Kojadinović: Povećati novčane kazne za nesavesne medije

‘Moraćemo da izvršimo izmene i dopune Zakona o javnom informisanju, ali i Krivičnog zakona zbog nesavesnog rada nekih medija… Samo ekonomske kazne mogu biti delotvorne’, ocenio je Kojadinović za radio B92.

List ‘Kurir’ objavio je juče tekst u kojem se navodi da je otac potpredsednice Vlade Srbije Ivane Dulić Marković posle Drugog svetskog rata dve godine ‘sakrivao’ ustaškog zlikovca Ivana Jovanovića Crnog, koji je bio osudjen na smrt zbog zločina nad Srbima.

Zbog objavljivanja tog teksta protestovala su novinarska udruženja i političke partije. Vlada Srbije je ocenila da se radi o kleveti protiv Dulić-Marković, dok je ministar Kojadinović ocenio da se radi o govoru mržnje.

‘Nije bilo konsultacija pre tih saopštenja. U Ministarstvu kulture smo shvatili da je reč o govoru mržnje, dok je Vlada Srbije ocenila da se radi o kleveti. Ja nemam dileme da je reč o govoru mrženje’, kazao je Kojadinović.

Ministar je ocenio da ministarstvo na čijem je čelu može jedino da osudi takve pojave u medijima, ali da nema delotvornija sredstva da to spreči.

‘Mi smo uvek bili protiv pretnji novinarima zatvorom, ali smo podržali novčano kažnjavanje za one koji nesavesno rade. Verovali smo da se desila promena svesti kod većine urednika i novinara, ali je mnogo primera da se ta svest nije bitno promenila’, kazao je on.

Kojadinović je ocenio da u mnogim redakcijama nema dovoljno dobrih urednika koji bi mogli da kvalitetno rade sa mladjim novinarima.


 

Tagovi

Povezani tekstovi