Kolateralna šteta u bici za kioske

On za Danas ističe da je do problema u distribuciji i prodaji Mađar soa došlo početkom decembra kada je Štampakomerc jednostrano raskinula dotadašnji ugovor o plasmanu ovog dnevnika ultimativno zahtevajući povećanje rabata na 30 posto i monopolski položaj. Zbog toga Mađar so nije dospeo u mnoga vojvođanska naselja u kojima žive Mađari, kao i uobičajena prodajna mesta, što je izazvalo veliku nervozu i razumljive proteste čitalaca, jer je Štampakomerc jedini prodavao Mađar so u 24 naselja.
Za razumevanje ove priče, koja je izazvala veliku buru u krugovima vojvođanskih Mađara, ali i optužbe dela redakcije lista protiv rukovodstva preduzeća, važno je podsetiti da je bivše preduzeće Forum, odnosno njegov deo Forum plasman posedovao 150 kioska u Vojvodini. Ovaj deo se 1989. godine izdvojio u posebno preduzeće i od tada je Mađar so imao samo indirektan uticaj na prodaju lista, a 1999. Forum plasman a.d. dao je sve kioske u zakup Štampakomercu. Posle oktobarskih promena 2000. godine, novo rukovodstvo tadašnjeg Foruma, u okviru kojeg je i list Mađar so, krenulo je da reintegriše plasman. Direktor Forum plasmana a.d. Janoš Hem je podržao taj proces i decembra prošle godine potpisan je ugovor o pripajanju, a u septembru ove godine republička Vlada dala je saglasnost da se Forum plasman a.d. pripoji Mađar so d.o.o. Međutim, kako navodi Mihok, Hem je nakon toga potpisao dva ugovora sa Štampakomercom o produžavanju zakupa kioska i priznao potraživanje ovog beogradskog preduzeća u iznosu od 440 hiljada evra. Mihok ističe da to odgovara veličini društvenog kapitala u Forum plasman a.d. čime je Hem praktično predao preduzeće u ruke Štampakomerca.
– Mađar so d.o.o, o tome nije bio ni obavešten i nezvanično smo došli do tih ugovora. Ukazali smo Hemu na nezakonitost tih ugovora i protiv njega podneli prijavu tužilaštvu i o potezima obavestili Vladu Srbije i Agenciju za privatizaciju – kaže Mihok.
Agencija je obavestila Mađar so da je preduzela zakonske mere, jer je „Forum plasman d.o.o zaključio određene pravne poslove bez prethodne saglasnosti Agencije“. Mihok ocenjuje da je Štampakomerc namerno izazvala nestašicu Mađar soa na tržištu, a kako pritisci nisu urodili plodom, jer je Mađar so uspeo sam da organizuje distribuciju novina, direktor Štampakomerca Nebojša Đokić, ponudio je i 15. decembra potpisao ugovor o saradnji pod starim uslovima, ali se, tvrdi Mihok, ne pridržava odredbi ugovora jer preuzima manje količine, a dešava se da novine ne stignu u mesta koja pokriva ovaj beogradski distributer.
– Štampakomerc u nama vidi suparnika i pokušava da nas uceni, a rečeno nam je u lice da će legitimnim i nelegitimnim sredstvima odbraniti svoje interese i kioske makar morali da potplate i neke političare. Uslovljavali su dalju prodaju i time da oni prodaju kompletan tiraž lista ili će potpuno obustaviti saradnju. Mi smo svemu tome odoleli i za 13 dana uspeli da organizujemo prodaju preko sopstvene mreže što je bilo izuzetno teško – kaže Mihok.
Direktor Mađar soa ocenjuje da su ove turbulencije deo ukupnih pritisaka kako bi se pokazalo da je sadašnje rukovodstvo firme nesposobno, kao i da Nacionalni savet vojvođanskih Mađara nije u stanju da ispunjava obaveze osnivača. U prilog naporima rukovodstva da se Mađar so konsoliduje, Mihok navodi da je ove godine isplaćeno 106 miliona dinara nasleđenih obaveza, od čega je sa šest miliona dinara pomoglo Izvršno veće Vojvodine, a ostatak je nadomešten sopstvenim sredstvima. Iako je sve to predočio članovima redakcije lista Mađar so u tročasovnom izlaganju, u novinama je ispod Mihokovog objašnjenja o razlozima nestašice novina na kioscima objavljeno redakcijsko objašnjenje da to nije tako.
Sukob sa rukovodstvom firme koji tinja od postavljenja novog rukovodstva kulminirao je protekle srede kada je kompletna redakcija Mađar soa odbila da prisustvuje zvaničnoj proslavi jubileja 60 – godišnjice lista u Novosadskom pozorištu nezadovoljna zbog niskih plata koje stižu s dvomesečnim zakašnjenjem i problema u distribuciji novina. Umesto toga, novinari su se u prostorijama redakcije počastili hlebom i mašću.
U redakciji kao i preduzeću vlada strah pred najavljene i neophodne strukturalne promene. Mađar so d.o.o. sada ima oko 300 zaposlenih od čega je 140 u štampariji, 110 u redakciji, a ostatak u pratećim službama. Pre dve godine spisak radnika „skraćen“ je za 140 ljudi, ali je neminovno dalje smanjenje broja zaposlenih, jer sadašnji skroman tiraž i drugi poslovi ne obezbeđuju dovoljno sredstava za opstanak tolikog broja zaposlenih.
– Pre dve godine trebalo je da se smanji i broj zaposlenih u redakciji Mađar soa, ali su se oni štrajkom izborili da se to odloži – podseća Mihok i najavljuje da je angažovana jedna agencija koja treba da snimi stanje u preduzeću i na osnovu toga će se videti koliko još ljudi treba da dobije otkaz

Tagovi

Povezani tekstovi