ću iskršim Vranje ako ostanem u pritvoru“.

 

„To se u Jasenovcu 1941. rešavalo sa tak-tak-tak“.

 

Kada ga je sutkinja opomenula da joj se ne obraća sa „znaš“, on je odgovorio:

 

„Izvinite gospođo, ja sam sa ulice, seljak čovek.

 

Devet meseci kasnije, dok je Kantar bio u zatvoru, u Vranju nova senzacija:  iz Višeg suda je nestao „predmet Kantar“ zajedno sa svim pratećim papirima. Ako je neko do tada i sumnjao u Kantarevu moć, u njegove veze sa policijom i pravosuđem, od tog 20. jula 2023. godine, promenio je mišljenje, a gradom je zavladao strah.

KO JE DEJAN NIKOLIĆ KANTAR?

 

Dejan Nikolić Kantar (DNK), rođen je u Vranju 1979. godine, gde je završio osnovnu i srednju školu. Oženjen je i otac je troje dece.

 

Za DNK šira javnost je prvi put čula 2012. godine, nakon što je policija uhapsila članove organizovane kriminalne grupe, koja je od 2009. godine izvršila više krivičnih dela, od izazivanja opšte opasnosti, preko nedozvoljenog prometa oružja do nasilničkog ponašanja. Ovoj grupi pripisuje se više podmetnutih požara pod automobile, kao i onaj u Pozorištu „Bora Stanković“.

 

Njegovo ime je opet odjeknulo u medijima posle jednog mafijaškog obračuna. U zoru, 17. jula 2014. godine, kada je ušao u automobil parkiran u centru Vranja, neposredno pored ulaza u Biblioteku „Bora Stanković“, eksplodirala je bomba postavljena ispod vozila. Nikolić je sa teškim povredama prebačen na hirurško odeljenje Bolnice u Vranju, gde mu je amputirana leva potkolenica, a lečenje je nastavio na Vojno medicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu. Za ovaj obračun niko nikada pred sudom nije odgovarao, a u Vranju se šuškalo da su bombu podmetnuli članovi suparničkog krimi klana.

 

Kasnije se saznalo da je u svet biznisa ušao 2-3 godine pre atentata, otvaranjem nekoliko video igraonica. Posao se uspešno razvijao, pa je ubrzo otvorio nekoliko klubova sa poker aparatima, a onda i nekoliko kladionica u raznim gradovima Srbije. U Vranju se pamte akcije iz tog perioda, kada mu je policija u nekoliko navrata zaplenila preko stotinu poker aparata. No, čudnim odlukama pravosuđa, DNK je sve sporove pred sudom dobio, a u pretresanju privatne kuće i poslovnog prostora, nikada ništa nije pronađeno.

 

Nikolić se povezuje sa serijom zapaljenih automobila političarima i javnim ličnostima u Vranju pre desetak godina. Međutim, on se nigde ne pojavljuje kao izvršilac, već su to radili njegovi „poverljivi“ ljudi. Zato je, zbog čestih privođenja i policijskih radnji, 27. aprila 2021. godine nasrnuo na Igora Živkovića, tada načelnika Policijske uprave u Vranju. Taj sudski postupak još nije okončan.

 

Poslednjih godina DNK je ogromna sredstva uložio u nekretnine. Kupio je dva restorana i više kuća u Vranju i okolini, pa je onda bacio oko na OK radija i kafe No comment, koji su tik uz njegovu kladionicu Koloseum. Ono što je važnije – u ovom trenutku se pouzdano ne zna koliko ima kladionica u Vranju i više gradova Srbije čiji je on vlasnik ili suvlasnik.

 

Do sada je više puta osuđivan novčano i na višemesečne kazne zatvora u Vranju, Leskovcu, Nišu, Kuršumliji i Trsteniku. U pritvoru je od 17. juna 2022. godine, najpre u Vranju, a sada u Beogradu.

 

Protiv DNK u Vranju se trenutno vode tri sudska postupka.

 

Javnost u Vranju je u slučaju DNK podeljena. Za manji deo on je Robin Hud koji pomaže siromašne, a za veći zmija kojoj se ne sme stati na rep. Kako god, u Vranju važi pravilo da je bolje ne sresti ga na ulici.

 

 

Niko ne sme Kantaru da stane na put

 

Na žalost, rezultati straha i nespokojstva, vidljivi su i danas: ni posle skoro 18 meseci, gradska vlast u Vranju nije sprovela postupak sopstvenih organa – da poruši zid kojim su, bez građevinske dozvole, zazidani prozori OK radija.

