Kinez iz Linglonga dva puta preseca put novinarima, a premijerka nije upoznata

Foto: N1
Foto: N1

Redakcija Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra iz Novog Sada saopštila je da je rad njihove novinarke iz Zrenjanina, Ivane Gordić, ugrožen, zbog različitih vrsta pretnji nakon izveštavanja o fabrici Linglong. Novinarka se, od početka izveštavanja, suočava sa pritiscima i pretnjama: od snimanja i fotografisanja mobilnim telefonom, do pokušaja da jos se prepreči put, navodi VOICE.

Šest dana posle presecanja puta novinarki i snimatelju N1, članica radnog tela za bezbednost novinara i premijerka Srbije nije upoznata sa slučajem, niti je čula da je isti Kinez obrijane glave još jednom u subotu presekao put novinarima, u tom slučaju VOICE-a i Dojče velea.

 

„Ja znam šta bih ja uradila da meni neko zabrani slobodu kretanja. Ja bih ostala tu i pozvala pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova i čekala da oni reaguju. Ne znam šta su ljudi ili novinari uradili. Ako nisu pozvali policiju, ne znam kako su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova mogli da im pomognu. Ali, ne mogu da govorim o pojedinačnim situacijama, jer ne znam da li je bilo u krugu fabrike ili nije. Dakle, zaista ne znam ništa o toj situaciji, pa ne mogu da govorim napamet o toj situaciji“, kaže premijerka Ana Brnabić.

 

Novinarka Dojče velea Sanja Kljajić, koja je bila u kolima sa novinarkom VOICE-a Ivanom Gordić, kada je neimenovani menadžer Linglonga preprečio put i pokušao da je zastraši nasilničkom vožnjom i naglim kočenjem, kaže da je bila zapanjena time što je taj kineski državljanin bio uveren da će zastrašivanjem sprečiti novinare.

 

„Jako je važno da znamo da se mi svi povučemo i nama je to jedna od mnogih priča, dok naša koleginica Ivana ostaje da živi u tom Zrenjaninu i jako je važno da nju ne zaboravimo. Novinari na lokalu su u mnogo težoj poziciji nego mi“, rekla je novinarka Dojče velea Sanja Kljajić.

 

Strani investitori imaju položaj nedodirljivih, kaže za N1 Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata. Nedodirljivi su i u medijima koje kontroliše Vlada, dodaje ona, aludirajući na priču koju je sa gradilišta Linglonga objavio Pink.

 

„Da mi u Srbiji živimo u jednom paralelnom svetu, to je svima jasno. S jedne strane imamo vlast i medije naklonjene vlasti koji boje sliku u ružičasto. Međutim, mi koji smo u sindikatima i koji se bavimo tim poslom,  apsolutno znamo da ta slika nije nimalo ružičasta. Da građani Srbije, radnici, penzioneri ne žive uopšte onako kako mi sa tih medija slušamo“, kaže Savić.

 

Predsednica Vlade kaže da se Radna grupa za bezbednost novinara sastaje jednom mesečno i da će ispitati slučaj Linglong.

Tagovi

Povezani tekstovi