Koalicija: Vrbas da poštuje medijske zakone

medijska-koalicija

[box align=’box-center’ id=’8128′]

Odbornici vrbaske skupštine doneli su odluku prema kojem će se ovo javno preduzeće, osim uslugama odnošenja smeća, sahranjivanja i vodosnabdevanja, baviti i proizvodnjom kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa, te medijskim predstavljanjem i ispitivanjem javnog mnenja. Donesena je i odluka da će desetak zaposlenih iz Javnog preduzeća za informisanje „Vrbas“, koje se nalazi pred likvidacijom, biti „prebačeno“ u JKP „Standard“ kako bi obavljali novouspostavljene delatnosti.

 Jasna nam je bojazan i opštinara i medijskih poslenika da postoji opasnost da u procesu medijskih reformi Vrbas ostane bez medija, a novinari bez zaposlenja. Put koji su odabrali ne samo da je nezakonit nego je u potpunosti pogrešan i ne rešava problem javnog informisanja u ovoj opštini.

 Vrbaska vlast bi ove probleme mogla da reši striktnim poštovanjem Zakona o javnom informisanju i medijima, odnosno raspisivanjem konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u skladu sa javnim interesom i izdvajanjem značajnih sredstava na tom konkursu, kojim bi se podstaklo novinarsko preduzetništvo i eventualno regionalno povezivanje.

 Stojimo na stanovištu da medijski zakoni omogućavaju da opština u ovom prelaznom periodu preduzme mere koje će unaprediti informisanje na lokalu, u interesu i medijskih profesionalaca i samih građana.

 UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres

Tagovi

Povezani tekstovi