Komemoracija: Dušan Radulović – Uzor novinarstva

20231128_131628

Komemoracija bivšem direktoru i uredniku Radio Beograda Dušanu Raduloviću (1951) održana je u prostorijama tog dela javnog servisa, a na skupu je ukazano koliko je on unapredio rad radija i kako je sve detaljno profesionalno radio.

 

Njegov kolega Đorđe Vlajić istakao je da je Radulovićev moto bio da je život ishod – izabereš dobro ili loše. Prema njegovim rečima Radulović je bio jedan od najtalentovanijih novinara koje je sreo, širokog obrazovanja i velikih shvatanja, koji je sve detaljno radio.

 

“Znao je nekom ko ga naljuti da sve saspe u lice lavinu nezadovoljstva. A sa druge strane, znao je da popriča i posavetuje nekog kome je teško”, ukazao je on.

 

Novinar Slobodan Stupar, koji je, kao i Vlajić, radio sa Radulovićem na Prvom programu Radio Beograda, dok ih nisu iz političkih razloga otpustili zbog protivljenja vlasti Slobodana Miloševića, rekao je da je Radulović bio veliko ime radija, kreator više emisija i programa koji su ostali upečatljivi u javnosti, poput „Argument više“ ili „Nedeljom u 10“.

 

Stupar je naveo da je Radulović bio tvorac modernog Radio Beograda, koji je uspeo da ga pretvori sa konvencionalnog u nešto moderno.

 

Radijski program je zahvaljujući tome postao normalniji i bolji, konstatovao je Stupar, i podsetio da je Radulović u martu 1999. godine, uoči NATO bombardovanja, raskinuo ugovor sa radijom Slobodna Evropa.

 

Njihov kolega Sloba Đukić ukazao je da je Radulović bio tvorac ideje da se radio “vidi”, da izađe iz studija, i da je imao sjajne ideje.

 

Na komemoraciji su prikazani snimci Radulovićevih svirki, ali i isečaka prestava Indeksovo radio pozorišta, čiji je bio jedan od tekstopisaca.

 

Dušan Radulović preminuo je u utorak u Beogradu. Novinarsku karijeru započeo je na Prvom programu Radio Beograda u martu 1980. na kome je uređivao i vodio više emisija poput Novosti dana, Argumenta više i Nedeljom u 10. Povukao se sa tog mesta 1991. posle Miloševićeve čistke u RTS-u. Posle više godina prinudnog i neplaćenog odmora, dobio je otkaz 1996.

 

Bio je dopisnik iz Beograda programa BBC na srpskom jeziku, a proveo je i godinu dana u redakaciji u Londonu. Od 1993. do 1999. bio je urednik beogradske redakcije Radija Slobodna Evropa. Potom je radio u Radiju B 92, i nedeljniku Vreme.

 

Tagovi

Povezani tekstovi