 

„Mi smo angažovali firmu ‘Polet’ koja je na tenderu dobila posao da poruši bespravno podignute objekte. No, na dan rušenja iz ’Poleta’ je stiglo obaveštenje da je firma sprečena da izvrši rušenje“, saopštila je nadležna služba Slobodana Milenkovića, gradonačelnika Vranja.

 

Usledio je novi tender na koji se nije javila ni jedna od devet pozvanih firmi. U Vranju se posle toga uveliko pričalo da niko ne želi i ne sme da stane Kantaru na put, jer ovaj kriminalac odavno ima „svoje ljude“ u gradskoj vlasti, pravosuđu, policiji… te da je rušenje zida predstava koju režiraju i produciraju gradski oci, čiji je dirigent niko drugi do Dejan Nikolić Kantar.

 

U isto vreme Gradski odbor Srpske desnice, sa desetak odbornika, oktobra prošle  godine kompletan je prešao u SDPS Rasima Ljajića, dugogodišnjeg partnera SNS. Taj prelazak je smislio i finansirao Kantar, a izvođač radova na terenu bio je vranjski biznismen Velimir Velja Vukoslavović, vlasnik kafane „Tri lepe“, inače desna ruka Kantareva. Naš policijski izvor kaže da su njih dvojica bliski saradnici od 2012. godine, kada su sa grupom huligana kojoj su pripadali, zapalili zgradu vranjskog pozorišta.

 

Na drugoj strani, pravni zastupnik Dejana Nikolića Kantara postala  je izvesna Hristina Ćorovič, koja je tek ušla u advokaturu. Njena majka je, vidi čuda, sutkinja Višeg suda u Vranju Tatjana Mihajlović Jovanović, koja je bila i kandidat za predsednicu tog suda. Kada je prošlog leta iz Višeg suda nestao „predmet Kantar“, jedna od onih koja je bila osumnjičena i prošla policijsko rešeto, upravo je bila sutkinja Mihajlović.

KANTAR – SABRANA „DELA“

 

Slučaj 1

 

Načelniku Policijske uprave Vranje, Igoru Živkoviću, na ulaznim vratima zgrade rekao: „Šta si stao ispred mene, je..m li ti mater, marš u pi..u materinu“.

 

Posle upozorenja službenog lica, nastavio je: „Vaško, pi…ce, zapamtićeš ti mene, i tebe će neko da sredi. Dovodiš mi žandarmeriju u diskoteku, nađoste li bombe? Ti si nula od načelnika, ženu si mi zvao za svedoka, ti si nula od čoveka“.

 

Nastavio je i posle drugog upozorenja, a potom pobegao u Makedoniju, gde je uhapšen po međunarodnoj poternici.

 

Slučaj 2

 

Na suđenju za pretnje novinarima OK radija, te Oliveri Vladković i Svetlani Ivanov… pošto su izjavile da ga se plaše, Nikolić je odgovorio: „To što se plaše i treba da se plaše, imaju razlog da se plaše… ovo nikome neću oprostiti“. Onda se obratio i sutkinji: „Sudija, vi se iživljavate…“

 

A, pri kraju suđenja, kada je shvatio da će ostati u pritvoru, počeo je da galami: „1941. u Jasenovcu, to se rešavalo sa tak, tak, tak…“ i zaključio: „Ako ne budem pušten iz pritvora do kraja avgusta, iskršiću Vranje i Beograd…“

 

Slučaj 3

 

U Beogradu, u Centralnog zatvora, Nikolić je jednom prilikom počeo da galami na radnika kantine. Pripadnik službe obezbeđenja ga je opomenuo i podsetio na kućni red, a Nikolić, kao da je to čekao, počeo je da ga vređa rečima: „Pi..o jedna, udari me ako smeš. Je..m te u usta, smradu jedan. Daću za tebe i tvoju porodicu 30.000 evra, videćeš ti ko sam ja“.

 

Slučaj 4

 

Svojoj devojci je krajem 2021. godine uputio više pretnji. Izdvajamo tri:

 

„Razvaliću ti stan kurvo, udaviću te, napraviću ti haos, sedi mirna, nemoj da dosađuješ“

 

„Droljo, smrdljo, samo te čekam, ti ćeš da patiš dok si živa, smrdljo prokleta“.

 

„Je..ću ti sve što imaš ako me samo još jednom pozoveš, droljo šiptarska“.

