Koalicija za slobodu medija: Otkriti počinioce pretnji upućene novinarki Danasa

koalicija za slobodu medija - logo horizontalno

Koalicija za slobodu medija apeluje na policiju i tužilaštvo da najozbiljne shvate pretnje upućene novinarki Danasa Nini Čolić i da preduzmu sve neophodne mere i radnje iz svojih nadležnosti i pronađu lica koja su uputila pretnje. 

 

Na zvaničnom TikTok nalogu redakcije Danas, na video snimak o kom je govorila o zapleni automobila marke lamborgini, u vlasništvu Uroša Panića, sina kontroverznog Petra Panića Pane i kumića Aleksandra Vučića, stiglo je više pretnji.

 

U odeljku za komentare upućeno je više direktnih i brutalnih pretnji, a starosnu dob autora poruka i komentara nije moguće sa sigurnošću utvrditi.

 

“Igraš se sa životom”,“Nećeš ti dugo”, “Da si manje pričala”, “Metak”, “Nećeš ti dugo pričat”, “Briši dok vas ne pojede mrak”, „Očekuj snajper“, samo je deo niza poruka koje su stigle. Pretnje su odmah prijavljene nadležnom Posebnom tužilaštvu za visokotehnoloki kriminal.

 

Panić, koji se pominje u videu, široj javnosti je postao poznat po kršenju zakona, bahatoj vožnji i bežanju od policije po centralnim beogradskim ulicama, a snimke u kojima se vidi kako vređa policiju i prekoračuje dozvoljenu brzinu, redovno objavljuje na društvenim mrežama.

 

U NUNS-ovom indikatoru o bezbednosti novinara za 2022. godinu, koji je juče predstavljen konstatovano je da je prošle godine zabeležen pad broja prijavljenih napada na novinare, ali da su upućene pretnje pojedinačno mnogo teže i brutalnije i da to zabrinjava jer nema odvraćajućih efekata po počinioce novih dela. Zbog svega toga Koalicija smatra da pretnje novinarki Nini Čolić treba shvatiti najozbiljnije, posebno imajući u vidu da je kolumnista Danasa Marko Vidojković nedavno morao da bude relociran, kao i da još uvek nije rešen slučaj pretnji redakciji Danasa da će završiti kao “Šarl Ebdo”.

 

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

 

Tagovi

Povezani tekstovi