Kodeks potpisale četiri redakcije

Iako je bilo planirano da to isto juče učine i predstavnici medija iz Srbije koji se distribuiraju, slušaju ili gledaju u Crnoj Gori kodeks su potpisali predstavnici samo četiri redakcije.
Izvršni direktor UNEM Ranko Vujović nije mogao da pretpostavi zbog čega mediji iz Srbije nisu podržali Kodeks, jer su urednici bili pozvani na potpisivanje tog dokumenta. On je rekao da je taj dokument „zasnovan na preporukama Saveta Evrope iz 1999“ o praćenju izbora i referenduma. Vujović naglašava da su strukovna udruženja zaštitila medije u Crnoj Gori od uplitanja politike tokom referenduma i da nisu prihvaćeni neki specifični zahtevi koji bi uticali na medijske slobode.


– Referendum u Crnoj Gori je događaj od izuzetne političke važnosti i UNEM je pripremio ovaj dokument zbog tog događaja. Mediji će polagati ispit zrelosti tokom praćenja referendumske kampanje – istakao je Vujović.
Inače, potpisnici Kodeksa dobrovoljno su se obavezali da će poštovati principe nezavisnog, objektivnog, fer i balansiranog izveštavanja o predreferendumskim kampanjama svih zainteresovanih strana u tom političkom procesu. Prema Kodeksu „neće se dozvoljavati privilegovan status u programima i novinskim člancima ni jednoj od zainteresovanih političkih strana“. Na dan referenduma, pre zatvaranja glasačkih mesta, u medijima se neće objavljivati procena rezultata glasanja, osim procena o broju građana koji su glasali. Medijska kampanja prestaće 48 sati pre dana održavanja referenduma, a najmanje 10 dana pred referendum mediji neće objavljivati rezultate istraživanja javnog mnenja.


 R. F.


 

Tagovi

Povezani tekstovi