Ko je vlasnik Dnevnika

dnevnik-jpg_660x330

[box align=’box-left’ id=’7494′]Potpredsednik Saveta Agencije za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević naveo je da se još uvek ne zna ko je pravi vlasnik novosadskog „Dnevnika“, „Politike“ i „Novosti“, istakavši da se u poređenju s medijskom slikom iz 2011. odnos snaga na političkoj sceni Srbije drastično izmenio, što je imalo direktan odraz i na personalne promene u gotovo svim institucijama izvršne vlasti, pa i u većini medija.

Predsednica Odbora Vesna Marjanović, otvarajući sednicu navela je da je tema vlasničke strukture i kontrole medija važna, imajući u vidu najavljeno otvaranje poglavlja u procesu pregovora s EU, koja se odnose na pitanje medija i medijskih sloboda. Marjanović je podsetila na to da standardi EU podrazumevaju transparentnu vlasničku strukturu medija i dodala da je ključna uloga parlamenta u kontroli primene medijskog seta zakona usvojenih u avgustu 2014.

Sednici je prisustvovao ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, koji je rekao da je otvorena debata o stanju u medijima dragocena i da će Ministarstvo učestvovati u svakoj debati na tu temu. Komentarišući navode iz Izveštaja o nepostojanju transparentnog registra vlasničke strukture medija u APRu, ministar Tasovac je naveo da nijedan od medija koji nije upisan u Registar neće moći da konkuriše za sufinansiranje.

Učesnici sednice diskutovali su o percepciji cenzure u društvu, stepenu ostvarenih medijskih sloboda, osnivačima medija iz ofšor zona i tabloidizaciji medija.

Inače, u Izveštaju Saveta koji se našao pred parlamentarcima navodi se da je Vlada Srbije preduzela konkretne aktivnosti u cilju otpočinjanja sprovođenja Medijske strategije iz 2011. i poboljšanja pravnog okvira za funkcionisanje medija po standardima EU. Značajan pomak napravljen je tek u avgustu 2014, donošenjem seta medijskih zakona.

U svom Izveštaju, Savet je identifikovao i izdvojio pet sistemskih problema koji godinama utiču na sistem javnog informisanjau Republici Srbiji, a to su netransparentnost medijskog vlasništva i netransparentnost finansiranja,

ekonomski uticaj kroz budžet, poreske olakšice i drugi indirektni oblici finansiranja javnim novcem, problemi privatizacije medija i neizvestan status javnih servisa, cenzura, autocenzura i tabloidizacija.

Na kraju Izveštaja, Savet je utvrdio 24 preporuke za unapređenje medijskog ambijenta u Srbiji koje je uputio Vladi Republike Srbije. Savet očekuje da Vlada naloži državnim institucijama da provere navode Saveta i postupe u skladu s njima. Sednici je prisustvovao i predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Goran Karadžić. Predsednica Odbora Marjanović najavila je da će se o Predlogu zaključka Odbor izjasniti na sledećoj sednici.

Ko će da kupi, kad ne zna od koga

Sramota je što se ne zna ko je pravi vlasnik „Dnevnika“, kao i „Politike“ i „Novosti“ i naprosto je neshvatljivo kako će se obaviti privatizacija bez toga. Nepoznanica je ko će sedeti s druge strane stola, jer i kada ručate, volite da znate s kim sedite objasnila je za „Dnevnik nakon sednice Odbora član Saveta Miroslava Milenović.

Tagovi

Povezani tekstovi