Koalicija: Konkurs Kragujevca nije u skladu sa Zakonom

koalicija

[box align=’box-center’ id=’7766′]Grad Kragujevac raspisao je prethodne nedelje konkurs kojim je pravo učešća ograničio na medije sa sedištem na teritoriji ovog grada. I pored upozorenja Koalicije i prvobitnog obećanja da će konkurs biti ispravljen i objavljen danas, nadležni u Kragujevcu to nisu uradili. Kako je Koaliciji rečeno u ovom gradu, gradonačelnik Radomir Nikolić nije želeo da ispravi konkurs, iako je obavešten da on nije u skladu sa Zakonom.

Koalicija podseća da je Zakonom i Pravilnikom predviđeno da pravo učešća na konkursu imaju izdavači medija koji su upisani u Registar medija, kao i pravna lica i preduzetnici koji dostave dokaz da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija, bez navođenja ograničavajućih odredbi po kojima podnosilac projekta mora imati sedište na teritoriji lokalne samouprave koja raspisuje konkurs.

Koalicija podseća da neće učestvovati u postupcima  koji nisu u skladu sa propisima i da neće predložiti kandidate za komisije u lokalnim samoupravama koje se ogluše o Zakon.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja prati objavljivanje javnih poziva u svim opštinama i gradovima i, ukoliko poziv nije u skladu sa Zakonom i Pravilnikom, obaveštava ih i daje uputstva za njegovo ispravljanje. 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja će nakon monitoringa sprovedenih javnih poziva obavestiti Ministarstvo kulture i informisanja o svim uočenim nepravilnostima.

Tagovi

Povezani tekstovi