Ko je novinar zbog koga je Lukašenko „spustio“ avion

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Za 170 putnika koji su leteli od Atine do Litvanije, prinudno sletanje u Minsku nakon lažne dojave o bombi bilo je šok i velika neprijatnost. Ipak, za jednog putnika sve je bilo mnogo gore.

Roman Protaševič uhapšen je u Minsku nakon što je avion prizemljen zbog navodne sumnje o podmetnutoj bombi. Ispostavilo se da je pretnja lažna, ali su zato Protaševiču stavljene lisice, baš kao i njegovoj devojci Sofiji Sapegi sa kojom je putovao nakon odmora u Grčkoj, saopštio Evropsko humanistički univerzitet iz Viljnusa.

 

„Ovde me čeka smrtna kazna“, navodno je rekao Protaševič kada su ga saputnici pitali zašto se sve više trese kako se boing 737 približava glavnom beloruskom aerodromu.

 

Nije još uvek poznato da li će se beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko pozvati na najvišu kaznu protiv 26-godišnjeg novinara, ali Protaševič ima puno razloga za zabrinutost.

 

Roman je beloruski novinar, fotoreporter i bloger. Zvanično je stanovnik Minska, ali odnedavno živi u egzilu u Poljskoj.

 

 

Radio je za beloruske medije osam godina, a 2015. godine zajedno sa Stepanom Putilom, osnovao je Jutjub kanal Nexta, koji se 2017. godine preselio na aplikaciju Telegram.

 

Ipak, drugi Telegram kanal je onaj zbog kog je označen kao „terorista“ u svojoj rodnoj zemlji. U pitanju je kanal Brain Belarus koji je pokrivao prošlogodišnje proteste u ovoj zemlji.

Tagovi

Povezani tekstovi