Kodeksom do poštovanja etičkih normi

Tokom tročasovnog razgovora raspravljalo se o mehanizmima koji bi trebalo da obezbede primenu Kodeksa i sankcijama za novinare koji ga se ne pridržavaju.


            Ranko Milosavljević, novinar NIN-a iz Kragujevca, je ocenio Kodeks kao jasan i sažet. On  se založio za licenciranje novinara kako bi se obezbedilo njegovo poštovanje.


            Brane Kartalović, dopisnik Politike iz Kragujevca, se suprostavio licenciranju novinara, zbog eventualnih zloupotreba. On se  založio za iznalaženje nekog drugog rešenja koje bi obezbedilo poštovanje Kodeksa.


            Nebojša Radišić, dopisnik Blica iz Kragujevca, je istakao da je Kodeks dobar, ali da će taj dokument ostati prazno slovo na papiru, ukoliko ne bude posledica za novinare koji ne poštuju pravila. On je zatražio da se novinarima koji se ne pridržavaju Kodeksa zabrani bavljenje novinarstvom.


            Dragan Janjić, član Izvršnog odbora NUNS, je objasnio da će se uspostavljanjem Saveta za medije čiji će članovi biti predstavnici novinarskih udruženja,  stvoriti preduslovi za znatno bolje poštovanje odredbi Kodeksa nego do sada.


            Nino Brajović, predsednik UNS je rekao da treba pokušati da se napravi direktna veza između Zakona i Kodeksa tako što bi zakonodavac mogao da u pojedinim slučajevima iskoristi Kodeks kao podzakonski akt.


            Arsenije Arsenijević, član Izvršnog odbora NUNS je rekao da ni NUNS ni UNS ne mogu da sprovode sankcije prema novinarima koji krše osnovne etičke principe i da je to posao Javnog tužioca.


            Slađana Glišić, urednik RTV Šumadija iz Aranđelovca i Jovanka Marović, zamenik direktora Radio televizije Kragujevac su istakle ulogu urednika u primeni odredbi Kodeksa podržavši ideju da svaka medijska kuća uradi svoj Kodeks i da mladi novinari prilikom zapošljavanja treba da potpišu izjavu da će se pridržavati svih odredbi kodeksa.


            Dejan Antonijević, iz Radio televizije Ćuprija i Ivana Delić Janković iz RTV Jagodina su pohvalili Kodeks ocenivši da je on od izuzetne važnosti za sve novinare, posebno za mlade kolege koji u ovim teškim vremenima po našu profesiju počinju da se bave novinarskim poslom.


            Na Okruglom stolu u Kragujevcu koji je organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije, učestvovalo je oko četrdeset novinara i dopisnika iz 18 elektronskih i štampanih medija iz Paraćina, Ćuprije, Jagodine, Svilajnca, Aranđelovca i Kragujevca.


            Nacrt novog Kodeksa novinara Srbije predstavili su Nino Brajović, predsednik UNS i Dragan Janjić, član Izvršnog odbora NUNS, koji su učestvovali u njegovoj izradi.


 


Branko Vučković


Poverenik NUNS-a u Kragujevcu


 

Tagovi

Povezani tekstovi