 

U jednom susretu s policijom, njegova devojka je izjavila: „Ja sam mlada devojka koja je uplovila u vezu s njim, ne znajući šta se krije ispod maske, dok nije fizički nasrnuo na mene nekoliko puta. Molim Vas ispitajte Vranje, ima inspektore koji rade za njega…“

 

 

 

Slučaj stigao do Beča, Strazbura, Brisela, Njujorka…

 

Uzgred, podsetimo da je „junak“ ove priče u Trsteniku, Leskovcu, Kuršumliji, Nišu i Vranju kažnjavan šest puta za razna krivična dela, a da su tri sudska procesa u toku: za pretnje načelniku Policijske uprave u Vranju, za pretnje i nasilje nad bivšom devojkom i za ugrožavanje bezbednosti službenika Centralnog zatvora u Beogradu.

 

Kako se Kantar kotira u javnosti i kuda je sve pustio korene, govori podatak iz aprila 2022. godine, kada je tema vikend emisije Televizije Pink bila

 

zaštita i solidarnost sa Kantarom, „invalidom“ iz Vranja. Veran Matić je tu emisiju „prepričao“ u dve rečenice: „Zli Veran Matić i zla Olivera Vladković, vlasnica OK radija, zle sudije i tužioci, oterali su jednog invalida u zatvor 14 meseci. U toj emisiji ni reč nije rečena da je taj „jadni invalid“ šest puta krivično osuđivan“.

 

Da ne zaboravimo: kada je počeo ovaj slučaj ANEM je pokrenuo akciju solidarnosti i, preko platforme donacije.rs, prikupio milion dinara, koji su uplaćeni na račun OK radija kao pomoć.

 

Uostalom, da nije bilo Verana Matića, predsednika ANEM i člana Stalne radne grupe za bezbednost novinara, slučaj napada jednog lokalnog kriminalca na vlasnicu, zaposlene i novinare OK radija u Vranju, ostao bi na nivou medijskog izveštaja sa neke pijace. Ovako, slučaj je stigao najpre na nacionalni, a potom i na internacionalni nivo.

 

U zaštitu OK radija brzo su stali Misija OEBS u Srbiji i ambasador Jan Bratu, Kancelarija za slobodu medija OEBS-a, komesarka Saveta Evrope za ljudska prava iz Strazbura Tereza Ribeiro, predstavnici Evropske komisije iz Brisela, međunarodno novinarsko udruženje „Reporteri bez granica“ iz Pariza, Komitet za zaštitu novinara iz Njujorka, Institut za slobodu medija iz Beča, Međunarodna i Evropska federacija novinara i drugi.

 

Sa Matićem, koji je u Vranju boravio desetak puta, u odbranu OK radija stali su i Kruna Savović, advokatica za medijsko pravo kancelarije Živković – Samardžić, Marija Babić i Rade Đurić (NUNS), Dragana Bjelica (UNS), Veljko Milić (NDNV), Stevan Ristić (Asocijacija medija), Nataša Jovanović (Fondacija „Slavko Ćuruvija“) i Ljiljana Stojanović (Jug Press).

 

Sve je spremno – čeka se samo projekat rušenja

 

Tako dolazimo do kraja ovog lavirinta u kome se sve zna, a još se ništa ne zna. A da bi sve bilo u poznatom duhu „karta za Brisel je na stolu“, za ovaj lavirint su nominovana četiri događaja.

 

Najpre je sredinom prošlog meseca Stefan Ilić s njegovim „Colosseum gestom“, u vranjskoj Palati pravde, priznao da je nelegalno podigao onaj „kineski zid“, a sud ga je „nagradio“ sa godinom dana pritvora u kućnim uslovima, a firmu sa pet miliona dinara.

 

Potom je glavni junak ove serije Kantar, naravno, u slalomu koji traje od aprila 2021. godine, ponovo eskivirao zatvor zbog ugrožavanja bezbednosti Igora Živkovića, tadašnjeg načelnika Policijske uprave u Vranju.

 

Onda se, u poslednjoj nedelji februara, po ko zna koji put slučajem OK radija pozabavio Veran Matić tako što je, u otvorenom pismu, od gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića i načelnika Gradske uprave Dušana Aritonovića zatražio „hitno rušenje nelegalno podignutog zida“.

 

I poslednje, izlazeći u susret OK radiju, koji se pozivao na Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja, nadležna Služba za odnose s javnošću grada Vranja odgovorila je da će „rušenje zida biti zakazano u najskorije vreme pošto se u projektu rušenja, izvrše neophodne promene“.

