Koluvija podneo drugu tužbu protiv KRIK-a, traži blizu tri miliona dinara

Foto: KRIK/MC.rs
Foto: KRIK/MC.rs
Predrag Koluvija, kome se sudi da je uzgajao više od tone i po marihuane na imanju svoje firme „Jovanjica“, tužio je po drugi put KRIK i urednika Stevana Dojčinovića zbog navodnog kršenja pretpostavke nevinosti. Koluvija tužbom traži da mu se isplati 2,8 miliona dinara (gotovo 24 hiljade evra) zbog duševnih bolova koje je, tvdi, pretrpeo zbog sedam KRIK-ovih tekstova. Prethodnu Koluvijinu tužbu novinarska udurženja u Srbiji ocenila su kao pritisak na rad KRIK-a.  

 

Koluvija, kojem se sudi kao šefu kriminalne grupe koja je proizvela 1,6 tona marihuane, tvrdi da je KRIK u tekstovima objavio neistinite informacije i da su mu tako povređeni čast i ugled.

 

„Načinom izveštavanja kako to čini tuženi (KRIK i Dojčinović), podstiče se prezir i mržnja prema tužiocu (Koluviji)“, piše u tužbi. „Koluvija je uspešan poslovni čovek, član privrednog društva ‘Jovanjica’ koje je godinama postizalo izuzetne poslovne rezultate.“

 

Za razliku od prethodne tužbe u kojoj je tužio zbog jednog članka, Koluvija je ovom obuhvatio sedam tekstova o slučaju „Jovanjica“ – među kojima su uglavnom vesti o suđenjima koja se vode protiv njega u Višem sudu u Beogradu.

 

Koluvija i u ovoj tužbi navodi da je zbog KRIK-ovog izveštavanja izgubio ugled u društvu, da mu se komšije više ne javljaju na ulici, a tvrdi i da pojedini delovi KRIK-ovih tekstova nisu tačni.

 

„Da li je kod Predraga Koluvije pronađena „falsifikovana policijska legitimacija“ i da li je na imanju „Jovanjica“ pronađeno „više od tonu i po marihuane“ su potpuno sporne činjenice koje će tek biti predmet dokazivanja u krivičnom postupku“, piše u tužbi s osvrtom na KRIK-ov tekst u kojem piše da je policija, kada je uhapsila Koluviju u novembru 2019, kod njega pronašla falsifikovanu policijsku legitimaciju, a zatim na imanju njegove firme otkrila više od tonu i po marihuane.

 

Fotografije Koluvijine falsifikovane policijske legitimacije i značke pokazao je i tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović na konferenciji za medije dve nedelje posle hapšenja Koluvije.

 

Veštačenje Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku, takođe je pokazalo su da je legitimacija falsifikovana, a Koluvija je zatim, između ostalog, optužen i za falsifikovanje navedene policijske legitimacije.

 

Koluviji smeta i to što je KRIK objavio njegovu fotografiju, iako je javna ličnost.

 

Koluvija za svaki od sedam tekstova traži da mu se isplati po 400 hiljada dinara na ime duševnih bolova, što zajedno sa iznosom iz prve tužbe predstavlja 3,2 miliona dinara koje zahteva da mu KRIK i Dojčinović isplate.

 

Novinarska i medijska udruženja, među kojima i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenila su ranije Koluvijinu tužbu kao pritisak na KRIK kako bi prestao da izveštava o ovom slučaju, jednom od najvećih postupaka organizovanog kriminala u državi.

 

„Nameštaljka od procesa“

 

Koluvija je, podsetimo, u septembru ove godine sa nanogicom prešao iz zatvorskog u kućni pritvor posle gotovo dve godine.

 

Od tada je doživeo veliku medijsku promociju: više puta je davao intervjue za provladine medije ili članovima vladajuće stranke, a vodeći tabloidi o njemu pišu kao o žrtvi nameštenog hapšenja.

 

Prvo je Koluviju intervjuisao njegov advokat Vladimir Đukanović koji je, inače, predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe, član Visokog saveta sudstva i Srpske napredne stranke. Zatim je dao intervju za provladin tabloid „Informer“, televiziju sa nacionalnom frekvencijom Happy, a očekuje se i da se objavi intervju koji je dao Staši Stojanović, istaknutoj članici SNS-a iz Novog Sada.

 

Koluvija u sudnici i javnim nastupima tvrdi da je nevin, da nije uzgajao marihuanu i optuživao je policajce koji su ga uhapsili da su mu namestili.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je dao izjavu koja je u javnosti doživljena kao branjenje Koluvije.

 

„Taj čovek (Koluvija) je proveo dve godine u pritvoru, ne postoji sličan slučaj da je čovek za takvo krivično delo bio dve godine u pritvoru, a da se pritom vodi hajka zašto nije i dalje u pritvoru. Vrlo čudno, jer on nije ubio nikoga, nije imao 10 tona kokaina ili nešto slično, već, koliko sam razumeo, tonu marihuane, koliko pola okruženja, Nemci i ostali su legalizovali. Što on takođe negira da je imao uopšte. Ali dve godine da provedete u pritvoru zbog nečega takvog, očigledno se neko plašio onoga što bi moglo da se čuje“, ispričao je Vučić.

 

Tagovi

Povezani tekstovi