Komemoracija Dušanu Veličkoviću u petak, 20. januara

Izvor:N1
Izvor:N1

Komemorativni skup povodom smrti novinara i pisca Dušana Veličkovića biće održan u petak, 20. januara 2023. godine, od 12 sati u Dorćol placu. O životu i delu Dušana Veličkovića govoriće prijatelji i saradnici iz Izdavačke kuće „Laguna“, Srpskog PEN centra i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

 

Veličković je u svojoj bogatoj novinarskoj karijeri, između ostalog, bio glavni urednik nedeljnika NIN-a (1993–1997) i Evropa (2007–2008), osnivač časopisa Aleksandrija i saradnik najuglednijih svetskih časopisa i novina. Bio je saradnik je najuglednijih svetskih časopisa i novina; član Srpskog PEN centra i član uređivačkog saveta američkog časopisa za evropsku književnost Absinthe.

 

Veličković je bio i istaktnuti pisac.

 

Bio je autor knjiga „Slike sumnje“, „Amor mundi“, „Internacionala“, „Đinđić – Lice mladosti“, „Srbija hardcore“, „Bela, ćao“, „Balkan pin-up“ i „Sva lica sveta“, kao i filmova „Lenjin u pokretu“, „Smrtni ljudi, besmrtni zločini“ i „Đinđić, jedna životna priča“.

 

Dela su mu prevedena na više svetskih jezika. Priče iz knjiga „Amor mundi“ i „Internacionala“ predstavljene su u italijanskoj antologiji savremene srpske proze „Casablanca serba“.

 

Dobitnik je Međunarodne nagrade za slobodu i žurnalizam u Napulju 2009. godine.

Tagovi

Povezani tekstovi