 

I dok čekamo izmene u projektu o rušenju „kineskog zida“, pitalili smo nekoliko građana da se kritički osvrnu na skandale Dejana Nikolića Kantara. Taj pokušaj je izgledao kao da smo, baš u njegovoj kladionici, pokušali da za najmanji iznos odigramo najveću kvotu – mnogi ni za živu glavu nisu smeli ni da izgovori ime Kantara. Ipak, neki su bili hrabriji.

 

„Ja ću na vaše pitanje da odgovorim pitanjem. Ako je ovaj krimos to bespravno sagradio, zašto lokalna vlast sutradan to bespravno nije porušila?“, pitao je nas kolega iz lokalne redakcije, a drugi je predočio zanimljivu tezu.

 

„Hajdemo da malo razmišljamo po onoj narodnoj šta bi bilo kad bi bilo. Dakle, šta bi bilo kada bi DNK zazidao prozore lokalne naprednjačke TV Vranjska plus. Pa naravno, taj bi zid vlast porušila bez tendera za kraće od 24 sata. Za taj posao lokalnim čelnicima ne bi bili potrebni ni policija, ti tužilaštvo, ni sud“.

 

Biće najbolje da ovim razmišljanjem završimo.

 

HRONOLOGIJA SLUČAJA

 

21.09.1995. – Vranjanac Miroslav Spasić, sa grupom istomišljenika, osnovao je i registrovao OK radio, drugi privatni radio u Vranju.

 

U proleće 2014. – Firma „Colosseum game“ iz Vranja dobila je od nadležnih dozvolu na 10 godina da organizuje igre na sreću aa 145 automata na 15 lokacija.

 

17.07.2014. – U strogom centru Vranja, u Ulici 29. novembra (danas Heroja sa Košara), u 02,10 časova,  Dejan Nikolić Kantar (DNK) je teško povređen u eksploziji bombe podmetnute pod njegov automobil. U Vranju mu je leva noga amputirana, a on je lečenje nastavio u Beogradu na VMA.

 

27.04.2021. – DNK je, najpre ispred zgrade Policijske uprave u Vranju, a potom i u samoj zgradi, uputio više pretnji i uvreda Igoru Živkoviću, tada načelniku Policijske uprave.

 

Septembra 2021. – DNK je poziva telefonom Oliveru Vladković vlasnicu Ok radija i „upozna“ je sa planovima proširenja kockarnice Coloseum.

 

Septembra 2021. – Bez potrebnih dozvola DNK počinje dogradnju kladionice koju samo zid deli od OK radija. Građevinska inspekcija je posle dva dana obustavila radove.

 

Novembra 2021. – Pod prozorima Ok radija postavljena je skela i započeti su novi radovi. Građevinska inspekcija i ponovo zaustavila radove.

 

Marta 2022. – DNK kreće serija pritisaka i pretnji SMS porukom, koje je Olivera Vladković prijavila policiji u Beogradu.

 

Aprila 2022. – Firma „Colosseum game“ iz Vranja dobila je od nadležnih dozvolu da organizuje igre na sreću sa 660 automata na 46 lokacija u Srbiji, pored Vranja, Nišu, Zaječara, Jagodine, Trstenika, Vladičinom Hanu….

 

04.04.2022. – Olivera Vladković je primila telefonski poziv od DNK sa pretećim zahtevom da ona potpiše saglasnost za nelegalnu izgradnju objekta.

 

11.04.2022. – U ranim jutarnjim satima, nekoliko NN lica su kamenicama i palicama razbili prozore kafea No Comment.

 

01.06.2022. – U popodnevnim satima, u No Comment, sa kantom za prskanje voća na leđima i prskalicom u ruci, ušao je Bojan Tanasković i belom bojom isprskalo kompletan namešta i inventar.

 

01.06.2022. – Za njim je ušao Slaviša Kocić sa mobilnim telefonom u ruci i uključenim spikerfonom, s koga se čulo: „Slušajte govori Dejan, ovo vam je odgovor na vašu tužbu, ovo je tek početak. Kafić nikad neće da radi, imaćete problema…“.

 

02.6.2022. – Kultni kafe No Comment prestao je sa radom.

 

03.06.2022. – Policija je identifikovala izvršioce krivičnog dela od pre dva dana.

 

06.06.2022. – Zaposleni OK radija, dolaskom na posao, bili su frapirani: zatekli su zazidane prozore redakcije sa spoljne strane.

 

15.06.2022. – Članovi Stalne radne grupe (SRG) za bezbednost novinara, koje je predvodio Veran Matić, predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), na sednici u Vranju, detaljno su analizirali nastalu situaciju i pružili punu podršku vlasnici i zaposlenima u OK radiju.

 

25.06.2022. – Vranje je osvanulo izlepljeno plakatama sa fotografijom i tekstom preteće sadržine protiv Verana Matića, člana SRG i predsednika ANEM.

 

29.06.2022. – Vranjska policija je uhapsila četvoricu mladića iz Preševa (četvrti je u bekstvu), koji se terete za krivično delo „ugrožavanje sigurnosti“, jer su lepili kompromitujuće plakate protiv Verana Matića.

 

08.07.2022. – U Osnovnom sudu u Trsteniku, DNK je osuđen na četiri meseca zatvora (u svom domu bez elektronske nanogice, uz zabranu izlaska iz kuće), zbog neovlašćenog organizovanja igara na sreću.

 

16.06.2022. – DNK je došao u kafe No Comment, tražio je susret sa Oliverom Vladković, a prisutnima se obratio rečima: „Nemojte da me uzimate u usta i da moje ime provlačite kroz novine“.

 

17.06.2022. – Dnevni list Danas je objavio članak u kome je DNK opovrgao medijske optužbe da je pretio novinarima OK radija i zaposlenima u kafeu No Comment, a izneo je svoje stavove u vezi sa ovim slučajem.

 

17.06.2022. – Samo jedan dan posle pretnje koju je uputio u kafeu No Comment, vranjska policija je privela DNK, a sudija za prethodni postupak odredio mu je pritvor do 30 dana.

 

17.06.2022. – Olivera Vladković i Svetlana Ivanov dale su izjave u Osnovnom tužilaštvu i zatražile zaštitu institucija.

 

24-25.06.2022. – U Vranju su na više mesta izlepljeni pogrdni plakati sa likom Verana Matića, člana Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

 

08.07.2022. – Lokalna vlast u Vranju je protiv investitora bespravno podignutih objekata, podnela i prekršajnu i krivičnu prijavu.

 

17.07.2022. – Zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje DNK je priveden sudiji za prethodni postupak koji mu je odredio pritvor do 30 dana.

 

16.08.2022. – Pre početka glavnog pretresa DNK, ispred zgrade Osnovnog suda u Vranju, prema proceni policije, okupilo se oko 250 građana, uglavnom Roma, plaćenih od Kantara, od kojih su neki nosili majice sa likom Aleksandra Vučića i natpisom „Vučiću Pomozi – tražimo pravdu“.

 

16.08.2022. – U Osnovnom sudu u Vranju, sudinica Jelena Dimitrijević izrekla je Nikoliću kaznu od 14, a dvojici nasilnika, Bojanu Tanaskoviću i Slaviši Kociću po osam meseci zatvora. Tokom pretresa Nikolić je uputio nove i teške pretnje vlasnici OK radija, zaposlenima i novinarima.

 

18.08.2022. – Olivera Vladković i Svetlana Ivanov podnele su Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju krivičnu prijavu protiv DNK, zbog pretnji koje im je uputio 16.08.2022. tokom glavnog pretresa.

 

26.08.2022. – Ćemalj Rahimi, Enver Iljazio, Behar Saliju i Zijadin Iljijazi priznali su u Osnovnom sudu u Vranju da su lepili plakate sa fotografijom Verana Matića, ali ih je sutkinja Ankica Đorđević oslobodila optužbe. Matić je istoga dana izjavio da je „Odluka suda skandalozna“.

 

29.08.2022. – Međunarodna organizacija „Reporteri bez granica“ iz Pariza, saopštenjem je pozvala srpske vlasti da garantuju bezbednost novinara OK radija iz Vranja, čiji rad pretnjama i pritiscima, ometa lokalni moćnik DNK.

 

30.08.2022. – Uprava za igre na sreću izdala je rešenje kojim se DNKoduzimaju sva odobrenja za priređivanje igara na sreću jer je njegova firma prestala da ispunjava zakonom propisane uslove.

 

11.10.2022. – Presudom Osnovnog suda u Vranju, zbog krivičnog dela nasilničkog ponašanja prema zaposlenima u OK radiju i No Comement kafeu, DNK je osuđen na 14, a Bojan Tanasković i Slaviša Kocić na po osam meseci zatvora.

 

Sredinom decembra 2022. – Upravni sud u Nišu poništio je rešenje Ministarstvo  oduzimanju dozvole kladionicama iza kojih stoji DNK. Sud je predmet vratio na ponovno odlučivanje, jer je Nikolić vlasništvo firme prebacio na brata Milorada Nikolića.

 

24.01.2023. – Veće Višeg suda u Vranju potvrdilo je presudu Osnovnog suda u Vranju iz oktobra 2022. godine, čime je ona postala pravosnažna. Ovo je Nikoliću sedma presuda za razna krivična dela.

 

20.03.2023. – Nedeljnik „Vreme“ iz Beograda u Vranju je organizovao javnu tribinu pod nazivom „Sloboda medija i mišljenja na udaru lokalnih moćnika i nasilnika“.

 

23.04.2023. – U osnovnom sudu u Vranju održano suđenje DNK, zbog ugrožavanja sigurnosti Igora Živkovića, načelnika Policijske uprave u Vranju.

 

27.04.2023. – U Osnovnom sudu održano ročište za glavni pretres protiv DNK, zbog uvreda i pretnji koje je uputio Oliveri Vladković i Svetlani Ivanov na pretresu 16.08.2022.

 

29/30.06.2023. – Na zakazanom rušenju bespravno podignutih objekata „Kolosseum Gesta“, firma „Polet“ iz Vranja, koju je angažovala lokalna samouprava, nije se pojavila, a nadležne je obavestila da iz tehničkih razloga nije u mogućnosti da izvrši rušenje objekta.

 

20.07.2023. – U Višem sudu u Vranju nestao je predmet sa dokumentacijom u kojem je DNK osuđen na 18 meseci zatvora zbog ugrožavanja bezbednosti vlasnice, zaposlenih i novinara OK radija.

 

24.07.2023. – Ministarstvo pravde Republike Srbije pokrenulo je postupak nadzora nad radom Višeg suda u Vranju zbog nestanka spisa žalbenog predmeta u postupku okrivljenog DNK.

 

24.07.2023. – Milena Stojević, VD predsednica Višeg suda u Vranju, podnela je krivičnu prijavu protiv NN lica zbog ometanja pravde u slučaju nestanka predmeta  DNK.

 

07.08.2023. – U osvrtu „Južni vetar uživo u Vranju“, inspirisanim nestankom predmeta iz Višeg suda, Vojkan Ristić, novinar lista „Danas“, Kantara naziva „kontraverzni biznismen“ i „upravnik Vranja“.

 

09.08.2023. – Sudsko veće (Dragana Ilić Marković, Aleksandra Tošić Arsić i Zorica Stojičić) Višeg suda u Vranju, potvrdilo je Odluku Osnovnog suda u Vranju (sudija Bojan Trajković) kojom je DNK osuđen na godinu i šest meseci zatvora, zbog ugrožavanja bezbednosti Vlasnice OK radija Olivere Vladković, zaposlene Svetlane Ivanov i novinara.

 

17.08.2023. – U kantini Centralnog zatvora u Beogradu, DNK je najpre vređao, a zatim i pretio službeniku obezbeđenja, zbog čega mu je podneta nova krivična prijava.

 

02.11.2023. – Apelacioni sud u Nišu ukinuo je presudu Osnovnog suda u Vranju iz marta iste godine, kojom je Stefan Ilić, dirtekor firme „Colosseum gest“, osuđen sa 300.000 dinara i godinu dana uslovnog zatvora zbog nelegalne gradnje i zaziđivanja prozora OK radija.

 

13.02.2024. – Pošto je priznao krivicu, Stefanu Iliću, direktoru firme „Colosseum gest“, u Osnovnom sudu u Vranju, zbog nelegalne gradnje, izrečena je novčana kazna od 400.000 dinara i kazna pritvora od godinu dana u kućnim uslovima, a firma je kažnjena sa 5.000.000 dinara.

 

22.02.2024. – Posle više odlaganja ponovo je odložen Glavni pretres na suđenju Dejanu Nikoliću Kantaru zbog pretnji i ugrožavanja bezbednosti Igora Živkovića, nekadašnjeg načelnika policije u Vranju.

 

22.02.2024. – Predsednik UO ANEM i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić poslao je gradonačelniku Vranja dr Slobodanu Milenkoviću i načelniku Gradske uprave Dušanu Aritonoviću, otvoreno pismo u kome traži  hitno rušenje nelegalno izgrađenog objekta kojim je zazidan deo OK radija.

 

 

Izvor: Bezbedni novinari

Tagovi

Povezani tekstovi